Да ли је могућа обнова сеоских домаћинстава?

У Семберији све више празних кућа које су или на продају или су напуштене. Да ли може идеја града Бијељина да, као власник напуштених имања, путем јавног позива, мотивише првенствено младе људе, да се врате животу на селу, или треба да радимо и на мијењању животних навика, нека су од кључних питања у вези опстанка села.

Република Српска 05.02.2023 | 20:21
Да ли је могућа обнова сеоских домаћинстава?

У селима широм Семберије иста слика. Становништво махом старије, крчми дан за даном, док свој подмладак шаље преко границе или у најбољем случају прећутно прихвата да породични кућни праг замијени градским животом. У које год село да уђете чућете скоро исту причу, оних, који су остали.

“Преко 40 кућа има празних има у Горнем Броцу, а пуно има са једним чланом. Ево, ја сам сама, а на овом плацу налазе се три куће, тако да је страшно”, прича Милица Радић, учитељица у пензији, из села Бродац код Бијељине.

СЕЛО СЕ ВИШЕ НЕ ЦИЈЕНИ

А страшна је и чињеница да се село више не цијени као некада. Јер, бити домаћин и свој на своме, данас значи живјети на земљи која је одувијек више узимала него што је давала.

“Они су уцијењени и понижени, јер срамота је рећи да је остао на селу данас”, каже Миленко Николић, пољопривредник из Амајлија код Бијељине.

МЛАДИ ОДЛАЗЕ У ГРАДОВЕ

Ипак то младе људе много не дотиче, јер у борби за бољим животом, често одлазе у град као подстанари или уз пристанак родитеља продају дједовину како би купили пар десетина квадрата у некој од градских вишеспратница.

Грађани Бијељине поручују да млади људи живе и раде како мисле да ће им бити боље. Јер, тврде, треба свако да се равна према својим жељама и очекивањима.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋА ОБНОВА СЕЛА?!

Да ли смо закаснили са обновом сеоског живота, нико не може са сигурношћу да каже, али да постоји намјера да се смјер миграције становништва преокрене, потврђује и план појединих локалних самоуправа у Српској које желе да мотивишу, првенствено младе људе, да се врате животу на селу.

“Град Бијељина има идеју да се појави као купац са намјером да откупи напуштена сеоска имања, како би им, путем јавног позива, понудила прилику вишечланим породицама да започну живот на селу”, истиче Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

НА СЕЛУ СЕ МОРА РАДИТИ

Неријетко можемо чути и ону народну изреку - “Село хвали, а у граду живи”… Али одакле год да се почне, све се своди на економску рачуницу и радне навике које смо негдје, очигледно, успут изгубили…

Неки грађани Бијељине сматрају да на селу и није лоше, јер имаш неку перспекитиву ако хоћеш радити. Такође, поручују да је барем Корона показала колико је лијепо живјети на селу, додајући, али под којим условима, јер на селу треба живјети, треба од нечега живјети.


ОДЛИЧНА ПОНУДА СЕОСКИХ ИМАЊА

Док већина бјежи у град и што ближе центру, у семберским селима на десетине кућа су под кључем и напуштене или су на продају. Власници агенција за некретнине у Бијељини истичу да имају одличну понуду сеоских имања.

“Цијене кућа на селима крећу се од 50.000 марака па навише, у зависности од локације, површине и године изградње. За 70.000 марака у граду можете купити гарсоњеру, а за исти новац у селу можемо купити пристојно сеоско домаћинство”, објашњава Јелена Милошевић, агент за продају некретнина у Бијељини.

ОСИПАЊЕ СЕОСКОГ ЖИВОТА

Осипање сеоског живота није се догодило преко ноћи. Прве миграције биле су примјетне још 70тих и 80 тих година прошлог вијека, када су бројне фабрике у већим центрима одвлачиле радно становништво од завичаја. Са доласком рата и послијератног периода људи су се суочили са новом свеопштом кризом, у виду гашења задругарства, слободног тржишта и све мањих примања, а на све то треба додати и нови начин живљења, у којем, чињеница, више нема мјеста за село.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Јаран

05.02.2023 20:39

Будала зиви дје родјен. А паметан дје је боље!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јаран

06.02.2023 07:21

Хоћеш да кажеш како су наши деценијама чинили погрешну политику, још у YУ, док тамо на Западу исправну, "паметан" оде на Запад.

Name

Ре

06.02.2023 08:50

Откуд тај проблем сад кад кажу да је све мед и млијеко у РС. А сад прво да се намјесте кадрови у фотеље, па да се смијени Петровић, а то ћемо причати послије. Ако ико уопште остане на селу до тада.

Name

Бабарога

05.02.2023 20:44

НИЈЕ ТО НИСТА САД КАД КРЕНЕ СЕЗОНА ОДЕ И ОВО СТО ЈЕ ОСТАЛО ЊЕМАЦКА ТРАЗИ 50 ХИЉАДА РАДНИКА ОВДЈЕ НЕЦЕ ОСТАТ НИКО ЦАК И ЗИВОТИЊЕ ПОБЈЕЦЕ ПРЕКО ГРАНИЦЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

05.02.2023 20:49

Село хвали,а у град се свали!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.02.2023 20:56

А како их обновити?Са; баком власти и политиком коју они проводе за пар година овдје ће бити пустиња.Нема наде .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ркте

05.02.2023 20:59

Село хвали а у граду живи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ба

05.02.2023 21:16

Проблем је далеко већи, од чега људи на селу да зарађују за квалитетан живот, кад су одговорни појединци на челу државних институција, уз врло добар мито, давно омогућили да се по дампинг цијенама из других држава увози месо, воће, поврће, жито (које се може овде узгајати) и тиме су уништили домаћу и пољопривреду и сточарство?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т3884912

06.02.2023 11:14

Живи у граду као пас у 4 зида, на селу је слобода, простор уживанција, и наравно храна, село је увијек хранило град, а ви градјани у градовима идите у тржне центре па купите смеће увежено из турске заледјено 5 година, и воће и поврће које је прскано 50 пута, изволите градјани

Name

Не може село

05.02.2023 21:56

Бити пуно сељака и да се сваки бави пољопривредом. Може само бити њих неколико великих сељака који узгајају стоку на велико и обрађују на велико, професионално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некад се могло

06.02.2023 07:37

Људи су до прије 30-40 година, живјели од 30 дулума земље! Било нешто стоке, нешто се сијало, нешто за сијено; али треба радити, а ови данашњи људи то неће, у томе је проблем!

Name

Задруге

06.02.2023 10:13

Откуп, производња готовох производа,пласман на домаце и страно трзисте, цитава мреза..... Ови простори нису били предвидјени за то него војну скаламерију и исисавање енерг.итд потенцијала а увоз прехране од њих засноване на јефтиним руским ресурсима....

Name

СНСД

05.02.2023 22:34

Како лијепо замајавате народ.Деценијама никога није интересовало село и инфраструктура на селу нити је било подстицаја па је земљирадник увијек испадао блесав што је пуно радио да би преживљавао.Сад је касно за кајање.Нека све иде у банану и купијте хљеб по цијени од 10 км а ви земљорадници који сте преостали радите само за вашу породицу.Остале ко ј.... Доста је било лажи и обмане од свих система. Између осталог ако вам нема опстанка на селу селите се у иностранство.Никад не губите вријеме на ктетенске смрдљиве приче и лажи политичара.Живите свој живот.Не робујте ником!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

06.02.2023 11:01

Није ово замајавање народа... Тема је одлична. Читајући коментаре може се закључити колико има оних који немају појма о селу. Није само отићи на село и готова прича. Кошта живот и на селу, треба радити, а то је на селу тотално неисплативо. Је ли решење како и ви предлажете да неко ко се ближи шездесетим годинама сад иде у иностранство? За мене је то непојмљиво... Ова тема је комплексна, нимало једноставна. Ако настави овим трендом за пар година биће то још више горуће питање.

Name

Пале

05.02.2023 23:35

На селу су људи господа, сам свој газда, а у градовима су сељаци. Како це се млади вратити на село кад сваки хоце преко ноци да има милионе, а ове "напумпане" по градовима да нам музу краве, праве сир и слицно, свака би да је "дама прије свега". Пропали смо ко народ и нација. За 10 година цемо просити по улици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукуле ле ле

06.02.2023 08:46

Па кад је Додик могао са села да се снадје у граду, могу ваљда и сви остали да покусају исто тако. Јесте да градови висе нису као прије, бас због Додика и њему слицних, али и остали сељаци имају иста права као и сви. Вецином оду из села, али теско село из њих, али тако је како је. Морамо се привикавати на сеоску културу у градовима, нацин говора и понасања, јер су градове напустили њихови бивси становници, бас због Додиконија и његовог сеоско-политицко-лоповског понасања.

Name

ГАлеб

06.02.2023 03:07

Само ви увезите све и лук Бијели ,те малоумнике испратите на привремени рад на запад и цекајте да они донесу да једете и Платите тај увоз ,а своје ниста немате пре исти народ знао да направи авионе ,камионе ,бродове ,подморнице А сада незна ни неки лук да посади тај народ треба да нестане свакако или да похапси те снобове криминалне сто га науцисе тако ,поцрев од сколе религије па дале ако хоце опс танак или нестанак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

06.02.2023 04:49

Није могуће! Села напуштају и они који су били најупорнији, који су упркос свему тврдоглаво остајали, и сад, у шездесетим одлазе - вјеровали или не! Нема наде ни за село, ни за нас као друштво, вјерује ми; гола пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД пензионер

06.02.2023 07:29

Један од услова за останак на селу оних који вец нису отисли (од повратка нема ниста или це то бити појединацни слуцајеви),је давање подстицаја и за мале производаце,2-3 краве,мањи број грла ситне стоке и сл,а не као до сада велике фармере типа Усорац којима је увијек мало и уцјењују.Потребна су и веца улагања у сеоску инфраструктуру а не од људи тразити 1000-2000 км за асвалтирање пута или несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путеви се праве за

06.02.2023 10:19

Само за потребе"елите" а не за функционисање и потребе обицних људи у руралним срединама.... Планирано и системски радјено...

Name

Ре МД

06.02.2023 11:53

Управо тако пријатељу мој!

Name

Да се разумемо

06.02.2023 09:52

Кратко и јасно.За вријеме и послије додикове владавине нема никакве ни обнове ни развоја ни пољопривреде ни привреде.Све је отишло или ће тек отићи у три лијепе пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.02.2023 10:56

Ма боли њих за пољупривреду или било какав напредак. Зато су узурпирали медије и све институције, па испирају људима мозак Гебелсовском пропагандом. То је људски олос, корумпирана, криминална багра која само гледа свој интерес и како да сто висе покраду дрзаву за себе, дјецу, родбину, кумове. Психопате, мафијаши, само их стицање занима. Видјет це једном да то није било вриједно продавања душе дјаволу. А Цар је одавно го, и онима са граничном интелегинцијом је то јасно.

Name

Врло мало сада и овако

06.02.2023 10:08

Уз велике напоре, осим неке веце" катаклизме " када мозе и без тога напора и икаквог условљавања него цисто из нузде .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

06.02.2023 11:10

Са СНСДеом то је немогуће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

06.02.2023 17:06

Молио бих да неко од економске струке израчуна вриједност имовине додига , сликовито , а ја као лаик , покушаћу . Просјечна вриједност куће од 100 м квадратних , тј. 10 пута 10 вриједи око сто хиљада км , три милијарде и петсто милиона км = тридесет пет хиљада таквих кућа . Тридесет пет хиљада кућа по десет метара = тристо педесет хиљада дужних метара ,подијелимо са хиљаду ,добићемо у километрима = 3 5 0 километара кућа , везаних у линију , то је мало дуже него Србац - БЕОГРАД ! ПАМЕТНИ НАРОДЕ САМО ВИ ГЛАСАЈТЕ ЗА ДОДИГА!

ОДГОВОРИТЕ