ЕРС поново мијења планове да би ускладила резултате

Зависна предузећа „Електропривреде Републике Српске“ и у овој години настављају са накарадном праксом да мијењају планове за периоде који су прошли, само како би их ускладили са оствареним резултатима.

Република Српска 02.02.2023 | 11:46
ЕРС поново мијења планове да би ускладила резултате

Тако је „Електрокрајина“ на скупштини која се одржала прије неколико дана усвојила ребаланс плана пословања за 2022. годину, а од које су се грађани поздравили прије више од мјесец дана.

Након њих иста процедура се припрема и у Руднику и термоелектрани (РиТЕ) Гацко, те „Електродистрибуцији“ Пале који су заказали скупштине акционара на којима ће се расправљати о ребалансима за прошлу годину.

Спорост правдају сложеном организацијом у мјешовитом холдингу, те кашњењем Владе Републике Српске као већинског власника ЕРС-а у издавању неопходних одлука и сагласности.

„Када је конкретно ријеч о усвајању Ребаланса Плана пословања „Електрокрајине“ за 2022. годину на ванредној сједници Скупштине акционара, процедура је захтијевала да се претходно усвоји Ребаланс Плана пословања ЕРС-а за 2022. годину од стране Владе РС што је у конкретном случају реализовано 28. децембра“, кажу у бањалучкој „Електрокрајини“.

Додају да им је након добијања документа потребно вријеме да се усагласе појединости. На све то, прије слања ребаланса на скупштину акционара он мора бити усвојен и од Одбора за ревизију и Надзорног одбора предузећа.

„Динамика и термин усвајања Ребаланса Плана пословања „Електрокрајине“ за 2022. годину, као и других пословних аката предузећа из претходних година, не одступа од праксе осталих зависних предузећа из система МХ ЕРС, већ, као што смо навели, у највећој мјери зависи од претходних процедура на које „Електрокрајина“ не може утицати“, правдају се они.

Подсјећамо, Главна служба за ревизију јавног сектора РС је упозорила прије двије године како су јавна предузећа у Републици Српској у потпуности обесмислила и обезвриједила пословно планирање и извјештавање и од тога направила својеврсни апсурд.

“Годишњи извјештаји о пословању јавних предузећа доносе се када је процес израде плана пословања за наредну годину отпочео, завршен, усвојен или када је започета његова примјена. Као такав, нема тежину и значај за процес пословног планирања.

Ребаланси, као реакција управе на одступања реализације од плана пословања, усвајају се крајем децембра планске године, а неријетко и у наредној пословној години”, само је дио парадокса који су уочили ревизори и описали у свом извјештају „Планирање и извјештавање у јавним предузећима“.

Они су Влади предложили да размотри постојећи правни оквир и донесе нови модел за ефикасно управљање у предузећима, што се према приложеном, није десило.

Економиста и директор брокерске куће „Еуроброкер“ Борис Мајсторовић има слично мишљење као и ревизори.

„Ја не видим која је сврха и поента. Наравно да нема смисла да се усваја ребаланс за годину која је прошла или да се усваја план пословања за пословну годину која је завршена. Ако је већ прекршен закон не видим која је сврха доносити неке акте ретроактивно“, каже Мајсторовић за ЦАПИТАЛ.

(Цапитал   Фото:БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Арса

02.02.2023 11:43

У нормалним фирмама план рада и производње се доноси крајем децембра за идућу годину и нормално у току те године се врши ребаланс у односу на планирано и остварено а нигде на свијету се то не ради ретроактивно сем код нас,мислио сам да тај магарац Чавић то зна,хвалио се како је завршио економију а знам да професор који му је предавао сигурно га није тако учио

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

02.02.2023 15:14

РЕ АРСА Чавић је најобичнији папак папчина изрод издајник и немогу се сјетити више комплимената за њега он ради што му нареди газда а за награду добије псећи колачић и дебелу плату зло и смрад у људском облику. Како га није срамота стати крај Додика шта му је говорио.