Рупе умјесто њива због ископавања шљунка

Према подацима Републичке управе за инспекцијске послове из Бањалуке, нелегална експлоатација шљунка најизраженија је на подручју добојске и бијељинске регије.

Република Српска 29.01.2023 | 11:50
Рупе умјесто њива због ископавања шљунка

У пољима поред ријеке Босне у насељу Которско, на сјеверу Босне и Херцеговине, гдје су бројни локални становници прије тридесетак година узгајали кукуруз, пшеницу и друге пољопривредне културе, те љети држали стоку, данас се налазе огромне рупе које су остале послије експлоатације хиљада кубика шљунка.

Према подацима Републичке управе за инспекцијске послове из Бањалуке, нелегална експлоатација шљунка најизраженија је на подручју добојске и бијељинске регије.

"Уз обалу ријеке Босне, до које се из Которског може доћи само скелом, ријетки мјештани данас обрађују пољопривредне парцеле, које окружују кратери дубоки десетак метара и гомиле шљунка. Све је узровљено. Тамо кад одеш не можеш се снаћи гдје су биле њиве. То су сад брда", каже Рефик Жилић из Которског.

Вађење шљунка из пољопривредног земљишта није дозвољено без пољопривредне сагласности, односно претварања пољопривредног у грађевинско земљиште објашњавају у Републичкој управи за инспекцијске послове за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Експлоатација шљунка без знања власника њива

Дио земљишта које је припадало породици Жилић уништила је фирма из оближњег насеља Осјечани која се бави продајом шљунка и бетона, каже Рефик.

"Прије рата имали смо око 40 дулума на тој страни. Кад смо се вратили у Которско 2002. године и отишли да видимо земљу, парцела од 11 дулума је била изровљена. То је без нашег знања урадила фирма Плоско. Оно што је остало, четири до пет дулума, то сам им продао, јер то више ништа није вриједило. Оно што су прије изровили за то нисам добио ништа", прича Жилић.

На овој локацији фирма "Плоско" и данас вади шљунак. Против одговорне особе у тој фирми полиција у Добоју је крајем децембра поднијела пријаву добојском Окружном јавном тужилаштву.

Полиција је тада саопштила да је та фирма без одобрења надлежних институција вршила експлоатацију шљунка с више парцела уз водоток ријеке Босне, те да је од 2017. до 2021. незаконито зарадила близу милион и 400.000 марака (700.000 еура).

Ова фирма није одговорила на упит РСЕ о полицијским и наводима становника Которског о незаконитој експлоатацији шљунка.

"Политички мотивисана пријава због вађења шљунка"

Добојска полиција је крајем прошле године због нелегалног вађења шљунка са више парцела пријавила Тужилаштву и предузеће "Дрвопрерада Ђурић" из Дервенте, која је удаљена тридесетак километара од мјеста гдје је експлоатисан шљунак.

Према полицијским информацијама ово предузеће је од маја 2017. до марта 2021. године незаконито зарадило близу два милион и 800.000 марака (1,4 милиона еура), те оштетило ентитетски и градски буџет за 150.000 марака (75.000 еура).

Власник предузећа је Перо Ђурић, посланик Српске демократске странке (СДС) у Народној скупштини РС. Он за РСЕ каже да је полиција објавила "нетачне информације".

"Шљунак је вађен из мојих личних њива. Против фирме је покренута истрага и прије пар година и сад је објављена потпуно иста пријава. Нисам политички подобан. Ја сам опозиција", додаје Ђурић.

У протекле двије године на подручју Добоја, Бијељине, Требиња, Приједора и Бањалуке надлежни инспектори издали су око 200 прекршајних налога због нелегалне експлоатације шљунка из пољопривредног земљишта. Укупне казне су у овим случајевима биле око 200.000 марака (око 100.000 еура).

У невладиној организацији Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) сматрају да су казне које се изричу преблаге.

Ова невладина организација у протекле три године пружа правну помоћ неформалним групама грађана у борби против незаконитог вађења шљунка на подручју Добоја, Модриче, Шамца, Вукосавља, Завидовића, Жепча, Маглаја, Бијељине и Зворника.

Љубинко Ђурић, представник те организације у Добоју, каже да је на њихову иницијативу одржан састанак 2021. године на којем су представници Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, надлежни инспектори, те представници полиције и тужилаштава.

Након тога, додаје, извршене су контроле фирми које су ископавале шљунак.

"Од маја до јула 2021. године подузели су опширну акцију и у 108 контрола изрекли 104 казне. Казне које су изрицали привредним друштвима су 3.000 марака, а 500 марака одговорном лицу. По нама, то су преблаге казне", каже Ђурић.

'Еколошка катастрофа на Дрини'

Услијед нелегалне експлоатације шљунка девастиране су и огромне површине пољопривредног земљишта на подручју Зворника на истоку БиХ.

"На примјер фирма Кесо-Градња је код Козлука направила еколошку катастрофу. Прекопане су стотине дулума пољопривредног земљишта и извађен шљунак, а све под геслом да се ради о чишћењу ријечног корита. Они имају концесију за експлоатацију шљунка, али не из пољопривредног земљишта", каже Душан Аћимовић, представник неформалне групе грађана "Стоп нелегалним шљункарама на ријеци Дрини".

У поменутој фирми за РСЕ кажу да наводи групе грађана о незаконитом вађењу шљунка из пољопривредног земљишта у Козлуку нису тачни.

"Ми посједујемо документе да смо извршили промјену намјене пољопривредног у грађевинско земљиште у укупној количини од приближно 86 дулума за потребе рада постројења за прераду шљунка и пијеска. За то је плаћена такса.

То је земљиште у нашем власништву, купљено од физичких лица и на основу локацијских услова затражена је промјена намјене. У контроли су нам били пољопривредни, водопривредни и грађевински инспектор и на основу свих налаза добијена је сагласност општинске управе за промјене намјене земљишта", наводи Драгиша Крстић из фирме Кесо-Градња.

Нелегална експлоатација шљунка из ријеке Дрине угрозила је Аћимовићеву имовину у Тршћу у околини Зворника.

Његова кућа налази се поред некатегорисаног пута који магистралну цесту Зворник-Бијељина повезује с обалом Дрине. Због тога се, каже, укључио у борбу против крађе шљунка.

"Тим некатегорисаним путем су теретна моторна возила с нелегалних шљункара извозила шљунак. Услијед извођења шљунка и настанка турбуленција тла, због великих терета на возилима, на мојој породичној кући су се појавила оштећења у виду напукнућа, а о прашини и другим нелагодностима да не говорим.

Било ми је познато да нико од тих шљункара није имао одобрење за експлоатацију шљунка. Радило се о фирмама које су биле у стечају или угашене с блокираним рачунима. Њихови власници су експлоатацију шљунка спроводили као физичка лица", објашњава Аћимовић.

Крај Аћимовићеве куће скоро двије године више не пролазе камиони са шљунком. Нелегално вађење шљунка на цијелом подручја Зворника, међутим, није заустављено.

"Нелегална експлоатација шљунка одвија се на локалитетима Каракаја, Челопека, Шепка. Шљунак се вади из њива које се налазе уз приобално подручје ријеке Дрине", каже он.

Истовремено, због профита који доноси продаја шљунка неповратно су уништене хиљаде дулума плодног земљишта у Републици Српској.

"То се више никад неће вратити како је било. То је очито. Власници земљишта већином нису ту. Неки више нису ни живи. Многи су фирми која вади шљунак продали земљиште, практично из нужде, јер је све около девастирано", каже Мехмед Трњанин, представник мјесне заједнице Которско код Добоја.

У Републичкој управи за инспекцијске послове у Бањалуци наводе да постоји неколико околности које отежавају рад пољопривредних инспектора који контролишу експлоатацију шљунка с пољопривредних парцела и промјену намјене земљишта.

Утврђено је да неки власници земљишта нису живи, односно да нису завршени оставински процеси, те да су одређене парцеле у власништву расељених особа које тренутно ту живе.

(РСЕ Фото: ЦИН) 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Отахарин

29.01.2023 10:38

А, сто не наведете, бијељинске шљунка Ре, ко су и за кога раде, ко их подржава, те се обогатили 8 станове купују и раскаласно живе, а нису имали за хљеба! На церке укњизавају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.01.2023 12:07

Сто ниси ти копао

Name

Ре

29.01.2023 12:46

И онда се појави неки глупи Јоја да каже.... Што ти ниси копао.

Name

Борац

29.01.2023 14:04

Директор вода МИСКО само се смеси и браду трља. Јос трази опозив градонацелника,који му је смањијо пљацке.

Name

Ре јоја

29.01.2023 15:22

Знаци, по твом коментару си изгледа ти копао, па толерисес криминал.

Name

Амајлија

29.01.2023 10:41

Немој да би неко одговарао по том питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

предлог

29.01.2023 12:06

где год је ко копао обавезно земљиште довести у првобитно стање а казне се подразумевају и порез на добит

Name

СТАТИСТИЦАР

29.01.2023 13:05

РЕ ЈОЈА.ПО ТВОЈОЈ ЛОГИЦИ КАД НЕКО УБИЈЕ ЦОВЈЕКА,ТРЕБАДА ПИТАС,СТО ГА НИСИ ТИ УБИО.ТАКО ПЛИТКО РАЗМИСЉАНЕ ЈЕ И ДОВЕЛО РЕОУБЛИКУ СРПСКУ НА СКАЛУ НАЈКОРУМПИРАНИЈЕ И НАЈСИРОМАСНИЈЕ ЗЕМЉЕ У ЕБРОПИ.

Name

Ре

29.01.2023 15:37

ЈОЈА ЈЕ ОКОРЕЛИ ДОДИКОВАЦ И МИСЛИ ДА МОЗЕ ДА РАДИ СТА ХОЦЕ СЕКТА ЈЕ ЗАРАЗЕНА МАФИЈОМ.

Name

Ре:Амајлија

29.01.2023 17:36

Постоје већ кривицне пријаве за Миловановица али док се Тузиластво ослободи СНСД Тајкуна и финансијера тад ће доћи на ред. Воде Српске води цовјек из кафица и млатара о Градонацелнику коме ни ципеле цистити не може. Зло секте зло квазипартије, тајкуна,лазова.

Name

Саса

29.01.2023 10:52

А ста је са Дакицем из Бијељине!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дакиц

29.01.2023 17:41

Дакић је посебна прича јер тај је покрао пола Дрине и скренуо јој ток. Љига невидјена и ено га у Заједницким органима БиХ. Хвали Доду и секту и не брини за крадју бићеш заштићен. То је зло које хара Републиком Српском.

Name

ГРУЈО

29.01.2023 11:26

Сад кад је све извађено,нашли сте да поносите пријаве. Па неможе се за 10 дана направити оволико рупа у њивама. 80 посто тих њива је напуштено,или су узете паре за вађење шљунка,ради се то годинама,чак смо и аутопутеве направили и отворили,. Све се види и све зна. Зато сада ћутите не таласајте. И до сада сте ћутали и гледали,а пикслу у џеп стављали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кога народа

29.01.2023 11:49

Ког народа је посланик Перо Ђурић, која позиција, која опозиција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.01.2023 14:07

Дјуриц не само да је шљунак кријумчарио вец и са дрвима шуме истребио и са Шаровицем поделио зато и јесмо ту на рубу пропасти

Name

Јоја

29.01.2023 11:52

Па ста, нити ко обрадјује сије... најбоље је порибити сараном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јоја

29.01.2023 12:37

Умукни ти, не просипај своју глупост овдје! Задржи за своје!

Name

У добоју

29.01.2023 12:14

Су ријеке уништене а тужилаштво и полиција знају ко је одговоран има их пуно и пуни су пара као бродови!све су то данас богати папци који су купили дипломе ињзињера и жаре и пале по добоју и около!плоске,рашићи итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.01.2023 12:34

Пориби са сараном

Name

Т39842288

29.01.2023 12:36

А шта је са Врбасом којег је уништио и уништава Дарко комерц из лакташа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

29.01.2023 12:47

Тајкуни се богате, нелегалном експлоатацијом шљунка, инспекција добије проценат да непредузима ништа, ако понеки власник изроване њиве и тужи, правна држава се потруди да се такви процеси годинама вуку по судовима, са веома неизвјесним исходом, шта још рећи? Идила и љепота, из које паметни бјеже у Њемаћку главом без обзира!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИБЛ

29.01.2023 19:23

Која инспекција? У републичком Инспекторату у Бијељини нема водне инспекције од 2020. Не терба им.

Name

Искрено

29.01.2023 13:10

Инспекција је утврдила нелегалан рад ????? Шта су даље радили??¿?? Ништа. Што нису поднијели кривичне пријаве???? Изађу на терен са полицијом и заједно покрену кривични поступак. Неће, ни једни ни други. Зато што раде са истим тим тајкунима што ваде пијесак, шљунак, а они их дебело плаћају. Све је то јасно као дан. Увезани криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

29.01.2023 13:12

Министарство пољопривреде -ресор водопривреде. Умијесаност и дилови са сљункарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Озрен

29.01.2023 15:00

Постали смо 0 од народа. Ко сека персе само по друственим мрезама дајемо подрску. Зато цемо и нестат са карте .

ОДГОВОРИТЕ