ПДП и сада подржава укидање акциза на гориво

Бореновић је истакао да је СНСД провео „процедуралну вратоломију“ да акцизе не би биле укинуте и подсјетио предлагача Приједлога закона о измјенама закона о акцизама, СДП-овог Сашу Магазиновића, шта значи када та странка има четири делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и колико је штетно испоручивати им тај потпуни механизам парламентарне контроле.

Република Српска 31.01.2023 | 15:55
ПДП и сада подржава укидање акциза на гориво

- Укидање акциза на гориво је здраворазуман потез који ће ПДП подржати и сада, као што је подржао и у марту пришле године, у вријеме највећег дивљања цијена и када је овај вид подршке био најпотребнији и народу и привреди, чиме је гориво могло и тада појефтинити до 50 фенинга по литру. То је усвојио Представнички дом, али да будем потпуно конкретан и да подсјетим јавност да је једна политичка странка и овдје у Представничком дому била против укидања акциза и да је, захваљујући своја четири делегата то зауставила у Дому народа, а то је СНСД – рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а и посланик у ПД ПС БиХ током данашњег парламентарног засједања. 

Бореновић је истакао да је СНСД провео „процедуралну вратоломију“ да акцизе не би биле укинуте и подсјетио предлагача Приједлога закона о измјенама закона о акцизама, СДП-овог Сашу Магазиновића, шта значи када та странка има четири делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и колико је штетно испоручивати им тај потпуни механизам парламентарне контроле.

- Тада се, када су све земље у окружењу укидале акцизе да би олакшале својим грађанима и привреди, када смо и ми намјеравали то да урадимо, намјерно ушло у те „вратоломије“ да би се одуговлачило укидање акциза. Данас, скоро годину дана касније, поново расправљамо о истом питању. Не сумњам да ће овај приједлог бити изгласан у Представничком дому, али ћемо врло брзо да видимо како ће гласати четири СНСД-ова делегата у Дому народа и да ли ће по трећи, четврти, пети пут, опет пасти маске – истакао је Бореновић. 

Бореновић каже да је вријеме да се престане генерализовати и да се сви престану правити као да се нешто дешава на Марсу, а не у Парламенту: 

- У двије сале у овој згради се одлучује о овом питању и ту ће се видјети ко је за, а ко против тога да се укину акцизе, олакша живот људима и напаћеној привреди у овој земљи. У ове двије сале се о томе одлучивало и прије скоро годину дана и против је био само СНСД. У наредних неколико дана ћемо видјети да ли су промијенили став. Ја знам да неће, али волио бих да ме демантују – поручио је Бореновић.  

Рекао је да више не може да слуша представнике разних удружења који генерализују и кажу да је Парламент крив што акцизе још нису укинуте. 

- Хајде да кажемо ко је, именом и презименом, крив, ко се неодговорно понаша, ко зауставља укидање акциза. Ово питање је надстраначко, надентитетско, наднародно, јер се тиче и Србина и Бошњака и Хрвата и Јевреја и Рома и свакога ко живи у овој земљи. Ово је питање и Републике Српске и ФБиХ и за мене су лицемјерни одговори Влада Републике Српске и ФБиХ да они као немају ништа против укидања акциза, а оне се не укидају захваљујући представницима исте странке. Врло брзо ћемо добити одговор како ће поступати спрам нечега што је обавеза и дуг према народу и привреди.

Нема нити један разлог да се акцизе не укину, посебно ако узмемо у обзир колико је на основу раста цијена и средстава прикупљених на основу ПДВ-а заграбљено у буџете, а ради се о преко милијарду КМ у прошлој години. Ми ћемо подржати укидање акциза, али са великом пажњом ћемо пратити ко неће, ко ће гласати против, ко ће развлачити, а посебно ћемо пратити понашање делегата у Дому народа – поручио је Бореновић.

(БН Фото: Архива/Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Цеко

31.01.2023 15:03

Мозете подрзавати и подрзавати укидање и сами знате да от тога нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.01.2023 15:37

То што их ви на такав начин подржавате народ нема никакве користи и такав вид подршке је упитан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

31.01.2023 15:45

Ако укине акцизе, шта ће Додику лопову остати. Никако да народ схвати да он и његова болумента живе од нашег новца и рада и да није нашег зноја неби ни његова хоботница имала шта да краде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.01.2023 15:57

Ахахахахахаха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

31.01.2023 21:50

Будали показес прст и он се смије. Јел тако магаре?

Name

Ре

31.01.2023 22:25

Опет ти магаре неста смесно упало.

Name

Е јбг

31.01.2023 17:31

Како тада тако и сада. СНСД и пре и сада против. И пре и сада 4 делегата. Просто као да избора није ни било. Додуше и ти ђе си био ту си и остао тако да ниси ништа ни добио ни изгубио. Још 4 године кме кме кме, а плата ихахаааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

31.01.2023 18:02

Да паметан си ти. А од чега онда да се повећава пензија и плате и да се праве путеви. Слаб си ти са бројевима. А још гори политичар. Администратору пусти ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Дану

31.01.2023 20:15

А ста цемо кад небуде кредита и кад заврну славину. Ста инда боту

Name

Ввв

31.01.2023 21:23

А баш су направили путева у пм...шта ти причаш?

Name

Идеално

31.01.2023 21:38

Па јеси паметан.. Неће ваљда пензије да се исплаћују из акциза, или оће... Нек сркта гања послодавце да уплаћују пуни износ за пензиони фонд, а не на минималац...паметњаковићу!!!

Name

+

31.01.2023 20:53

БРАВО БОРЕНОВИЋУ. АЛИ ОВЕ ШТЕТОЧИНЕ СНСД, СТАЛНО МИЈЕЊАЈУ МЕТОДУ УНИШТАВАЊА СВЕГА. СВОГА. САМО ЗАМРСЕ САП /ДОГОВОРЕ СЕ СА СТРАНИМ ИЗДАЈНИЦИМА/ И СВЕ ИМ СЕ МОРА ПОНОВО ПЛАЋАТИ. ОНИ ИМАЈУ ДОГОВОР, ДА СВИ УНИШТЕ ОВАЈ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ