Njemački SAP potvrdio: Prekidaju saradnju sa "PROINTEROM"

– Kompanija SAP, globalno poznata po softveru za praćenje poslovnih procesa potvrdila je da kompanija “Prointer” iz Banjaluke više neće biti njihov partner.

Republika Srpska 31.01.2023 | 17:56
Njemački SAP potvrdio: Prekidaju saradnju sa "PROINTEROM"

Informaciju o prekidu saradnje CAPITAL je objavio prošle sedmice, a ona je jutros potvrđena iz njemačkog tehnološkog giganta.

Kako su rekli, aktuelni ugovor sa “Prointerom” je na snazi do 23. marta i nakon toga  se neće produžavati.

“Nakon što je SAP West Balkans izvršio reviziju usklađenosti poslovanja “Prointera” sa partnerskim programom, odlučio je da od 23. marta ne obnavlja svoj partnerski odnos. Detalji ugovora između SAP-a i SAP partnera u interesu naših partnera i kupaca su zaštićeni poslovnom tajnom”, naveli su oni u odgovoru CAPITAL-u.

Jedno od glavnih pitanja koje se nametnulo nakon informacije o raskidu saradnje, jeste i šta će biti sa javnim preduzećima i ustanovama u kojima je “Prointer” implementirao softver SAP.

Iz ove kompanije dali su konkretne prijedloge.

“SAP pridaje najveći prioritet kontinuitetu poslovanja svojih klijenata. Stoga će partnerima s postojećim klijentima biti ponuđena opcija da potpišu ugovor o direktnoj podršci sa SAP-om ili da odaberu novog ovlaštenog SAP partnera od 23. marta 2023. godine”, poručuju oni.

nače, CAPITAL je prije sedam dana slična pitanja poslao i kompaniji “Prointer”, ali odgovore nije dobio.

Dobili su ih drugi mediji, a u njima su naveli da su zaključci o prekidu saradnje preuranjeni te da je u toku periodična revizija njihovih kompetencija.

Zanimljivo, preduzeća od kojih su dobili milione maraka za SAP, nisu obavijestili o novim poslovnim prilikama u kojima ostaju bez značajnog partnera.

“Javno preduzeće Putevi Republike Srpske nije dobilo obavještenje za koje pitate”, kratko su nam poručili iz ovog preduzeća koje je “Prointeru” prije dvije godine dalo 4,6 miliona maraka za implementaciju SAP softvera.

CAPITAL je pisao i ostalim korisnicima SAP-a u BiH na kojima je “Prointer” izgradio svoju poslovnu imperiju poput “Šuma Republike Srpske” i “Elektroprivrede RS”, ali se nisu udostojili da pruže odgovore o tome da li će se i koliko raskid saradnje “SAP-a” i “Prointera” negativno odraziti na njihovo poslovanje.

“Prointer” se godinama unazad trudio da svima stavi do znanja da su partneri SAP-a, pa su tako organizovali i posebne događaje na temu promocije te saradnje.

Partnerstvo im je donijelo na desetine miliona maraka prihoda.

Podaci sa kojima CAPITAL raspolaže, govore da je od 100 maraka u kasi “Prointera” čak 35 maraka dolazilo iz poslova vezanih za implementaciju, održavanje i SAP licence.

Zbog toga će morati da traže druge izvore prihoda.

Kako smo juče pisali, veoma su blizu da dobiju tender vrijedan 37 miliona maraka za fiskalizaciju u Republici Srpskoj.

Nakon što im je otkazana saradnja, partneri SAP-a u BiH su ostali „Planet Soft“ i „BH Telecom“.

U javnosti se uveliko spekuliše da je novonastala situacija u vezi SAP-a nastavak “tihih sankcija” koje Njemačka uvodi predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, a čiji je sin Igor, po njegovom priznanju, povezan sa “Prointerom”.

Njemačka je još prošle godine odustala od ideje da finansira 60 miliona evra vrijedan projekat igradnje vjetroparka “Hrgud” u Berkovićima, a obustavljeno je još nekoliko milionski vrijednih projekata.

(Capital Foto:Capital/Ilustracija)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Opera i Labrador

31.01.2023 17:25

Ovo je postepeni uvod u sankcije i izolaciju Republike Srspke u šta nas je uvalio Dodik i crveni kmeri…

ODGOVORITE
Name

123

31.01.2023 18:39

Nije nas uvalio Dodik, mi smo se sami uvalili u sve ovo. I sledeće izbore daj te im glas.

Name

Prosto

31.01.2023 19:08

Samo će promjeniti ime i narediti da angažuju firmu pod tim novim imenom

Name

Tatar

31.01.2023 17:26

Krahiracete sigurno.Nemate vi pojma s kim raskidate

ODGOVORITE
Name

RADENKO LAKETIĆ

31.01.2023 17:38

Mi ćemo u Šumama RS nastaviti da radimo po SAP-u i sarađivati sa Prointerom. Mnogo sam ja uložio energije i svoga magistarskog znanja da bi sad odustali. Kad me vrate za generalnog direktora sve će biti bolje i brže, svi će mi biti zahvalni , a posebno Vlada RS i presjednik republike!

ODGOVORITE
Name

GORAN ZUBIĆ

31.01.2023 18:41

Druže moj Radenko Laketiću pa nisi samo ti zaslužan za uvođenje SAP-a u Šume RS. Pa gdje sam ja bio, ti si zaboravio da sam u ime Vlade RS gurao taj projekat preko Nadzornog odbora i Uprave Šuma. Ako ćemo pošteno priznati ja i ti , dva magistra, smo najzaslužniji, pa tek onda direktor Slaven Gojković, a ostale članove Uprave ne piminjem jer oni ne znaju ni šta je SAP, ipak smo ja i ti iformatički pismeniji od cijele Uprave i nadzornog odbora!

Name

Re Radenko

01.02.2023 07:48

Možete radit SAP ali sa drugim partnerom , sa Prointerom ne, ne!! I tvoj magistarski....

Name

Rambo

31.01.2023 17:46

Taktička Varka Śmidta i Mesara iz Laktaša, da skrenu sa NATO Puta i priznavanja Kosova, SAP će nastaviti saradnju preko nekih drugih posrednika sa drugim Imenom!

ODGOVORITE
Name

Ipe

31.01.2023 20:26

Pa zar misliš da je tako jednostavno,preuzeti na održavanje sve klijente u RS-u od PROINTER-a,SAP nije,zavrni sijalicu,trebat će more stručnjaka,ili direktno od Švaba plaćati dolaske inžinjera,a to je "žara".

Name

Nada

01.02.2023 06:46

E moj Ipe, ništa lakše nego preuzeti poslove. Isto je uradio i Prointer, preko noći preuzeo poslove od npr. LANACA. Sve im prenesu i nauče ih, radnici iz javnih preduzeća za koje rade usluge a koji usput rade za male plate. Smišljeno Dodikov lopovluk. Zato omladina bježi a stari kmeče.

Name

Prolaznik

01.02.2023 12:04

Ipe bitno je da imaju ljudi koji to znaju raditi, cim ti strucnjaci ne budu imali posla ili ce otici sami ili dobiti otkaz.A gdje bi mogli otici nego u kopaniju koja preuzme to, jednostavno malo traje ali svjet nece propasti zbog toga.

Name

Drekavac!!

31.01.2023 17:52

Dakle....kud sad...??? Jbg. Šta sad,ali para nema!!!! Nećemo sad', a taman se ,,krenulo,, u pm...

ODGOVORITE
Name

Jaffa

31.01.2023 17:57

Prointer klepio lovu na tenderima, koju naravno sad neće vratiti. A neko drugi, treći će sad nastaviti taj posao i to na teret tih firmi (a to je naša lova iz budžeta).

ODGOVORITE
Name

BL

31.01.2023 18:23

Staje Srbende Jeli ovo kapitulacija

ODGOVORITE
Name

Bez SAPa i Putevi

31.01.2023 18:42

Sad ce onaj mali Jarac da popravi od brata igracku..ocas...ode 5 miliona a jos ce toliko??

ODGOVORITE
Name

Bez brige

31.01.2023 19:14

Kakav SAP, Igor Gorica i tata prave novi softver

ODGOVORITE
Name

JPS SUME RS

31.01.2023 19:22

POD HITNO UHAPSITI NADZORNI ODBOR SUMA,KAO I UPRAVU I GENERALNOG!!!!!

ODGOVORITE
Name

Banjalukan

31.01.2023 20:24

Sljedeći korak, uvođenje viza za putovanje u EU. Je*aće nam ta politika majku, ima da se vratimo u kameno doba a već smo u željeznom...

ODGOVORITE