"Велике рибе" у "Скају" - Апликација разоткрила бројне нарко послове

Централну истражну канцеларију Граничне полиције БиХ потреса скандал у који су умијешани истражитељи ове полицијске агенције, а у вези са Скај апликацијом и истрагама које се доводе у везу с одређеним криминогеним особама.

Босна и Херцеговина 01.02.2023 | 08:18
"Велике рибе" у "Скају" - Апликација разоткрила бројне нарко послове

Овај скандал долази у тренутку када је главни државни тужилац Миланко Кајганић изјавио да цуре подаци из полицијских агенција када су у питању Скај истраге, што је индиректна порука да појединци шурују с одређеним криминогеним особама, а тако је већ мјесецима.

Властити редови

– Гранична полиција БиХ досљедно бори против криминала и корупције и у властитим редовима, те да ће свако ко поступа протузаконито бити процесуиран и санкционисан – потврђено је за Аваз.

– Наведени предмет је у мјеродавности Тужилаштва БиХ, а Канцеларије за професионалне стандарде и унутрашњу контролу Граничне полиције БиХ проводи интерну истрагу – саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Због истраге у вези са Скај апликацијом и покушаја да се промијени тим који је предложило Тужилаштво, у петак је одлуком директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића смијењена Споменка Маркуљ, контакт особа ГП БиХ са Еурополом.

Маркуљ је била и шефица истражне канцеларије, а сада је премјештена на другу позицију.

Против ње је покренута интерна истрага у Граничној полицији БиХ јер је, између осталог, одбила поступити и према наредби начелника ове канцеларије Аднана Косовца. Но, она није ухваћена на Скају, него њени истражитељи.

Један од њих, након 15 дана од пријема Скај кодова, одлучио је направити службену забиљешку како би обавијестио Агенцију да се његово име спомиње у Скају. Али, зашто је данима шутио.

Ради се о искусном истражитељу Едину Хусомановићу. Питање је шта се чекало 15 дана, од 11. јануара, да се пријави да се његово име спомиње у Скају кодовима и зашто је Маркуљ, одлазећи у Тужилаштво, инсистирала на томе да се промијени тужитељка.

Дио тима који је радио с Маркуљ и Хусомановићем је и истражитељка С. К. Они су имали Скај кодове и листе од 11. јануара.

Право питање је чије су име појединци у ГП БиХ покушали сакрити, с обзиром на то да се у криптама спомињу и одређени припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Министарства унутрашњих послова РС (МУП РС). Откривен је и један припадник Граничне полиције, због сумње да прима мито.

Име особе на крипти је наводно и један високопозиционирани припадник СИПА-е.

(Аваз   Фото:Рапорт)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ТРТО

01.02.2023 07:29

А Ђурић из Кнежева,ради на граничном прелазу Градиште. Отиђите у Кнежево и снимите шта човек посједује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудо

01.02.2023 07:42

Проклето му било, све треба одузети, казна робије за пример и бежанију осталим кокошарима.

Name

Игор

01.02.2023 07:46

Има Ђурића пуно и остављају срамоту покољењу. Мисле да ће једнога дана бити уважени чланови друштва а истина је да ће људи говорити то је унук од оне лоповчине...

Name

Ре

01.02.2023 07:48

Ма сви ево рентају станове,сваки има 5-6 станова минимум

Name

реалност

01.02.2023 16:58

СКY-велике рибе су управо у влади - тамо их нико "не примјецује" !

Name

Татар

01.02.2023 07:33

Дајте више имена нека народ зна хапсите та говна ако ико има поштен тамо,а има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онаса

01.02.2023 07:45

Тај ЦИУ је хапсила полицајце за 5,10 км који леже у затвору већ,а они у криминалу до гуше да би оправдавали своје поседовање а о незаконито.снимању и праћењу сувишно је причати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дас ауто

01.02.2023 08:30

Ова гранична полиција је тек прица за себе, мозда 10% их није корумпирани. Преко безе се прима на посао са 3, 4 мјесеца заврсеног курса и без икакве безбедоносне провјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

01.02.2023 08:31

Ловите те рибе. Сто би биле велике. Нека сад буду мале

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре www

01.02.2023 09:39

шта вриједи када их притворе након истека рока их пусте и добију боља радна мјеста сви раде једни за друге треба увести комплет нову власт макар била из Танзаније ови наши сви исти

Name

На ни смо

01.02.2023 08:45

поштен народ. ЕУ лаже Само молимо бога да тамо радимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда!

01.02.2023 08:55

У БиХ се не зна одакле да се крене у кримналним скy-аферама? Тузиластво БиХ у стецају треба много висе упосленика да прикупи доказе, при цему недостатак доказа ствара вјероватно управо полиција! Тко зна, мозда јер је сама уплетена у прљаве послове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

??????

01.02.2023 09:44

Шта би са младим талентираним момком Давидом? Сад прогоне му оца сто тражи правду .На свим великим функцијама су подобни и крију своје припаднике странака. Тузно.

Name

Горановиц

01.02.2023 09:10

Ја не знам ста ради полиција онај криминалац др Дуњиц из Београда по Бања Луци отима народу новац за отровне суплементе. Син лези у затвору, због криминала да Беливуком и откуд тај цовјек овде. Крије се по тудјим становима, прегледа људе по козметицким салонима на црно он и његова љубавница. По Свицарској исто тако све нелегално. Овог криминалца и његову љубавницу под хитно на преглед..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солун

01.02.2023 09:21

А гинуло се опасно за тај грб који ти бандити са значкама носе на униформи...стријељати би то требало, а хапсити њихове поштене колеге који гледају њихов свакодневни лоповлук и шуте као мишеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граха дилер са знацком

01.02.2023 10:28

Кад пада ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

01.02.2023 11:24

То је сасвим логично . Откуда људима толика богатства да нису у таквим ра дњама гдје су се разгранали на све стране почео од свих могућих ресурса, граничних прелаза, индиректног опорезивања и хиљаду других послова.Сверц ,отимачине преваре ја теби ти мени и тако редом.То је живот гдје једни гледају и пате други уживају а у ствари сви су болесни неко од не имастине неко од нечасних радњи односно богатства и живот лагано пролази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

01.02.2023 14:25

СВАКО ЗНА ЗА КОМШИЈУ, АКО ЈЕ ЛОПОВ. АЛИ СВИ ЋУТЕ. СИРОТИЊСКА ДИЈЕЦА ПРЕКО ГРАНИЦЕ И ОДРИЧУ СЕ Б И Х ДРЖАВЉАНСТВА. НА ЊИХОВУ ОЧЕВИНУ ЦРВЕНИ ЋЕ СМИЈЕСТИТИ МИГРАНТЕ. ДИЈАСПОРА БОРИТЕ СЕ ДА СЕ СНСД ПОШАЉЕ У ИСТОРИЈУ. ДА СЕ БАР НЕШТО УКРАДЕНО ВРАТИ У БУЏЕТ.

ОДГОВОРИТЕ