Власт повукла одлуку о повећању цијене воде у Фочи

Иако је радна група Скупштине општине извештај о стању и мјерама  у локалном предузећу „Извор“ у Фочи, у коме је било планирано и да се цијена воде за физичка лица повећа  за 20 а за правна 25 одсто и уврстила га у дневни ред општинско парламента, прије почетка сједнице овај документ  је изненада скинут са дневног реда.

Република Српска 30.01.2023 | 18:34
Власт повукла одлуку о повећању цијене воде у Фочи

Владајућа већина предвођена СНСД је, како кажу у опозицији, одједном измислила тривијалне разлоге за повлачење тачке са дневног реда коју је она припремила и предложила.

Начелник Одјељења за привреду општине Фоча Оливера Елез, која је била и члан те радне групе, каже да су у групи сматрали да одборници треба да размотре тај материјал и донесу неки суд.

"Одборници нису били задовољни подацима које смо им писмено презентовали јер у њима није било пословање „Извора“ за 2022.годину тако да су због тога повукли  извјештај да се допуни", додала је Елезова.

Одборник СДС Душан Бодирога тврди да је то празна прича и да је тачка о поскупљењу воде и пословању предузећа „Извор „ повучена због притиска јавности.

"Скупштинска већина је имала намјеру да се повећа цијена воде  а опозиција је била против јер  треба да се утврди ко је одговоран за лоше пословање предузећа.  Претходни директор „Извора“ је фирму оставио у плусу за 150.000  КМ  а зашто је сад губитак више стотина хиљада  марака, зашто се неким јавним институцијама отписивао дуг . Одговорност мора да преузме и општинска власт  па тек онда можемо причати о корацима  оздрављења предузећа и повећања цијена воде", додао је Бодирога.

Опозиција састављена од одборника СДС се пита како то да је у пројекат водоснабдјевања Фоче прије неколико година уложено осам милиона КМ  а вода из градског водовода је сад често замућена па грађани купују флаширану у продавницама. 

 

"Одборници СДС су раније подржали пројекта водоснабдјевања града  говорећи да је то пројекат стољећа  и да ће се за стотину година ријешити  санбдјевање водом у овој локалној заједници. А сад мало обилнија киша замути воду и до десет дана и тада је она и бактеријски и технички неисправна", каже одборник СДС  Миливоје Достић.

Независни одборник у Клубу СДС Миодраг Костић тврди да цијели град зна да је предузеће „Извор“ 800.000  КМ у минусу.

"Све што се данас дешавало са повлачењем тачке дневног реда са намјером поскупљења воде  је због притиска јавности", истиче Костић.

И тако ће цијена воде остати иста бар до следеће сједнице Скупштине општине а грађани  ће, кад се замути, пити куповну. 

Општина Фоча има на свом подручју 17 ријека, на десетина ријечица, потока, планинских извора и језера.

(БН Фото:БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ја "власти"

30.01.2023 18:49

И г.вана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј

30.01.2023 19:01

Фочанска и власт и опозиција врло добро знају зашто Фочаци добијају воду као са потока а не са извора Бјелава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцак

30.01.2023 19:26

МИЛОСА Милица за директора Извора.Само он мозе завести ред

ОДГОВОРИТЕ
Name

Седмица

30.01.2023 21:23

Има пар посланика у Фочанском парламенту који се никад нису јавили за неку дискусију а други мандат им је овдо. Рецимо Сребренко Кунарац никад се за два мандата није јавио за ријеч. Купиш мандат и после маца поједе језик. Смјесно од стране приватног подузетника из Фоче који је новац зарадио на "дојавама".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак

30.01.2023 22:50

Па једино што је начелник Машић за два мандата урадио је то да је повећао цијену воде која кошта 25.50 км на мјесечном нивоу за петочлану породицу гдје је овде прича о наталитету па ово је цијена која мало гдје има у Бих и даље нажалост и нови начелник ради исто јер су да било шта ураде на боље већ и оно што је добро исти униште !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

30.01.2023 23:41

Очито је то нека сица чим се тако лако одрекосе тога