ERS ponovo mijenja planove da bi uskladila rezultate

Zavisna preduzeća „Elektroprivrede Republike Srpske“ i u ovoj godini nastavljaju sa nakaradnom praksom da mijenjaju planove za periode koji su prošli, samo kako bi ih uskladili sa ostvarenim rezultatima.

Republika Srpska 02.02.2023 | 11:46
ERS ponovo mijenja planove da bi uskladila rezultate

Tako je „Elektrokrajina“ na skupštini koja se održala prije nekoliko dana usvojila rebalans plana poslovanja za 2022. godinu, a od koje su se građani pozdravili prije više od mjesec dana.

Nakon njih ista procedura se priprema i u Rudniku i termoelektrani (RiTE) Gacko, te „Elektrodistribuciji“ Pale koji su zakazali skupštine akcionara na kojima će se raspravljati o rebalansima za prošlu godinu.

Sporost pravdaju složenom organizacijom u mješovitom holdingu, te kašnjenjem Vlade Republike Srpske kao većinskog vlasnika ERS-a u izdavanju neophodnih odluka i saglasnosti.

„Kada je konkretno riječ o usvajanju Rebalansa Plana poslovanja „Elektrokrajine“ za 2022. godinu na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara, procedura je zahtijevala da se prethodno usvoji Rebalans Plana poslovanja ERS-a za 2022. godinu od strane Vlade RS što je u konkretnom slučaju realizovano 28. decembra“, kažu u banjalučkoj „Elektrokrajini“.

Dodaju da im je nakon dobijanja dokumenta potrebno vrijeme da se usaglase pojedinosti. Na sve to, prije slanja rebalansa na skupštinu akcionara on mora biti usvojen i od Odbora za reviziju i Nadzornog odbora preduzeća.

„Dinamika i termin usvajanja Rebalansa Plana poslovanja „Elektrokrajine“ za 2022. godinu, kao i drugih poslovnih akata preduzeća iz prethodnih godina, ne odstupa od prakse ostalih zavisnih preduzeća iz sistema MH ERS, već, kao što smo naveli, u najvećoj mjeri zavisi od prethodnih procedura na koje „Elektrokrajina“ ne može uticati“, pravdaju se oni.

Podsjećamo, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je upozorila prije dvije godine kako su javna preduzeća u Republici Srpskoj u potpunosti obesmislila i obezvrijedila poslovno planiranje i izvještavanje i od toga napravila svojevrsni apsurd.

“Godišnji izvještaji o poslovanju javnih preduzeća donose se kada je proces izrade plana poslovanja za narednu godinu otpočeo, završen, usvojen ili kada je započeta njegova primjena. Kao takav, nema težinu i značaj za proces poslovnog planiranja.

Rebalansi, kao reakcija uprave na odstupanja realizacije od plana poslovanja, usvajaju se krajem decembra planske godine, a nerijetko i u narednoj poslovnoj godini”, samo je dio paradoksa koji su uočili revizori i opisali u svom izvještaju „Planiranje i izvještavanje u javnim preduzećima“.

Oni su Vladi predložili da razmotri postojeći pravni okvir i donese novi model za efikasno upravljanje u preduzećima, što se prema priloženom, nije desilo.

Ekonomista i direktor brokerske kuće „Eurobroker“ Boris Majstorović ima slično mišljenje kao i revizori.

„Ja ne vidim koja je svrha i poenta. Naravno da nema smisla da se usvaja rebalans za godinu koja je prošla ili da se usvaja plan poslovanja za poslovnu godinu koja je završena. Ako je već prekršen zakon ne vidim koja je svrha donositi neke akte retroaktivno“, kaže Majstorović za CAPITAL.

(Capital   Foto:BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Arsa

02.02.2023 12:43

U normalnim firmama plan rada i proizvodnje se donosi krajem decembra za iduću godinu i normalno u toku te godine se vrši rebalans u odnosu na planirano i ostvareno a nigde na svijetu se to ne radi retroaktivno sem kod nas,mislio sam da taj magarac Čavić to zna,hvalio se kako je završio ekonomiju a znam da profesor koji mu je predavao sigurno ga nije tako učio

ODGOVORITE
Name

DOK HOLIDEJ

02.02.2023 16:14

RE ARSA Čavić je najobičniji papak papčina izrod izdajnik i nemogu se sjetiti više komplimenata za njega on radi što mu naredi gazda a za nagradu dobije pseći kolačić i debelu platu zlo i smrad u ljudskom obliku. Kako ga nije sramota stati kraj Dodika šta mu je govorio.