Не може се заобићи формирање ЗСО на Косову и Метохији

Ескобар је навео да Европски споразум, који није службено јаван, има одредбу која каже да се сви постојећи споразуми морају провести

Свијет 03.02.2023 | 15:45
Не може се заобићи формирање ЗСО на Косову и Метохији

Габријел Ескобар (Габриел Есцобар) посебни изасланик САД за западни Балкан говорио је за Тхе Павловиц Тодаy о америчкој стратегији за рјешавање замрзнутог сукоба између Косова и Србије и поновио да је главни циљ америчке политике међусобно признање.

Говорио је и о француско-њемачком приједлогу за који је рекао да је "важан корак за нормализацију".

Формирање ЗСО

- То је сјајна смјерница, надамо се да ће је обје стране прихватити и кренути у реализацију. Но, у међувремену постоје нека питања која су унутар Бриселског споразума неиспуњена. Један од најважнијих је Заједница опћина са српском већином - казао је Еслобар и изразио одлучност за стварање Заједнице опћина са српском већином (ЗСО). Рекао је да нема другог пута осим те креације.

- Прије свега, наша је визија увијек била досљедна од њихове независности да Косово буде независна суверена држава, мултиетничка демократија у оквиру садашњих граница. То је још увијек наша визија. Сада у оквиру те конструкције већ постоји споразум који је потписан у оквиру Бриселског споразума за ЗСО. То је постојећа законска обавеза. Стога ће га сваки будући споразум укључивати, баш као што га је укључивао француско-њемачки приједлог - додао је Ескобар.

Ескобар је навео да Европски споразум, који није службено јаван, има одредбу која каже да се сви постојећи споразуми морају провести. Појаснио је и како САД виде функционисање ЗСО на Косову.

Патронат дијалога

- Како год ишли напријед под патронатом дијалога који омогућује ЕУ, имаћете ЗСО. Хоће ли садашња влада Косова прихватити законску обавезу или не није договор између Куртија и Србије. То је споразум између Србије и Косова. То ће бити темељ споразума о нормализацији. То се не може заобићи - додао је Ескобар.

- Наш став је да то треба бити нешто што не крши Устав Косова, према законима Косова, што не ствара проблеме за функционисање Косова. Другим ријечима, не као модел Републике Српске. Оно што чини, по мом мишљењу, јесте да помаже Косову да преузме контролу над услугама и питањима за које Срби на сјеверу очекују да ће их Београд учинити, а све би то осигурала косовска влада. И ако Србија има глас у томе, то треба учинити према законима Косова -  казао је Ескобар.

Објаснио је и зашто га је хитно направити управо сада.

- Један од разлога за сада је специфичан и хитан: током прошле године видјели смо низ ескализације сукоба између Косова и Србије, а све око третмана Срба на сјеверу и начина на који они комуницирају с косовском владом. Дакле, под један, морамо прекинути круг конфронтација и готово насилних сукоба - закључио је Ескобар.

(Аваз Фото:АП)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

КиМ

03.02.2023 15:53

Је Србија! Тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.02.2023 16:26

НАРАВНО. ТО БИ БИО ОНДА "ТЕXАС". ДРУГИ ИМЕ ЗА ХАОС У ПРАВНОМ СИСТЕМУ И НА ТЕРЕНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фахро

05.02.2023 02:13

Исто босњацке опстне формират у србији и ерс

Name

разумио

03.02.2023 17:40

Видјели смо како је ЕУ "одбранила" интересе Срба у Хрватској. Исто тако це проци Срби на Косову - овдје мислим на "војно-редарствену акцију Олуја".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.02.2023 20:55

Након сто су Крајиски Срби одбили план З4, десила се Олуја. И изгледа да ниста од тада нисмо науцили и ста би се могло десити сада. Мозда не кроз класицно етницко цисцење као сто је била Олуја, али кроз пар година би се многи због нарусене безбједности и свакодневних напада и економске бесперспективности иселили из српских средина на КиМ.

Name

БОБА

03.02.2023 20:17

Опасна фаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј тајно

04.02.2023 09:36

Много је народне крви кроз векове проливено на светој Косметској земљи да би се несто тајно радило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мозе се заобици

04.02.2023 11:15

Да је КиМ Србија, за сва времена.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мозе се заобици

04.02.2023 12:15

Цињеница да је КиМ Србија. Остало се звиздуце.....

ОДГОВОРИТЕ