PDP i sada podržava ukidanje akciza na gorivo

Borenović je istakao da je SNSD proveo „proceduralnu vratolomiju“ da akcize ne bi bile ukinute i podsjetio predlagača Prijedloga zakona o izmjenama zakona o akcizama, SDP-ovog Sašu Magazinovića, šta znači kada ta stranka ima četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i koliko je štetno isporučivati im taj potpuni mehanizam parlamentarne kontrole.

Republika Srpska 31.01.2023 | 15:55
PDP i sada podržava ukidanje akciza na gorivo

- Ukidanje akciza na gorivo je zdravorazuman potez koji će PDP podržati i sada, kao što je podržao i u martu prišle godine, u vrijeme najvećeg divljanja cijena i kada je ovaj vid podrške bio najpotrebniji i narodu i privredi, čime je gorivo moglo i tada pojeftiniti do 50 feninga po litru. To je usvojio Predstavnički dom, ali da budem potpuno konkretan i da podsjetim javnost da je jedna politička stranka i ovdje u Predstavničkom domu bila protiv ukidanja akciza i da je, zahvaljujući svoja četiri delegata to zaustavila u Domu naroda, a to je SNSD – rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik u PD PS BiH tokom današnjeg parlamentarnog zasjedanja. 

Borenović je istakao da je SNSD proveo „proceduralnu vratolomiju“ da akcize ne bi bile ukinute i podsjetio predlagača Prijedloga zakona o izmjenama zakona o akcizama, SDP-ovog Sašu Magazinovića, šta znači kada ta stranka ima četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i koliko je štetno isporučivati im taj potpuni mehanizam parlamentarne kontrole.

- Tada se, kada su sve zemlje u okruženju ukidale akcize da bi olakšale svojim građanima i privredi, kada smo i mi namjeravali to da uradimo, namjerno ušlo u te „vratolomije“ da bi se odugovlačilo ukidanje akciza. Danas, skoro godinu dana kasnije, ponovo raspravljamo o istom pitanju. Ne sumnjam da će ovaj prijedlog biti izglasan u Predstavničkom domu, ali ćemo vrlo brzo da vidimo kako će glasati četiri SNSD-ova delegata u Domu naroda i da li će po treći, četvrti, peti put, opet pasti maske – istakao je Borenović. 

Borenović kaže da je vrijeme da se prestane generalizovati i da se svi prestanu praviti kao da se nešto dešava na Marsu, a ne u Parlamentu: 

- U dvije sale u ovoj zgradi se odlučuje o ovom pitanju i tu će se vidjeti ko je za, a ko protiv toga da se ukinu akcize, olakša život ljudima i napaćenoj privredi u ovoj zemlji. U ove dvije sale se o tome odlučivalo i prije skoro godinu dana i protiv je bio samo SNSD. U narednih nekoliko dana ćemo vidjeti da li su promijenili stav. Ja znam da neće, ali volio bih da me demantuju – poručio je Borenović.  

Rekao je da više ne može da sluša predstavnike raznih udruženja koji generalizuju i kažu da je Parlament kriv što akcize još nisu ukinute. 

- Hajde da kažemo ko je, imenom i prezimenom, kriv, ko se neodgovorno ponaša, ko zaustavlja ukidanje akciza. Ovo pitanje je nadstranačko, nadentitetsko, nadnarodno, jer se tiče i Srbina i Bošnjaka i Hrvata i Jevreja i Roma i svakoga ko živi u ovoj zemlji. Ovo je pitanje i Republike Srpske i FBiH i za mene su licemjerni odgovori Vlada Republike Srpske i FBiH da oni kao nemaju ništa protiv ukidanja akciza, a one se ne ukidaju zahvaljujući predstavnicima iste stranke. Vrlo brzo ćemo dobiti odgovor kako će postupati spram nečega što je obaveza i dug prema narodu i privredi.

Nema niti jedan razlog da se akcize ne ukinu, posebno ako uzmemo u obzir koliko je na osnovu rasta cijena i sredstava prikupljenih na osnovu PDV-a zagrabljeno u budžete, a radi se o preko milijardu КM u prošloj godini. Mi ćemo podržati ukidanje akciza, ali sa velikom pažnjom ćemo pratiti ko neće, ko će glasati protiv, ko će razvlačiti, a posebno ćemo pratiti ponašanje delegata u Domu naroda – poručio je Borenović.

(BN Foto: Arhiva/Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ceko

31.01.2023 15:03

Mozete podrzavati i podrzavati ukidanje i sami znate da ot toga nema nista.

ODGOVORITE
Name

Tatar

31.01.2023 15:37

To što ih vi na takav način podržavate narod nema nikakve koristi i takav vid podrške je upitan

ODGOVORITE
Name

Dušan

31.01.2023 15:45

Ako ukine akcize, šta će Dodiku lopovu ostati. Nikako da narod shvati da on i njegova bolumenta žive od našeg novca i rada i da nije našeg znoja nebi ni njegova hobotnica imala šta da krade.

ODGOVORITE
Name

Milan

31.01.2023 15:57

Ahahahahahaha!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

31.01.2023 21:50

Budali pokazes prst i on se smije. Jel tako magare?

Name

Re

31.01.2023 22:25

Opet ti magare nesta smesno upalo.

Name

E jbg

31.01.2023 17:31

Kako tada tako i sada. SNSD i pre i sada protiv. I pre i sada 4 delegata. Prosto kao da izbora nije ni bilo. Doduše i ti đe si bio tu si i ostao tako da nisi ništa ni dobio ni izgubio. Još 4 godine kme kme kme, a plata ihahaaaa

ODGOVORITE
Name

Dane

31.01.2023 18:02

Да паметан си ти. А од чега онда да се повећава пензија и плате и да се праве путеви. Слаб си ти са бројевима. А још гори политичар. Администратору пусти ово.

ODGOVORITE
Name

Za Danu

31.01.2023 20:15

A sta cemo kad nebude kredita i kad zavrnu slavinu. Sta inda botu

Name

Vvv

31.01.2023 21:23

A baš su napravili puteva u pm...šta ti pričaš?

Name

Idealno

31.01.2023 21:38

Pa jesi pametan.. Neće valjda penzije da se isplaćuju iz akciza, ili oće... Nek srkta ganja poslodavce da uplaćuju puni iznos za penzioni fond, a ne na minimalac...pametnjakoviću!!!

Name

+

31.01.2023 20:53

BRAVO BORENOVIĆU. ALI OVE ŠTETOČINE SNSD, STALNO MIJENJAJU METODU UNIŠTAVANJA SVEGA. SVOGA. SAMO ZAMRSE SAP /DOGOVORE SE SA STRANIM IZDAJNICIMA/ I SVE IM SE MORA PONOVO PLAĆATI. ONI IMAJU DOGOVOR, DA SVI UNIŠTE OVAJ NAROD.

ODGOVORITE