Australija: Rio Tinto se izvinio zbog gubitka kapsule

Kineska kompanija "Rio Tinto" se danas izvinila zbog gubitka visoko radioaktivne kapsule negde na 1.400 kilometara teritorije Zapadne Australije, dok vlasti i dalje traže ovu opasnu materiju.

Svijet 30.01.2023 | 10:02
Australija: Rio Tinto se izvinio zbog gubitka kapsule

Izvršni direktor rudarskog giganta "Rio Tinto" Sajmon Trot, saopštio je da kompanija veoma ozbiljno shvata incident i izvinio se što je izazvala zabrinutost javnosti, prenosi AP.

- Svesni da je ovo očigledno veoma zabrinjavajuće i izvinjavamo se zbog uzbune koja je izazvana među stanovništvom Zapadne Australije. Pored pune podrške nadležnim organima, pokrenuli smo sopstvenu istragu kako bismo utvrdili kako je kapsula izgubljena u tranzitu - rekao je Trot.

On je još rekao da je izvođač radova kvalifikovan da transportuje uređaj i da je Gajgerov brojač potvrdio da je bio u kamionu pre nego što je napustio rudnik.

Policija je utvrdila da je incident bio nesrećan slučaj i da nema osnova za krivičnu prijavu, navodi AP.

Vlasti Zapadne Australije su započele istragu da bi saznale kako je mala, ali potencijalno smrtonosna kapsula koja sadrži radioaktivni Cezijum-137, supstancu koja se koristi u rudarstvu, nestala tokom transporta iz rudnika Rio Tinta u skladište u Pertu.

Potraga uključuje stručnjake koji skeniraju nivo radijacije iz uređaja duž puteva koje koriste kamioni, a vlasti su saopštile da ce možda morati da se pretraži cela ruta od 1.400 kilometara, navodi AP.

Kapsula je bila deo uređaja za koji se veruje da je pao sa kamiona dok se 10. januara transportovao između pustinjskog rudnika i grada Perta.

Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe za vanredne situacije su obaveštene o nestaloj kapsuli 25. januara.

Kapsula je dimenzija osam milimetara sa šest milimetara, a stanovništvo je upozoreno da bi mogla slučajno da se zaglavi u gumama njihovih automobila.

"Izlaganje Cezijumu-137 može da izazove opekotine od radijacije ili mučninu", saopštilo je Odeljenje za požare i vanredne situacije.

Šef zdravstvene organizacije Zapadne Australije Endrju Robertson je saopštio da dugotrajno izlaganje ovoj supstanci može da ima posledice na imunitet ljudi i da prozrokuje maligna oboljenja.

Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30, 2 godine, a do njegovog oslobađanja u prirodu dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi "Enciklopedija Britanika".

(Tanjug Foto: shutterstock.com/trairut noppakaew, ilustracija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dragan

30.01.2023 10:16

to nije kineska kompanija, to je kompanija porodice rotshild

ODGOVORITE
Name

Građanin drugog reda

30.01.2023 11:09

Da sam kojim slučajem išo tamo, u moju bi se gumu zaglavila 100%

ODGOVORITE
Name

055

30.01.2023 11:32

Čim je nađu neka je smjeste na Trgovsku goru!

ODGOVORITE
Name

Ne može

30.01.2023 13:14

Se zaglaviti u ćelavu gumu😂😂

Name

Prika bn

30.01.2023 12:06

Cuj izgubili. Koji izgovor. Ima lopova svugdje. Prodali za dobru lovu. Ko zna koliko je toga bilo. Pa to je ko zrno zita, ptica moze odnijet. Strasno

ODGOVORITE
Name

Antivakser

30.01.2023 12:21

Nije li ovo izazivanje opšte opasnosti po javno zdravlje ljudi.....

ODGOVORITE
Name

Ma šta rece

30.01.2023 13:31

Nije kineska kompanija,nego Australijska. Al ajd bitno je da se piše nešto

ODGOVORITE
Name

Rak Pluca

30.01.2023 15:25

Taj radioaktivni materijal je nato rasprsavao po Balkanu, sta fali jedna pilulica u Australiji?

ODGOVORITE