Sjednica komisije o zakonu o imovini Republike Srpske

Danas će u Banjaluci biti održana sjednica Narodne skupštine RS i Vijeća naroda Republike Srpske u vezi sa spornim Zakonom o nepokretnoj imovini RS.

Republika Srpska 02.02.2023 | 08:21
Sjednica komisije o zakonu o imovini Republike Srpske

Na dnevnom redu sjednice je usaglašavanje teksta Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je usvojen 28. decembra 2022. godine.

Nakon što je Vijeće naroda RS razmotrilo odluku i odbilo zahtjev Bošnjaka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa koju je pokrenuo Klub bošnjačkog naroda u vezi sa ranije osporenim zakonom koji nastoji državnu imovinu pretvoriti u entitetsku, Zajednička komisija sljedeći je korak u pokušaju da se tekst zakona ospori.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS Srebrenka Golić (SNSD) ranije je kazala kako smatra da se u slučaju ovoga zakona ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa ni jednog naroda, da to u ovome slučaju nema uporište, ali da očekuje kako će odluku o tome u konačnici donijeti Ustavni sud RS.

Sporni zakon na snagu će stupiti nakon što odluku donese sud, ali će o njemu u konačnici ponovno morati odlučivati Ustavni sud BiH koji ga je već jednom osporio ističući da je pitanje državne imovine u isključivoj nadležnosti države kao njenog titulara.

(Klix  Foto: Avaz)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

yyy

02.02.2023 08:51

zakon o imovini jelito vazi i za novopecene gazde i novopecene milijardere i sve one kojise obogatise u ratu pocevsi od danasnjih glavara tadace prvo treba njih ispitat odkudim toliko bogastvo akosu stekli radom iliim otac ostavijo ili zena donila u miraz aferim svaka cast ali ako nemaju dokaz kakosu stekli to znaci ukrali od drzave i naroda sve oduzet i vratit drzavi i tadace biti pravda i zakon jednak za sve i za bega i kadiju pa i za raju

ODGOVORITE
Name

lila

02.02.2023 09:01

Kad dodik reprezentacija bude spremna usvojiti državni zakon o imovini, i time prizna sve ono što njemu ne valja, onda će RS moći prodati sve Srbiji i nadati se da će jednog dana u njoj osvanuti! ?

ODGOVORITE
Name

Re

02.02.2023 09:47

Samo odvracanje paznje od zivotni problema i gubljenje vremena. Svi znamo da ne postoji nigdje da vlasništvo može imati niko sem države, a koristenje je uvijek u lokalnim zajednicama

Name

Deurić

02.02.2023 09:49

Deurić iz RUGIPP iz Han Pijeska je na vrijeme uknjižio 200 duluma državne šume sebi u dvije parcele, a na jednoj je načinio hotel, a još uvijek knjiži/prodaje tajkunima da rs ostane što više % teritorije. Zato ga sud treba osloboditi krivnje zbog lopovskih uknjižbi.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

02.02.2023 10:15

Originalni Dejtonski Mirovni Sporazum tretira državnu imovinu u vlasništvu entiteta i države BIH, tj.zemljište, šume, rudna bogatstva i vode, koje su na teritoriji RS su u njenom vlasništvu, isto važi i za Federaciju. Međutim, naknadno ustavni sud BIH, pokušava bez ikakvog pravnog osnova ovo da ospori, donoseći odredbu da je to sve iskljućivo imovina države BIH, što predstavlja pokušaj jednostranog mijenjanja ustava BIH, i Dejtonskog Mirovnog Sporazuma! Zbog potpuno suprotstavljenih stavova ustavnih sudova u RS i BIH po ovom pitanju, u krajnjoj konsekvenci će vjerovatno biti neophodna međunarodna arbitraža, ili konaćna odluka OHR-a!

ODGOVORITE
Name

re

02.02.2023 13:07

Gdje to tacno pise u DS?

Name

Xxxx

02.02.2023 10:33

Ovo je nastavak sjednice sa temama tipa TRLA BABA LAN!!

ODGOVORITE
Name

Tatar

02.02.2023 12:13

Još jedan uzaludno protracen dan

Name

geograf

02.02.2023 12:18

Kad se uknjiži u grunt državna imovina, RS će imati 30% površine BiH (a ne 49%), FBiH imati 40%, a treći entitet BiH 30% površine.

ODGOVORITE