Њемачки САП потврдио: Прекидају сарадњу са "ПРОИНТЕРОМ"

– Компанија САП, глобално позната по софтверу за праћење пословних процеса потврдила је да компанија “Проинтер” из Бањалуке више неће бити њихов партнер.

Република Српска 31.01.2023 | 17:56
Њемачки САП потврдио: Прекидају сарадњу са "ПРОИНТЕРОМ"

Информацију о прекиду сарадње ЦАПИТАЛ је објавио прошле седмице, а она је јутрос потврђена из њемачког технолошког гиганта.

Како су рекли, актуелни уговор са “Проинтером” је на снази до 23. марта и након тога  се неће продужавати.

“Након што је САП Wест Балканс извршио ревизију усклађености пословања “Проинтера” са партнерским програмом, одлучио је да од 23. марта не обнавља свој партнерски однос. Детаљи уговора између САП-а и САП партнера у интересу наших партнера и купаца су заштићени пословном тајном”, навели су они у одговору ЦАПИТАЛ-у.

Једно од главних питања које се наметнуло након информације о раскиду сарадње, јесте и шта ће бити са јавним предузећима и установама у којима је “Проинтер” имплементирао софтвер САП.

Из ове компаније дали су конкретне приједлоге.

“САП придаје највећи приоритет континуитету пословања својих клијената. Стога ће партнерима с постојећим клијентима бити понуђена опција да потпишу уговор о директној подршци са САП-ом или да одаберу новог овлаштеног САП партнера од 23. марта 2023. године”, поручују они.

наче, ЦАПИТАЛ је прије седам дана слична питања послао и компанији “Проинтер”, али одговоре није добио.

Добили су их други медији, а у њима су навели да су закључци о прекиду сарадње преурањени те да је у току периодична ревизија њихових компетенција.

Занимљиво, предузећа од којих су добили милионе марака за САП, нису обавијестили о новим пословним приликама у којима остају без значајног партнера.

“Јавно предузеће Путеви Републике Српске није добило обавјештење за које питате”, кратко су нам поручили из овог предузећа које је “Проинтеру” прије двије године дало 4,6 милиона марака за имплементацију САП софтвера.

ЦАПИТАЛ је писао и осталим корисницима САП-а у БиХ на којима је “Проинтер” изградио своју пословну империју попут “Шума Републике Српске” и “Електропривреде РС”, али се нису удостојили да пруже одговоре о томе да ли ће се и колико раскид сарадње “САП-а” и “Проинтера” негативно одразити на њихово пословање.

“Проинтер” се годинама уназад трудио да свима стави до знања да су партнери САП-а, па су тако организовали и посебне догађаје на тему промоције те сарадње.

Партнерство им је донијело на десетине милиона марака прихода.

Подаци са којима ЦАПИТАЛ располаже, говоре да је од 100 марака у каси “Проинтера” чак 35 марака долазило из послова везаних за имплементацију, одржавање и САП лиценце.

Због тога ће морати да траже друге изворе прихода.

Како смо јуче писали, веома су близу да добију тендер вриједан 37 милиона марака за фискализацију у Републици Српској.

Након што им је отказана сарадња, партнери САП-а у БиХ су остали „Планет Софт“ и „БХ Телецом“.

У јавности се увелико спекулише да је новонастала ситуација у вези САП-а наставак “тихих санкција” које Њемачка уводи предсједнику Републике Српске, Милораду Додику, а чији је син Игор, по његовом признању, повезан са “Проинтером”.

Њемачка је још прошле године одустала од идеје да финансира 60 милиона евра вриједан пројекат иградње вјетропарка “Хргуд” у Берковићима, а обустављено је још неколико милионски вриједних пројеката.

(Цапитал Фото:Цапитал/Илустрација)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Опера и Лабрадор

31.01.2023 17:25

Ово је постепени увод у санкције и изолацију Републике Срспке у шта нас је увалио Додик и црвени кмери…

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

31.01.2023 18:39

Није нас увалио Додик, ми смо се сами увалили у све ово. И следеће изборе дај те им глас.

Name

Просто

31.01.2023 19:08

Само ће промјенити име и наредити да ангажују фирму под тим новим именом

Name

Татар

31.01.2023 17:26

Крахирацете сигурно.Немате ви појма с ким раскидате

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДЕНКО ЛАКЕТИЋ

31.01.2023 17:38

Ми ћемо у Шумама РС наставити да радимо по САП-у и сарађивати са Проинтером. Много сам ја уложио енергије и свога магистарског знања да би сад одустали. Кад ме врате за генералног директора све ће бити боље и брже, сви ће ми бити захвални , а посебно Влада РС и пресједник републике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ЗУБИЋ

31.01.2023 18:41

Друже мој Раденко Лакетићу па ниси само ти заслужан за увођење САП-а у Шуме РС. Па гдје сам ја био, ти си заборавио да сам у име Владе РС гурао тај пројекат преко Надзорног одбора и Управе Шума. Ако ћемо поштено признати ја и ти , два магистра, смо најзаслужнији, па тек онда директор Славен Гојковић, а остале чланове Управе не пимињем јер они не знају ни шта је САП, ипак смо ја и ти иформатички писменији од цијеле Управе и надзорног одбора!

Name

Ре Раденко

01.02.2023 07:48

Можете радит САП али са другим партнером , са Проинтером не, не!! И твој магистарски....

Name

Рамбо

31.01.2023 17:46

Тактичка Варка Śмидта и Месара из Лакташа, да скрену са НАТО Пута и признавања Косова, САП ће наставити сарадњу преко неких других посредника са другим Именом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

31.01.2023 20:26

Па зар мислиш да је тако једноставно,преузети на одржавање све клијенте у РС-у од ПРОИНТЕР-а,САП није,заврни сијалицу,требат ће море стручњака,или директно од Шваба плаћати доласке инжињера,а то је "жара".

Name

Нада

01.02.2023 06:46

Е мој Ипе, ништа лакше него преузети послове. Исто је урадио и Проинтер, преко ноћи преузео послове од нпр. ЛАНАЦА. Све им пренесу и науче их, радници из јавних предузећа за које раде услуге а који успут раде за мале плате. Смишљено Додиков лоповлук. Зато омладина бјежи а стари кмече.

Name

Пролазник

01.02.2023 12:04

Ипе битно је да имају људи који то знају радити, цим ти струцњаци не буду имали посла или це отици сами или добити отказ.А гдје би могли отици него у копанију која преузме то, једноставно мало траје али свјет неце пропасти због тога.

Name

Дрекавац!!

31.01.2023 17:52

Дакле....куд сад...??? Јбг. Шта сад,али пара нема!!!! Нећемо сад', а таман се ,,кренуло,, у пм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

31.01.2023 17:57

Проинтер клепио лову на тендерима, коју наравно сад неће вратити. А неко други, трећи ће сад наставити тај посао и то на терет тих фирми (а то је наша лова из буџета).

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

31.01.2023 18:23

Стаје Србенде Јели ово капитулација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без САПа и Путеви

31.01.2023 18:42

Сад це онај мали Јарац да поправи од брата играцку..оцас...оде 5 милиона а јос це толико??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без бриге

31.01.2023 19:14

Какав САП, Игор Горица и тата праве нови софтвер

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈПС СУМЕ РС

31.01.2023 19:22

ПОД ХИТНО УХАПСИТИ НАДЗОРНИ ОДБОР СУМА,КАО И УПРАВУ И ГЕНЕРАЛНОГ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалукан

31.01.2023 20:24

Сљедећи корак, увођење виза за путовање у ЕУ. Је*аће нам та политика мајку, има да се вратимо у камено доба а већ смо у жељезном...

ОДГОВОРИТЕ