Vlast povukla odluku o povećanju cijene vode u Foči

Iako je radna grupa Skupštine opštine izveštaj o stanju i mjerama  u lokalnom preduzeću „Izvor“ u Foči, u kome je bilo planirano i da se cijena vode za fizička lica poveća  za 20 a za pravna 25 odsto i uvrstila ga u dnevni red opštinsko parlamenta, prije početka sjednice ovaj dokument  je iznenada skinut sa dnevnog reda.

Republika Srpska 30.01.2023 | 18:34
Vlast povukla odluku o povećanju cijene vode u Foči

Vladajuća većina predvođena SNSD je, kako kažu u opoziciji, odjednom izmislila trivijalne razloge za povlačenje tačke sa dnevnog reda koju je ona pripremila i predložila.

Načelnik Odjeljenja za privredu opštine Foča Olivera Elez, koja je bila i član te radne grupe, kaže da su u grupi smatrali da odbornici treba da razmotre taj materijal i donesu neki sud.

"Odbornici nisu bili zadovoljni podacima koje smo im pismeno prezentovali jer u njima nije bilo poslovanje „Izvora“ za 2022.godinu tako da su zbog toga povukli  izvještaj da se dopuni", dodala je Elezova.

Odbornik SDS Dušan Bodiroga tvrdi da je to prazna priča i da je tačka o poskupljenju vode i poslovanju preduzeća „Izvor „ povučena zbog pritiska javnosti.

"Skupštinska većina je imala namjeru da se poveća cijena vode  a opozicija je bila protiv jer  treba da se utvrdi ko je odgovoran za loše poslovanje preduzeća.  Prethodni direktor „Izvora“ je firmu ostavio u plusu za 150.000  KM  a zašto je sad gubitak više stotina hiljada  maraka, zašto se nekim javnim institucijama otpisivao dug . Odgovornost mora da preuzme i opštinska vlast  pa tek onda možemo pričati o koracima  ozdravljenja preduzeća i povećanja cijena vode", dodao je Bodiroga.

Opozicija sastavljena od odbornika SDS se pita kako to da je u projekat vodosnabdjevanja Foče prije nekoliko godina uloženo osam miliona KM  a voda iz gradskog vodovoda je sad često zamućena pa građani kupuju flaširanu u prodavnicama. 

 

"Odbornici SDS su ranije podržali projekta vodosnabdjevanja grada  govoreći da je to projekat stoljeća  i da će se za stotinu godina riješiti  sanbdjevanje vodom u ovoj lokalnoj zajednici. A sad malo obilnija kiša zamuti vodu i do deset dana i tada je ona i bakterijski i tehnički neispravna", kaže odbornik SDS  Milivoje Dostić.

Nezavisni odbornik u Klubu SDS Miodrag Kostić tvrdi da cijeli grad zna da je preduzeće „Izvor“ 800.000  KM u minusu.

"Sve što se danas dešavalo sa povlačenjem tačke dnevnog reda sa namjerom poskupljenja vode  je zbog pritiska javnosti", ističe Kostić.

I tako će cijena vode ostati ista bar do sledeće sjednice Skupštine opštine a građani  će, kad se zamuti, piti kupovnu. 

Opština Foča ima na svom području 17 rijeka, na desetina riječica, potoka, planinskih izvora i jezera.

(BN Foto:BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ja "vlasti"

30.01.2023 17:49

I g.vana...

ODGOVORITE
Name

Ej

30.01.2023 18:01

Fočanska i vlast i opozicija vrlo dobro znaju zašto Fočaci dobijaju vodu kao sa potoka a ne sa izvora Bjelava.

ODGOVORITE
Name

Focak

30.01.2023 18:26

MILOSA Milica za direktora Izvora.Samo on moze zavesti red

ODGOVORITE
Name

Sedmica

30.01.2023 20:23

Ima par poslanika u Fočanskom parlamentu koji se nikad nisu javili za neku diskusiju a drugi mandat im je ovdo. Recimo Srebrenko Kunarac nikad se za dva mandata nije javio za riječ. Kupiš mandat i posle maca pojede jezik. Smjesno od strane privatnog poduzetnika iz Foče koji je novac zaradio na "dojavama".

ODGOVORITE
Name

Fočak

30.01.2023 21:50

Pa jedino što je načelnik Mašić za dva mandata uradio je to da je povećao cijenu vode koja košta 25.50 km na mjesečnom nivou za petočlanu porodicu gdje je ovde priča o natalitetu pa ovo je cijena koja malo gdje ima u Bih i dalje nažalost i novi načelnik radi isto jer su da bilo šta urade na bolje već i ono što je dobro isti unište !!!!

ODGOVORITE
Name

Tatar

30.01.2023 22:41

Očito je to neka sica čim se tako lako odrekose toga