Мјештани насеља Мађир страхују од урушавања насипа

Насип у бањалучком насељу Мађир сваким даном све више се осипа. Родољуб Марић морао је да сруши породичну кућу,а и други објекат у којем борави није сигуран за живот. Из градске управе обећавају помоћ. 

Република Српска 03.02.2023 | 19:05
Мјештани насеља Мађир страхују од урушавања насипа

Насип и потпорни зид у улици Здравка Дејановића у бањалучком насељу Мађир изграђен је након великих поплава 2014. године. Недуго након изградње је поново оштећен и до сада није поправљен.

Кућа породице Марић се налазила на критичној тачки и свака нова киша или земљотрес могао је да угрози њену стабилност и животе станара, због чега је морала да буде срушена. Ни објекат у којем тренутно борави ова породица није сигуран за становање.  

"Та земља гдје је био тај објекат не само та него и од комшија куће земља пропада иде негдје нити знамо гдје. Мој објекат је угрожен покушавам нешто да ријешим гумама колико ћу успјети видјећемо. Нас има шесторо чланова, ћерка зет и два унука присиљени смо због стања да она оде тамо, а ја и баба смо овде ако нас притисне притисне или не притисне боже мој“, каже Родољуб Марић.

Породици Марић додијељен је привремено плац на другој локацији, али то није трајно рјешење.

Кажу нису се никоме жалили јер сви надлежни одавно су упућени у ову причу. То потврђује и комшиница породице Марић чија кућа је такође угрожена и није сигурна за живот.

"Ова земља, ово неће овако стати, нико ништа неће да помогне, немају пара, а предсједник сваки дан иде хеликоптером тамо овамо, па нека и нама помогне да не останем на улици. Све што сам имала уложила сам у ту кућу са својих 80 година...“, прича Миља Чивоја из истог бањалучког насеља.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић каже да је упознат са проблемом и да ће у најкраћем року изнаћи рјешење. 

"Остајем као градоначелник доступан максимално да посјетим те људе шта може додатно град да уради стављамо се на располагање. Како су ме упутиле тада наше службе да је тешко тај дио третирати и обновити и мора да се ради изнова. Сагледаћемо све и расположен сам да ступимо у контакт са породицом и урадимо све што је у складу са нашом надлежношћу“, каже Станивуковић.

Осим ових, угрожено је још неколико околних кућа уз ријеку. Привремено рјешење би, сматрају мјештани, било изградња новог потпорног зида уз Врбас. Надају се да ће надлежни брзо реаговати и да ће коначно моћи мирно да спавају без страха од урушавања кућа.

(БН Фото: БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Митар

03.02.2023 20:21

Родољуб је поштен и вриједан човјек знам га како се доселијо у Чесму. Треба му држава дати стан или кућу, греота је да се укућани боје заноћити у кући незнајући хоћел се срушити до јутра. Додикови му нису хтјели ни једнократну помоћ дати а толи шта друго. Драшко помози сиротињи, шта је то ја град

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

03.02.2023 20:42

Куца је урадјена на клизисту. Наикаква санација ту не помазе. Питање је само дана када це се клизисте покренути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

03.02.2023 21:36

А зашто му је Драгољуб Давидовић дао грађевинску дозволу да граду на клизишту? Узели од човјека сигурно 20 хиљада за дозволу а кад се појави клизиште нико неће ни да дође. Требало би послати у затвор оног ко је потписао дозволу

Name

Татар

03.02.2023 20:57

Ето вам генерал јебо вас он

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

04.02.2023 01:36

Е моја сиротиња и богу си теска. Платиш дозволе платиш материјал, платиш пдв на сав материјал. Плаћаш порез на сваки квадрат. А кад треба држава да ти помогне, НЕМА. Само А бомба нас може спасит биједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вера

04.02.2023 09:31

Ако Драско непомогне, други неце нико