Onlajn trgovine manipulišu potrošačima

Gotovo 40 odsto internetskih trgovina koristi manipulativne tehnike da bi naveli potrošače na odluke koje nisu u njihovom najboljem interesu, piše u izvještaju EU.

Svijet 31.01.2023 | 07:15
Onlajn trgovine manipulišu potrošačima

Ovo je pokazalo je istraživanje Komisije i nacionalnih tijela za zaštitu potrošača iz 23 zemlje članice Evropske unije, te Norveške i Islanda.

Istraživanje je pokazalo da se gotovo 40 odsto internetskih trgovina oslanja na razne manipulacije kako bi prevarilo potrošače ili iskoristilo njihove slabe tačke.

"Taj je pristup u suprotnosti sa zaštitom potrošača i nije korektan", izjavio je povjerenik za pravosuđe Didije Rajnders, navodi se u izvještaju koji je prenijela Srna.

Rajnders dodaje da države članice imaju pouzdane alate kojima se takvi problemi mogu rješavati te ih poziva da nacionalna tijela iskoriste svoja ovlaštenja i preduzmu radnje protiv takve prakse.

Istraživanje je obuhvatilo 399 internetskih trgovina u kojima se nude raznoliki proizvodi, od tekstila do elektronike. Posebna je pažnja posvećena takozvanim "obmanjujućim formularima".

Riječ je o tri vrste manipulativnih tehnika kojima se potrošače navodi na donošenje odluka koje možda nisu u njihovu najboljem interesu. To su: lažna odbrojavanja, koja impliciraju da postoji rok za kupovinu nekih proizvoda. Ta je praksa zabilježena kod 42 internetske trgovine.

Druga manipulativna tehnika, utvrđena u 54 internetske trgovine, sastoji se u usmjeravanju potrošače prema nekim odlukama – od pretplata do skupljih proizvoda ili skuplje dostave – pri čemu se služe tehnikama kao što su vizuelni dizajn i izbor fraza.

I treća manipulativna tehnika, zabilježena u 70 internetskih trgovina, jest potpuno ili djelimično skrivanje važnih informacija poput troškova dostave, sastava proizvoda i postojanja jeftinijeg izbora.

U 23 trgovine informacije su skrivene kako bi se navelo potrošače da pristanu na pretplatu, prenose agencije.

Istraživanje je obuhvatilo i 102 aplikacije pregledanih internetskih trgovina. U 27 aplikacija pronađen je barem jedan obmanjujući obrazac.

Komisija navodi da će nacionalna tijela država članica kontaktirati trgovce kod kojih su otkrivene manipulativne prakse i zatražiti od njih da uklone probleme na svojim internetskim stranicama, a prema potrebi preduzeće dodatne mjere u skladu s nacionalnim postupcima.

(Mondo   Foto:SHUTTERSTOCK)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Laktasi

31.01.2023 07:32

Čitav život izgleda velika obmana gleda se samo kako preživiti i kako da te ne obmanu.Ljepota življenja ostala samo kao naziv filma...

ODGOVORITE
Name

Veljo

31.01.2023 07:44

Naručio nešto sitno...nikad nije došlo ...naravno onda pokušam naručiti na adresu ćerke u Sloveniji...plaćeno karticom...nikad nije došlo...dijete išlo direktno na prijemno mjesto gdje dolazi u centralu u Ljubljanu...rekli joj da dodje za tri dana...i nikad ništa ...Ali expres

ODGOVORITE
Name

Re

31.01.2023 09:49

Ne mogu da vjerujem da nikada nije dosla narudzba sa AliExpres. Uvijek imas sansu da otvoris spor i da ti vrate novac.Mislim da ti postar nije isporucio.Upravo zbog nesigurne isporuke od strane poste je isporuka poslednjih godina u BiH pojedinih stvari i do 100 puta skuplja nego ranije.Ja narucujem vec 12 godina i sigurno blizu 1000 artikla i uvijek sam dobio,osim par puta kada su me obavijestili da nisu u mogucnosti isporuciti,a uplaceni novac vrate u roku 7 dana.

Name

Neki tamo

31.01.2023 08:36

Život u RS je velika obmana.

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

31.01.2023 08:41

Sve mogu shvatiti,ali da kupujes garderobu i obuc preko interneta,to ne mogu nikako...

ODGOVORITE
Name

dottore

31.01.2023 10:29

U modernom svijetu da, tu u zaostaloj sredini, ne !

Name

Prevareni

31.01.2023 08:46

Tacno je da varaju. Jedna stvar je sto sam i ja osjetio "garancija". Nude garanciju uz fiskalni racun, a na kraju nema ni jednog ni drugog. Cesto dobijete nekakvu kao fakturu, a od garancije ni traga. I ako je dobijete nema ovlastenog servisa ni za lijeka. Kad ih pitate sta je sa garancijom, kkao ono pogrijesio operater koji je pravio oglas, kao sad mi to ne mozemo promjeniti dok ne istekne vrijeme oglasa. Itd.

ODGOVORITE
Name

Prevara vijeka

31.01.2023 09:52

Obicno za skart robu sa raznim falinkama. Racunam samo uzivo na licu mjesta....

ODGOVORITE
Name

Lazljiva republika smrdska

31.01.2023 16:10

Ne postoji ni jedna losa strana online kupovine, samo ova smrdljiva republika pokusava da natjera ljude da kupuju ovo smece koje su nagomilali iz Kine.

ODGOVORITE
Name

internet strucnjace

31.01.2023 22:38

U svakom trgovanju postoji losa strana.Pa zasto ne bi postojala u internetu.Neki ocito nemaju ni iskustva,niti pojma o cemu pisu.

Name

Procitao samo naslov

31.01.2023 21:30

Svako manipulise narodom a svi smo mi potrosaci.

ODGOVORITE