"Velike ribe" u "Skaju" - Aplikacija razotkrila brojne narko poslove

Centralnu istražnu kancelariju Granične policije BiH potresa skandal u koji su umiješani istražitelji ove policijske agencije, a u vezi sa Skaj aplikacijom i istragama koje se dovode u vezu s određenim kriminogenim osobama.

Bosna i Hercegovina 01.02.2023 | 08:18
"Velike ribe" u "Skaju" - Aplikacija razotkrila brojne narko poslove

Ovaj skandal dolazi u trenutku kada je glavni državni tužilac Milanko Kajganić izjavio da cure podaci iz policijskih agencija kada su u pitanju Skaj istrage, što je indirektna poruka da pojedinci šuruju s određenim kriminogenim osobama, a tako je već mjesecima.

Vlastiti redovi

– Granična policija BiH dosljedno bori protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima, te da će svako ko postupa protuzakonito biti procesuiran i sankcionisan – potvrđeno je za Avaz.

– Navedeni predmet je u mjerodavnosti Tužilaštva BiH, a Kancelarije za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu – saopšteno je iz Granične policije BiH.

Zbog istrage u vezi sa Skaj aplikacijom i pokušaja da se promijeni tim koji je predložilo Tužilaštvo, u petak je odlukom direktora Granične policije BiH Zorana Galića smijenjena Spomenka Markulj, kontakt osoba GP BiH sa Europolom.

Markulj je bila i šefica istražne kancelarije, a sada je premještena na drugu poziciju.

Protiv nje je pokrenuta interna istraga u Graničnoj policiji BiH jer je, između ostalog, odbila postupiti i prema naredbi načelnika ove kancelarije Adnana Kosovca. No, ona nije uhvaćena na Skaju, nego njeni istražitelji.

Jedan od njih, nakon 15 dana od prijema Skaj kodova, odlučio je napraviti službenu zabilješku kako bi obavijestio Agenciju da se njegovo ime spominje u Skaju. Ali, zašto je danima šutio.

Radi se o iskusnom istražitelju Edinu Husomanoviću. Pitanje je šta se čekalo 15 dana, od 11. januara, da se prijavi da se njegovo ime spominje u Skaju kodovima i zašto je Markulj, odlazeći u Tužilaštvo, insistirala na tome da se promijeni tužiteljka.

Dio tima koji je radio s Markulj i Husomanovićem je i istražiteljka S. K. Oni su imali Skaj kodove i liste od 11. januara.

Pravo pitanje je čije su ime pojedinci u GP BiH pokušali sakriti, s obzirom na to da se u kriptama spominju i određeni pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS). Otkriven je i jedan pripadnik Granične policije, zbog sumnje da prima mito.

Ime osobe na kripti je navodno i jedan visokopozicionirani pripadnik SIPA-e.

(Avaz   Foto:Raport)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

TRTO

01.02.2023 07:29

A Đurić iz Kneževa,radi na graničnom prelazu Gradište. Otiđite u Kneževo i snimite šta čovek posjeduje.

ODGOVORITE
Name

Dudo

01.02.2023 07:42

Prokleto mu bilo, sve treba oduzeti, kazna robije za primer i bežaniju ostalim kokošarima.

Name

Igor

01.02.2023 07:46

Ima Đurića puno i ostavljaju sramotu pokoljenju. Misle da će jednoga dana biti uvaženi članovi društva a istina je da će ljudi govoriti to je unuk od one lopovčine...

Name

Re

01.02.2023 07:48

Ma svi evo rentaju stanove,svaki ima 5-6 stanova minimum

Name

realnost

01.02.2023 16:58

SKY-velike ribe su upravo u vladi - tamo ih niko "ne primjecuje" !

Name

Tatar

01.02.2023 07:33

Dajte više imena neka narod zna hapsite ta govna ako iko ima pošten tamo,a ima

ODGOVORITE
Name

Onasa

01.02.2023 07:45

Taj CIU je hapsila policajce za 5,10 km koji leže u zatvoru već,a oni u kriminalu do guše da bi opravdavali svoje posedovanje a o nezakonito.snimanju i praćenju suvišno je pričati.

ODGOVORITE
Name

Das auto

01.02.2023 08:30

Ova granična policija je tek prica za sebe, mozda 10% ih nije korumpirani. Preko beze se prima na posao sa 3, 4 mjeseca zavrsenog kursa i bez ikakve bezbedonosne provjere.

ODGOVORITE
Name

Www

01.02.2023 08:31

Lovite te ribe. Sto bi bile velike. Neka sad budu male

ODGOVORITE
Name

re www

01.02.2023 09:39

šta vrijedi kada ih pritvore nakon isteka roka ih puste i dobiju bolja radna mjesta svi rade jedni za druge treba uvesti komplet novu vlast makar bila iz Tanzanije ovi naši svi isti

Name

Na ni smo

01.02.2023 08:45

pošten narod. EU laže Samo molimo boga da tamo radimo

ODGOVORITE
Name

Pravda!

01.02.2023 08:55

U BiH se ne zna odakle da se krene u krimnalnim sky-aferama? Tuzilastvo BiH u stecaju treba mnogo vise uposlenika da prikupi dokaze, pri cemu nedostatak dokaza stvara vjerovatno upravo policija! Tko zna, mozda jer je sama upletena u prljave poslove!

ODGOVORITE
Name

??????

01.02.2023 09:44

Šta bi sa mladim talentiranim momkom Davidom? Sad progone mu oca sto traži pravdu .Na svim velikim funkcijama su podobni i kriju svoje pripadnike stranaka. Tuzno.

Name

Goranovic

01.02.2023 09:10

Ja ne znam sta radi policija onaj kriminalac dr Dunjic iz Beograda po Banja Luci otima narodu novac za otrovne suplemente. Sin lezi u zatvoru, zbog kriminala da Belivukom i otkud taj covjek ovde. Krije se po tudjim stanovima, pregleda ljude po kozmetickim salonima na crno on i njegova ljubavnica. Po Svicarskoj isto tako sve nelegalno. Ovog kriminalca i njegovu ljubavnicu pod hitno na pregled..

ODGOVORITE
Name

Solun

01.02.2023 09:21

A ginulo se opasno za taj grb koji ti banditi sa značkama nose na uniformi...strijeljati bi to trebalo, a hapsiti njihove poštene kolege koji gledaju njihov svakodnevni lopovluk i šute kao miševi.

ODGOVORITE
Name

Graha diler sa znackom

01.02.2023 10:28

Kad pada ?

ODGOVORITE
Name

BOBA

01.02.2023 11:24

To je sasvim logično . Otkuda ljudima tolika bogatstva da nisu u takvim ra dnjama gdje su se razgranali na sve strane počeo od svih mogućih resursa, graničnih prelaza, indirektnog oporezivanja i hiljadu drugih poslova.Sverc ,otimačine prevare ja tebi ti meni i tako redom.To je život gdje jedni gledaju i pate drugi uživaju a u stvari svi su bolesni neko od ne imastine neko od nečasnih radnji odnosno bogatstva i život lagano prolazi.

ODGOVORITE
Name

+

01.02.2023 14:25

SVAKO ZNA ZA KOMŠIJU, AKO JE LOPOV. ALI SVI ĆUTE. SIROTINJSKA DIJECA PREKO GRANICE I ODRIČU SE B I H DRŽAVLJANSTVA. NA NJIHOVU OČEVINU CRVENI ĆE SMIJESTITI MIGRANTE. DIJASPORA BORITE SE DA SE SNSD POŠALJE U ISTORIJU. DA SE BAR NEŠTO UKRADENO VRATI U BUDŽET.

ODGOVORITE