Nestanak struje zbog kvarova na dalekovodima

Nakon današnjeg  jednočasovnog prekida snabdijevanjem, lokalne zajednice u zapadnom dijelu Republike Srpske dobile su struju. Do prekida je, kako su naveli iz Elektroprenosa, došlo usljed pucanja faznog provodnika na dalekovodu Prijedor - Sanski Most.

Republika Srpska 06.02.2023 | 16:52
Nestanak struje zbog kvarova na dalekovodima

Nestanak električne energije iznenadio je stanovnike zapadnog dijela Srpske. Mnogi od njih zatekli su se na radnom mjestu, gdje im je bio onemogućen rad.

Stanari stambenih zgrada do stana išli su stepenicama, a prekid u napajanju izazvao je kolaps i u saobraćaju. Prema nezvaničnim informacijama na području grada Banjaluka desilo se nekoliko saobraćajnih nezgoda jer ni semafori nisu bili u funkciji.

Iz Elektroprenosa BiH kazali su da je došlo je do djelimičnog raspada elektro-energetskog sistema, ali i da će dodatno biti ispitano zašto je došlo do prekida.

„Bez napona je ostalo područje Krajine, to je znači područje Banjaluke, Prijedora Novog Grada, Kozarske Dubice, Gradiške, Laktaša, znači ovaj deo na području Republike Srpske i Sanski Most iz Federacije Bosne i Hercefovine.

Uzrok ovog nestanka napajanja je kvar na nekoliko dalekovoda, koji su zaista retkost da se desi u istom trenutku, a to je lančano dovelo do ispadanja više dalekovoda, odnosno delimičnog raspada sistema na ovom području Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske.

Tačan uzrok mi još utvrđujemo, ono što sad sigurno znamo to je da je na dalekovodu Prijedor – Sanski Most puklo je jedno fazno uže“, kazao je izvršni direktor za rad i održavanje sistema Elektroprenosa BiH Cvjetko Žepinić.

Iz poslovne zajednice kratko su poručili da nisu imali većih problema jer je napajanje ubrzo uspostavljeno. Kako su istakli, sva veća postrojenja obezbijeđena su agregatima. 

(BN  Foto:Arhiv)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Marko,Njemacka

07.02.2023 07:51

kineski,ne kvalitetni kablovi

ODGOVORITE