Онлајн трговине манипулишу потрошачима

Готово 40 одсто интернетских трговина користи манипулативне технике да би навели потрошаче на одлуке које нису у њиховом најбољем интересу, пише у извјештају ЕУ.

Свијет 31.01.2023 | 07:15
Онлајн трговине манипулишу потрошачима

Ово је показало је истраживање Комисије и националних тијела за заштиту потрошача из 23 земље чланице Европске уније, те Норвешке и Исланда.

Истраживање је показало да се готово 40 одсто интернетских трговина ослања на разне манипулације како би преварило потрошаче или искористило њихове слабе тачке.

"Тај је приступ у супротности са заштитом потрошача и није коректан", изјавио је повјереник за правосуђе Дидије Рајндерс, наводи се у извјештају који је пренијела Срна.

Рајндерс додаје да државе чланице имају поуздане алате којима се такви проблеми могу рјешавати те их позива да национална тијела искористе своја овлаштења и предузму радње против такве праксе.

Истраживање је обухватило 399 интернетских трговина у којима се нуде разнолики производи, од текстила до електронике. Посебна је пажња посвећена такозваним "обмањујућим формуларима".

Ријеч је о три врсте манипулативних техника којима се потрошаче наводи на доношење одлука које можда нису у њихову најбољем интересу. То су: лажна одбројавања, која имплицирају да постоји рок за куповину неких производа. Та је пракса забиљежена код 42 интернетске трговине.

Друга манипулативна техника, утврђена у 54 интернетске трговине, састоји се у усмјеравању потрошаче према неким одлукама – од претплата до скупљих производа или скупље доставе – при чему се служе техникама као што су визуелни дизајн и избор фраза.

И трећа манипулативна техника, забиљежена у 70 интернетских трговина, јест потпуно или дјелимично скривање важних информација попут трошкова доставе, састава производа и постојања јефтинијег избора.

У 23 трговине информације су скривене како би се навело потрошаче да пристану на претплату, преносе агенције.

Истраживање је обухватило и 102 апликације прегледаних интернетских трговина. У 27 апликација пронађен је барем један обмањујући образац.

Комисија наводи да ће национална тијела држава чланица контактирати трговце код којих су откривене манипулативне праксе и затражити од њих да уклоне проблеме на својим интернетским страницама, а према потреби предузеће додатне мјере у складу с националним поступцима.

(Мондо   Фото:СХУТТЕРСТОЦК)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Лактаси

31.01.2023 06:32

Читав живот изгледа велика обмана гледа се само како преживити и како да те не обману.Љепота живљења остала само као назив филма...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељо

31.01.2023 06:44

Наручио нешто ситно...никад није дошло ...наравно онда покушам наручити на адресу ћерке у Словенији...плаћено картицом...никад није дошло...дијете ишло директно на пријемно мјесто гдје долази у централу у Љубљану...рекли јој да додје за три дана...и никад ништа ...Али еxпрес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2023 08:49

Не могу да вјерујем да никада није досла нарудзба са АлиЕxпрес. Увијек имас сансу да отворис спор и да ти врате новац.Мислим да ти постар није испоруцио.Управо због несигурне испоруке од стране посте је испорука последњих година у БиХ појединих ствари и до 100 пута скупља него раније.Ја наруцујем вец 12 година и сигурно близу 1000 артикла и увијек сам добио,осим пар пута када су ме обавијестили да нису у могуцности испоруцити,а уплацени новац врате у року 7 дана.

Name

Неки тамо

31.01.2023 07:36

Живот у РС је велика обмана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

31.01.2023 07:41

Све могу схватити,али да купујес гардеробу и обуц преко интернета,то не могу никако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотторе

31.01.2023 09:29

У модерном свијету да, ту у заосталој средини, не !

Name

Преварени

31.01.2023 07:46

Тацно је да варају. Једна ствар је сто сам и ја осјетио "гаранција". Нуде гаранцију уз фискални рацун, а на крају нема ни једног ни другог. Цесто добијете некакву као фактуру, а од гаранције ни трага. И ако је добијете нема овластеног сервиса ни за лијека. Кад их питате ста је са гаранцијом, ккао оно погријесио оператер који је правио оглас, као сад ми то не моземо промјенити док не истекне вријеме огласа. Итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превара вијека

31.01.2023 08:52

Обицно за скарт робу са разним фалинкама. Рацунам само узиво на лицу мјеста....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазљива република смрдска

31.01.2023 15:10

Не постоји ни једна лоса страна онлине куповине, само ова смрдљива република покусава да натјера људе да купују ово смеце које су нагомилали из Кине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

интернет струцњаце

31.01.2023 21:38

У сваком трговању постоји лоса страна.Па засто не би постојала у интернету.Неки оцито немају ни искуства,нити појма о цему пису.

Name

Процитао само наслов

31.01.2023 20:30

Свако манипулисе народом а сви смо ми потросаци.

ОДГОВОРИТЕ