BiH devastirana korupcijom, najgora u regionu

 – Bosna i Hercegovina ponovo je nazadovala u ovogodišnjem istraživanju Indeksa percepcije korupcije (Corruption Perception Index – ) koji objavljuje Transparency International (TI) i zauzima ubjedljivo najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji.

Bosna i Hercegovina 31.01.2023 | 16:11
BiH devastirana korupcijom, najgora u regionu

Samo su Rusija i Ukrajina ostvarile gori rezultat od BiH, koja sa ocjenom 34 na skali od 0 do 100, spada u red zemalja u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava. Dok brojne zemlje regiona idu naprijed, BiH je od 2012. godine nazadovala čak osam indeksnih poena i zajedno sa Turskom u ovogodišnjem globalnom izvještaju TI izdvojena je kao primjer najvećeg pada u odnosu na 2012. godinu u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije.

BiH bilježi najgori trend od svih država okruženja što najbolje ilustruje primjer Kosova, koje je od 2012. sa ocjene 34 do 2022. napredovalo na 41 indeksni poen, dok je BiH za istih deset godina sa 45 nazadovala na 34 boda.  U  ključnim nalazima za region Istočne Evrope i Centralne Azije,  navedeno je da zemlje Zapadnog Balkana ne mogu suzbiti organizovani kriminal zbog pogoršanja vladavine prava i zarobljenog pravosuđa.

Posebno je naglašeno da je BiH na istorijskom dnu, a da etničke podjele ometaju demokratske institucije potrebne za borbu protiv korupcije, što se posebno vidjelo u Tužilaštvu BiH, za koje se navodi da postoje ozbiljne sumnje u njegovu sposobnost da procesuira korupciju, a da je imenovanje novog glavnog tužioca BiH prošlo u veoma manjkavoj proceduri u kojoj su tri od četiri prvobitna kandidata ili odustala ili su eliminisana.  Brojni korupcijski skandali, ostavke i sam način izbora glavnog tužioca su ozbiljno doveli u pitanje  Tužilaštva, navedeno je u regionalnom saopštenju.

Zbog ovakvog stanja u pravosuđu godinama nije procesuirano niz važnih slučajeva organizovanog kriminala i korupcije uključujući i one u kojima su učestvovali visoki zvaničnici. Samo jedan od posljednjih primjera je suđenje odgovornima za kriminal u Bobar banci težak preko 100 miliona KM koji je nakon dugogodišnje pravosudne farse završio oslobađanjem jedne od prvooptuženih u ovom predmetu, a sličan epilog imale su i brojne druge korupcijske afere.

Treba istaći i da je provođenje Opštih izbora 2022. godine bilo praćeno nizom afera sa krađom glasova, trgovinom biračkim odborima i zloupotrebe javnih resursa. Ovaj problem nije riješilo ni nametanje izmjena Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika koji je svojim djelovanjem samo dodatno  produbio političku krizu i nije riješio problem potpune blokade vlasti koja nastavlja da djeluje prvenstveno kao instrument političkih partija za jačanje sopstvene kontrole nad svim procesima u državi.

Ocjenjujući nalaze Indeksa, predsjedavajući upravnog odbora TI BiH, Srđan Blagovčanin istakao je:

“Ne samo da ne postoji nikakva strategija, politika ili aktivnost državnih institucija na sprečavanju korupcije, već državne institucije, potpuno zarobljene političkom kontrolom, svoje djelovanje gotovo u potpunosti fokusiraju na bavljenje korupcijom.  je nažalost postala primarni razlog postojanja institucija. Posebnu opasnost za državu predstavlja potpuna simbioza organizovanog kriminala I državnih institucija, što će voditi daljoj destabilizaciji zemlje i urušavanju sigurnosti.”

Izvještaj TI ove godine naglašava da je korupcija dovela do ozbiljnih posljedica po globalni mir jer uzrokuje pad demokratije i jačanje autoritarnih vođa, a mir i stabilnost postaju ugroženi u zemljama sa lošijim indeksom. Ove tendencije godinama su prisutne i u BiH, a kako se navodi u izvještaju TI „dodatni razlog za zabrinutost je lider Republike Srpske i njegovo nedavno spominjanje zakona o kriminalizaciji klevete bi moglo biti iskorišćeno da se ućutkaju nezavisni kritičari“.

BiH je u protekloj godini dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, ali to je proteklo bez provođenja suštinskih reformi iz 14 prioriteta, te su loši rezultat CPI u Bosni i Hercegovini očekivani prvenstveno zbog izostanka ključnih reformi kao što su izmjene Izbornog zakona i Zakona finansiranju političkih partija, zakona o sukobu interesa, zaštiti prijavilaca korupcije, VSTS-u, a posebno zabrinjavaju pokušaji da se pod krinkom reformi usvoje zakoni koji su lošiji od postojećih.

Hitna akcija na sprečavanju daljeg propadanja zemlje nameće se kao prioritet bez kojeg je nemoguće očekivati otpočinjanje važnih reformskih procesa, navodi se u saopštenju TI.

(BN Foto: Ilustracija) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Tatar

31.01.2023 15:33

Dakle ovo je jadan pokazatelj vladavine prava jasan pokazatelj kakvi nas ljudi vode a jasno je i kako ćemo zavrsiti

ODGOVORITE
Name

Hik

31.01.2023 16:14

To strancima odgovara. Da nas domaci politicari uniste kriminalom, korupcijom i drogom. Oni su iskljucivi krivci i uzrocnici ovakvog stanja. Njima je stalo i trude se svim silama da nas unište.

Name

Zvornicanin

31.01.2023 16:22

STOJE SE PLACKALO PLACKALO SAD CE TO NOVI MINISTAR BEZBJEDNOSTI DOVEST U REDI POHAPSITI STO SU DOSAD PLACKALI

Name

055

31.01.2023 15:41

Sada postene ljude sikaniraju i stavljaju na stub srama kao" nije se snasao",a ti isti su se snalazili u borbama,stradali dok ovi sada sto ih karakterisu,odlicno su se snalazili daleko od borbenih polozaja,krali pljackali profitirali dezertirali,ako neko cita procitajte "Srpsku trilogiju od prof Jakovljevia i sve ce biti jasno!

ODGOVORITE
Name

Bejha je propao projekat

31.01.2023 16:13

Bejha i postoji da bi političari mogli krasti.

ODGOVORITE
Name

RE

31.01.2023 16:21

A zašto državno Tužilaštvo i Sud BiH jednom ne kažu Stop državnim kriminalcima, hoćemo jednom čistu BiH bez devastirane korupcije najgore u regionu.

ODGOVORITE
Name

RE RE

31.01.2023 20:09

Dok je BiH biće i korupcije i kriminala.

Name

SNSD u duši

31.01.2023 16:34

Naj smo jači!

ODGOVORITE
Name

Koga

31.01.2023 16:47

Briga sto zemlja propada i ko da to zaustavi ????Izbori pokradeni i svi su to aminovali od zapada do matice Srbije.Koga briga kako nam je ocito nikog..

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

31.01.2023 17:23

A ko je radio ispitivanja...naravno,zapad.Cemu onda cudjenje...

ODGOVORITE
Name

Suplja

31.01.2023 19:32

Zasto imenom i prezimenom ne kazete ko su kriminalci

ODGOVORITE
Name

Milo

31.01.2023 19:36

Hahaha odavno nisam čuo bolji komentar, da će novi ministar bezbjednosti Nešić sve pohapsiti.Dosada je to najbolji komentar,napred Nešiću kralju kriminala...hahaha..

ODGOVORITE
Name

Ako je u regionu

31.01.2023 19:52

Na ? smo! Ima jos prostora koliko im dusa zeli....

ODGOVORITE
Name

Komsija

01.02.2023 06:30

Zasto ispitivati i vika za diplome, jer korupcija cvijeta mile hoce svakom da udovolji i nakraju nezne ni zasto.

ODGOVORITE
Name

Sramota!

01.02.2023 14:44

Kakvi smo mi to ljudi? Tolika korupcija i nista

ODGOVORITE