БиХ девастирана корупцијом, најгора у региону

 – Босна и Херцеговина поново је назадовала у овогодишњем истраживању Индекса перцепције корупције (Цорруптион Перцептион Индеx – ) који објављује Транспаренцy Интернатионал (ТИ) и заузима убједљиво најниже мјесто у региону и треће најгоре мјесто у Европи када је у питању стање корупције у земљи.

Босна и Херцеговина 31.01.2023 | 16:11
БиХ девастирана корупцијом, најгора у региону

Само су Русија и Украјина оствариле гори резултат од БиХ, која са оцјеном 34 на скали од 0 до 100, спада у ред земаља у којима се стање корупције највише погоршава. Док бројне земље региона иду напријед, БиХ је од 2012. године назадовала чак осам индексних поена и заједно са Турском у овогодишњем глобалном извјештају ТИ издвојена је као примјер највећег пада у односу на 2012. годину у региону Источне Европе и Централне Азије.

БиХ биљежи најгори тренд од свих држава окружења што најбоље илуструје примјер Косова, које је од 2012. са оцјене 34 до 2022. напредовало на 41 индексни поен, док је БиХ за истих десет година са 45 назадовала на 34 бода.  У  кључним налазима за регион Источне Европе и Централне Азије,  наведено је да земље Западног Балкана не могу сузбити организовани криминал због погоршања владавине права и заробљеног правосуђа.

Посебно је наглашено да је БиХ на историјском дну, а да етничке подјеле ометају демократске институције потребне за борбу против корупције, што се посебно видјело у Тужилаштву БиХ, за које се наводи да постоје озбиљне сумње у његову способност да процесуира корупцију, а да је именовање новог главног тужиоца БиХ прошло у веома мањкавој процедури у којој су три од четири првобитна кандидата или одустала или су елиминисана.  Бројни корупцијски скандали, оставке и сам начин избора главног тужиоца су озбиљно довели у питање  Тужилаштва, наведено је у регионалном саопштењу.

Због оваквог стања у правосуђу годинама није процесуирано низ важних случајева организованог криминала и корупције укључујући и оне у којима су учествовали високи званичници. Само један од посљедњих примјера је суђење одговорнима за криминал у Бобар банци тежак преко 100 милиона КМ који је након дугогодишње правосудне фарсе завршио ослобађањем једне од првооптужених у овом предмету, а сличан епилог имале су и бројне друге корупцијске афере.

Треба истаћи и да је провођење Општих избора 2022. године било праћено низом афера са крађом гласова, трговином бирачким одборима и злоупотребе јавних ресурса. Овај проблем није ријешило ни наметање измјена Изборног закона од стране Високог представника који је својим дјеловањем само додатно  продубио политичку кризу и није ријешио проблем потпуне блокаде власти која наставља да дјелује првенствено као инструмент политичких партија за јачање сопствене контроле над свим процесима у држави.

Оцјењујући налазе Индекса, предсједавајући управног одбора ТИ БиХ, Срђан Благовчанин истакао је:

“Не само да не постоји никаква стратегија, политика или активност државних институција на спречавању корупције, већ државне институције, потпуно заробљене политичком контролом, своје дјеловање готово у потпуности фокусирају на бављење корупцијом.  је нажалост постала примарни разлог постојања институција. Посебну опасност за државу представља потпуна симбиоза организованог криминала И државних институција, што ће водити даљој дестабилизацији земље и урушавању сигурности.”

Извјештај ТИ ове године наглашава да је корупција довела до озбиљних посљедица по глобални мир јер узрокује пад демократије и јачање ауторитарних вођа, а мир и стабилност постају угрожени у земљама са лошијим индексом. Ове тенденције годинама су присутне и у БиХ, а како се наводи у извјештају ТИ „додатни разлог за забринутост је лидер Републике Српске и његово недавно спомињање закона о криминализацији клевете би могло бити искоришћено да се ућуткају независни критичари“.

БиХ је у протеклој години добила кандидатски статус за чланство у Европској унији, али то је протекло без провођења суштинских реформи из 14 приоритета, те су лоши резултат ЦПИ у Босни и Херцеговини очекивани првенствено због изостанка кључних реформи као што су измјене Изборног закона и Закона финансирању политичких партија, закона о сукобу интереса, заштити пријавилаца корупције, ВСТС-у, а посебно забрињавају покушаји да се под кринком реформи усвоје закони који су лошији од постојећих.

Хитна акција на спречавању даљег пропадања земље намеће се као приоритет без којег је немогуће очекивати отпочињање важних реформских процеса, наводи се у саопштењу <стронг>ТИ.

(БН Фото: Илустрација) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Татар

31.01.2023 15:33

Дакле ово је јадан показатељ владавине права јасан показатељ какви нас људи воде а јасно је и како ћемо заврсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хик

31.01.2023 16:14

То странцима одговара. Да нас домаци политицари унисте криминалом, корупцијом и дрогом. Они су искљуциви кривци и узроцници оваквог стања. Њима је стало и труде се свим силама да нас униште.

Name

Зворницанин

31.01.2023 16:22

СТОЈЕ СЕ ПЛАЦКАЛО ПЛАЦКАЛО САД ЦЕ ТО НОВИ МИНИСТАР БЕЗБЈЕДНОСТИ ДОВЕСТ У РЕДИ ПОХАПСИТИ СТО СУ ДОСАД ПЛАЦКАЛИ

Name

055

31.01.2023 15:41

Сада постене људе сиканирају и стављају на стуб срама као" није се снасао",а ти исти су се сналазили у борбама,страдали док ови сада сто их карактерису,одлицно су се сналазили далеко од борбених полозаја,крали пљацкали профитирали дезертирали,ако неко цита процитајте "Српску трилогију од проф Јаковљевиа и све це бити јасно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

31.01.2023 16:13

Бејха и постоји да би политичари могли красти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

31.01.2023 16:21

А зашто државно Тужилаштво и Суд БиХ једном не кажу Стоп државним криминалцима, хоћемо једном чисту БиХ без девастиране корупције најгоре у региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ РЕ

31.01.2023 20:09

Док је БиХ биће и корупције и криминала.

Name

СНСД у души

31.01.2023 16:34

Нај смо јачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кога

31.01.2023 16:47

Брига сто земља пропада и ко да то заустави ????Избори покрадени и сви су то аминовали од запада до матице Србије.Кога брига како нам је оцито никог..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

31.01.2023 17:23

А ко је радио испитивања...наравно,запад.Цему онда цудјење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супља

31.01.2023 19:32

Засто именом и презименом не казете ко су криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

31.01.2023 19:36

Хахаха одавно нисам чуо бољи коментар, да ће нови министар безбједности Нешић све похапсити.Досада је то најбољи коментар,напред Нешићу краљу криминала...хахаха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако је у региону

31.01.2023 19:52

На ? смо! Има јос простора колико им дуса зели....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

01.02.2023 06:30

Засто испитивати и вика за дипломе, јер корупција цвијета миле хоце сваком да удовољи и накрају незне ни засто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота!

01.02.2023 14:44

Какви смо ми то људи? Толика корупција и ниста

ОДГОВОРИТЕ