Ne može se zaobići formiranje ZSO na Kosovu i Metohiji

Eskobar je naveo da Evropski sporazum, koji nije službeno javan, ima odredbu koja kaže da se svi postojeći sporazumi moraju provesti

Svijet 03.02.2023 | 15:45
Ne može se zaobići formiranje ZSO na Kosovu i Metohiji

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) posebni izaslanik SAD za zapadni Balkan govorio je za The Pavlovic Today o američkoj strategiji za rješavanje zamrznutog sukoba između Kosova i Srbije i ponovio da je glavni cilj američke politike međusobno priznanje.

Govorio je i o francusko-njemačkom prijedlogu za koji je rekao da je "važan korak za normalizaciju".

Formiranje ZSO

- To je sjajna smjernica, nadamo se da će je obje strane prihvatiti i krenuti u realizaciju. No, u međuvremenu postoje neka pitanja koja su unutar Briselskog sporazuma neispunjena. Jedan od najvažnijih je Zajednica općina sa srpskom većinom - kazao je Eslobar i izrazio odlučnost za stvaranje Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO). Rekao je da nema drugog puta osim te kreacije.

- Prije svega, naša je vizija uvijek bila dosljedna od njihove nezavisnosti da Kosovo bude nezavisna suverena država, multietnička demokratija u okviru sadašnjih granica. To je još uvijek naša vizija. Sada u okviru te konstrukcije već postoji sporazum koji je potpisan u okviru Briselskog sporazuma za ZSO. To je postojeća zakonska obaveza. Stoga će ga svaki budući sporazum uključivati, baš kao što ga je uključivao francusko-njemački prijedlog - dodao je Eskobar.

Eskobar je naveo da Evropski sporazum, koji nije službeno javan, ima odredbu koja kaže da se svi postojeći sporazumi moraju provesti. Pojasnio je i kako SAD vide funkcionisanje ZSO na Kosovu.

Patronat dijaloga

- Kako god išli naprijed pod patronatom dijaloga koji omogućuje EU, imaćete ZSO. Hoće li sadašnja vlada Kosova prihvatiti zakonsku obavezu ili ne nije dogovor između Kurtija i Srbije. To je sporazum između Srbije i Kosova. To će biti temelj sporazuma o normalizaciji. To se ne može zaobići - dodao je Eskobar.

- Naš stav je da to treba biti nešto što ne krši Ustav Kosova, prema zakonima Kosova, što ne stvara probleme za funkcionisanje Kosova. Drugim riječima, ne kao model Republike Srpske. Ono što čini, po mom mišljenju, jeste da pomaže Kosovu da preuzme kontrolu nad uslugama i pitanjima za koje Srbi na sjeveru očekuju da će ih Beograd učiniti, a sve bi to osigurala kosovska vlada. I ako Srbija ima glas u tome, to treba učiniti prema zakonima Kosova -  kazao je Eskobar.

Objasnio je i zašto ga je hitno napraviti upravo sada.

- Jedan od razloga za sada je specifičan i hitan: tokom prošle godine vidjeli smo niz eskalizacije sukoba između Kosova i Srbije, a sve oko tretmana Srba na sjeveru i načina na koji oni komuniciraju s kosovskom vladom. Dakle, pod jedan, moramo prekinuti krug konfrontacija i gotovo nasilnih sukoba - zaključio je Eskobar.

(Avaz Foto:AP)

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

KiM

03.02.2023 16:53

Je Srbija! Tacka.

ODGOVORITE
Name

+

03.02.2023 17:26

NARAVNO. TO BI BIO ONDA "TEXAS". DRUGI IME ZA HAOS U PRAVNOM SISTEMU I NA TERENU.

ODGOVORITE
Name

Fahro

05.02.2023 03:13

Isto bosnjacke opstne formirat u srbiji i ers

Name

razumio

03.02.2023 18:40

Vidjeli smo kako je EU "odbranila" interese Srba u Hrvatskoj. Isto tako ce proci Srbi na Kosovu - ovdje mislim na "vojno-redarstvenu akciju Oluja".

ODGOVORITE
Name

re

03.02.2023 21:55

Nakon sto su Krajiski Srbi odbili plan Z4, desila se Oluja. I izgleda da nista od tada nismo naucili i sta bi se moglo desiti sada. Mozda ne kroz klasicno etnicko ciscenje kao sto je bila Oluja, ali kroz par godina bi se mnogi zbog narusene bezbjednosti i svakodnevnih napada i ekonomske besperspektivnosti iselili iz srpskih sredina na KiM.

Name

BOBA

03.02.2023 21:17

Opasna faca.

ODGOVORITE
Name

Cuj tajno

04.02.2023 10:36

Mnogo je narodne krvi kroz vekove proliveno na svetoj Kosmetskoj zemlji da bi se nesto tajno radilo.

ODGOVORITE
Name

Ne moze se zaobici

04.02.2023 12:15

Da je KiM Srbija, za sva vremena.....

ODGOVORITE
Name

Ne moze se zaobici

04.02.2023 13:15

Cinjenica da je KiM Srbija. Ostalo se zvizduce.....

ODGOVORITE