Сједница комисије о закону о имовини Републике Српске

Данас ће у Бањалуци бити одржана сједница Народне скупштине РС и Вијећа народа Републике Српске у вези са спорним Законом о непокретној имовини РС.

Република Српска 02.02.2023 | 08:21
Сједница комисије о закону о имовини Републике Српске

На дневном реду сједнице је усаглашавање текста Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, а који је усвојен 28. децембра 2022. године.

Након што је Вијеће народа РС размотрило одлуку и одбило захтјев Бошњака о покретању поступка заштите виталног националног интереса коју је покренуо Клуб бошњачког народа у вези са раније оспореним законом који настоји државну имовину претворити у ентитетску, Заједничка комисија сљедећи је корак у покушају да се текст закона оспори.

Предсједавајућа Вијећа народа РС Сребренка Голић (СНСД) раније је казала како сматра да се у случају овога закона не ради о повреди виталног националног интереса ни једног народа, да то у овоме случају нема упориште, али да очекује како ће одлуку о томе у коначници донијети Уставни суд РС.

Спорни закон на снагу ће ступити након што одлуку донесе суд, али ће о њему у коначници поновно морати одлучивати Уставни суд БиХ који га је већ једном оспорио истичући да је питање државне имовине у искључивој надлежности државе као њеног титулара.

(Клиx  Фото: Аваз)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

yyy

02.02.2023 08:51

закон о имовини јелито вази и за новопецене газде и новопецене милијардере и све оне којисе обогатисе у рату поцевси од данасњих главара тадаце прво треба њих испитат одкудим толико богаство акосу стекли радом илиим отац оставијо или зена донила у мираз аферим свака цаст али ако немају доказ какосу стекли то знаци украли од дрзаве и народа све одузет и вратит дрзави и тадаце бити правда и закон једнак за све и за бега и кадију па и за рају

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

02.02.2023 09:01

Кад додик репрезентација буде спремна усвојити државни закон о имовини, и тиме призна све оно што њему не ваља, онда ће РС моћи продати све Србији и надати се да ће једног дана у њој осванути! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.02.2023 09:47

Само одврацање пазње од зивотни проблема и губљење времена. Сви знамо да не постоји нигдје да власништво може имати нико сем државе, а користење је увијек у локалним заједницама

Name

Деурић

02.02.2023 09:49

Деурић из РУГИПП из Хан Пијеска је на вријеме укњижио 200 дулума државне шуме себи у двије парцеле, а на једној је начинио хотел, а још увијек књижи/продаје тајкунима да рс остане што више % територије. Зато га суд треба ослободити кривње због лоповских укњижби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

02.02.2023 10:15

Оригинални Дејтонски Мировни Споразум третира државну имовину у власништву ентитета и државе БИХ, тј.земљиште, шуме, рудна богатства и воде, које су на територији РС су у њеном власништву, исто важи и за Федерацију. Међутим, накнадно уставни суд БИХ, покушава без икаквог правног основа ово да оспори, доносећи одредбу да је то све искљућиво имовина државе БИХ, што представља покушај једностраног мијењања устава БИХ, и Дејтонског Мировног Споразума! Због потпуно супротстављених ставова уставних судова у РС и БИХ по овом питању, у крајњој консеквенци ће вјероватно бити неопходна међународна арбитража, или конаћна одлука ОХР-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.02.2023 13:07

Гдје то тацно писе у ДС?

Name

Xxxx

02.02.2023 10:33

Ово је наставак сједнице са темама типа ТРЛА БАБА ЛАН!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.02.2023 12:13

Још један узалудно протрацен дан

Name

географ

02.02.2023 12:18

Кад се укњижи у грунт државна имовина, РС ће имати 30% површине БиХ (а не 49%), ФБиХ имати 40%, а трећи ентитет БиХ 30% површине.

ОДГОВОРИТЕ