Аустралија: Рио Тинто се извинио због губитка капсуле

Кинеска компанија "Рио Тинто" се данас извинила због губитка високо радиоактивне капсуле негде на 1.400 километара територије Западне Аустралије, док власти и даље траже ову опасну материју.

Свијет 30.01.2023 | 10:02
Аустралија: Рио Тинто се извинио због губитка капсуле

Извршни директор рударског гиганта "Рио Тинто" Сајмон Трот, саопштио је да компанија веома озбиљно схвата инцидент и извинио се што је изазвала забринутост јавности, преноси АП.

- Свесни да је ово очигледно веома забрињавајуће и извињавамо се због узбуне која је изазвана међу становништвом Западне Аустралије. Поред пуне подршке надлежним органима, покренули смо сопствену истрагу како бисмо утврдили како је капсула изгубљена у транзиту - рекао је Трот.

Он је још рекао да је извођач радова квалификован да транспортује уређај и да је Гајгеров бројач потврдио да је био у камиону пре него што је напустио рудник.

Полиција је утврдила да је инцидент био несрећан случај и да нема основа за кривичну пријаву, наводи АП.

Власти Западне Аустралије су започеле истрагу да би сазнале како је мала, али потенцијално смртоносна капсула која садржи радиоактивни Цезијум-137, супстанцу која се користи у рударству, нестала током транспорта из рудника Рио Тинта у складиште у Перту.

Потрага укључује стручњаке који скенирају ниво радијације из уређаја дуж путева које користе камиони, а власти су саопштиле да це можда морати да се претражи цела рута од 1.400 километара, наводи АП.

Капсула је била део уређаја за који се верује да је пао са камиона док се 10. јануара транспортовао између пустињског рудника и града Перта.

Камион који је превозио капсулу стигао је у депо у Перту 16. јануара, а службе за ванредне ситуације су обавештене о несталој капсули 25. јануара.

Капсула је димензија осам милиметара са шест милиметара, а становништво је упозорено да би могла случајно да се заглави у гумама њихових аутомобила.

"Излагање Цезијуму-137 може да изазове опекотине од радијације или мучнину", саопштило је Одељење за пожаре и ванредне ситуације.

Шеф здравствене организације Западне Аустралије Ендрју Робертсон је саопштио да дуготрајно излагање овој супстанци може да има последице на имунитет људи и да прозрокује малигна обољења.

Цезијум-137 је радиоактивни изотоп цезијума са периодом полураспада од 30, 2 године, а до његовог ослобађања у природу долази употребом нуклеарног оружја као и у случајевима несрећа у нуклеарним електранама, због чега представља велики ризик за животну средину, наводи "Енциклопедија Британика".

(Тањуг Фото: схуттерстоцк.цом/траирут ноппакаеw, илустрација)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драган

30.01.2023 09:16

то није кинеска компанија, то је компанија породице ротсхилд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин другог реда

30.01.2023 10:09

Да сам којим случајем ишо тамо, у моју би се гуму заглавила 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

30.01.2023 10:32

Чим је нађу нека је смјесте на Трговску гору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не може

30.01.2023 12:14

Се заглавити у ћелаву гуму??

Name

Прика бн

30.01.2023 11:06

Цуј изгубили. Који изговор. Има лопова свугдје. Продали за добру лову. Ко зна колико је тога било. Па то је ко зрно зита, птица мозе однијет. Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиваксер

30.01.2023 11:21

Није ли ово изазивање опште опасности по јавно здравље људи.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма шта реце

30.01.2023 12:31

Није кинеска компанија,него Аустралијска. Ал ајд битно је да се пише нешто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рак Плуца

30.01.2023 14:25

Тај радиоактивни материјал је нато распрсавао по Балкану, ста фали једна пилулица у Аустралији?

ОДГОВОРИТЕ