Rupe umjesto njiva zbog iskopavanja šljunka

Prema podacima Republičke uprave za inspekcijske poslove iz Banjaluke, nelegalna eksploatacija šljunka najizraženija je na području dobojske i bijeljinske regije.

Republika Srpska 29.01.2023 | 11:50
Rupe umjesto njiva zbog iskopavanja šljunka

U poljima pored rijeke Bosne u naselju Kotorsko, na sjeveru Bosne i Hercegovine, gdje su brojni lokalni stanovnici prije tridesetak godina uzgajali kukuruz, pšenicu i druge poljoprivredne kulture, te ljeti držali stoku, danas se nalaze ogromne rupe koje su ostale poslije eksploatacije hiljada kubika šljunka.

Prema podacima Republičke uprave za inspekcijske poslove iz Banjaluke, nelegalna eksploatacija šljunka najizraženija je na području dobojske i bijeljinske regije.

"Uz obalu rijeke Bosne, do koje se iz Kotorskog može doći samo skelom, rijetki mještani danas obrađuju poljoprivredne parcele, koje okružuju krateri duboki desetak metara i gomile šljunka. Sve je uzrovljeno. Tamo kad odeš ne možeš se snaći gdje su bile njive. To su sad brda", kaže Refik Žilić iz Kotorskog.

Vađenje šljunka iz poljoprivrednog zemljišta nije dozvoljeno bez poljoprivredne saglasnosti, odnosno pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište objašnjavaju u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Eksploatacija šljunka bez znanja vlasnika njiva

Dio zemljišta koje je pripadalo porodici Žilić uništila je firma iz obližnjeg naselja Osječani koja se bavi prodajom šljunka i betona, kaže Refik.

"Prije rata imali smo oko 40 duluma na toj strani. Kad smo se vratili u Kotorsko 2002. godine i otišli da vidimo zemlju, parcela od 11 duluma je bila izrovljena. To je bez našeg znanja uradila firma Plosko. Ono što je ostalo, četiri do pet duluma, to sam im prodao, jer to više ništa nije vrijedilo. Ono što su prije izrovili za to nisam dobio ništa", priča Žilić.

Na ovoj lokaciji firma "Plosko" i danas vadi šljunak. Protiv odgovorne osobe u toj firmi policija u Doboju je krajem decembra podnijela prijavu dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu.

Policija je tada saopštila da je ta firma bez odobrenja nadležnih institucija vršila eksploataciju šljunka s više parcela uz vodotok rijeke Bosne, te da je od 2017. do 2021. nezakonito zaradila blizu milion i 400.000 maraka (700.000 eura).

Ova firma nije odgovorila na upit RSE o policijskim i navodima stanovnika Kotorskog o nezakonitoj eksploataciji šljunka.

"Politički motivisana prijava zbog vađenja šljunka"

Dobojska policija je krajem prošle godine zbog nelegalnog vađenja šljunka sa više parcela prijavila Tužilaštvu i preduzeće "Drvoprerada Đurić" iz Dervente, koja je udaljena tridesetak kilometara od mjesta gdje je eksploatisan šljunak.

Prema policijskim informacijama ovo preduzeće je od maja 2017. do marta 2021. godine nezakonito zaradilo blizu dva milion i 800.000 maraka (1,4 miliona eura), te oštetilo entitetski i gradski budžet za 150.000 maraka (75.000 eura).

Vlasnik preduzeća je Pero Đurić, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS. On za RSE kaže da je policija objavila "netačne informacije".

"Šljunak je vađen iz mojih ličnih njiva. Protiv firme je pokrenuta istraga i prije par godina i sad je objavljena potpuno ista prijava. Nisam politički podoban. Ja sam opozicija", dodaje Đurić.

U protekle dvije godine na području Doboja, Bijeljine, Trebinja, Prijedora i Banjaluke nadležni inspektori izdali su oko 200 prekršajnih naloga zbog nelegalne eksploatacije šljunka iz poljoprivrednog zemljišta. Ukupne kazne su u ovim slučajevima bile oko 200.000 maraka (oko 100.000 eura).

U nevladinoj organizaciji Centri civilnih inicijativa (CCI) smatraju da su kazne koje se izriču preblage.

Ova nevladina organizacija u protekle tri godine pruža pravnu pomoć neformalnim grupama građana u borbi protiv nezakonitog vađenja šljunka na području Doboja, Modriče, Šamca, Vukosavlja, Zavidovića, Žepča, Maglaja, Bijeljine i Zvornika.

Ljubinko Đurić, predstavnik te organizacije u Doboju, kaže da je na njihovu inicijativu održan sastanak 2021. godine na kojem su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nadležni inspektori, te predstavnici policije i tužilaštava.

Nakon toga, dodaje, izvršene su kontrole firmi koje su iskopavale šljunak.

"Od maja do jula 2021. godine poduzeli su opširnu akciju i u 108 kontrola izrekli 104 kazne. Kazne koje su izricali privrednim društvima su 3.000 maraka, a 500 maraka odgovornom licu. Po nama, to su preblage kazne", kaže Đurić.

'Ekološka katastrofa na Drini'

Uslijed nelegalne eksploatacije šljunka devastirane su i ogromne površine poljoprivrednog zemljišta na području Zvornika na istoku BiH.

"Na primjer firma Keso-Gradnja je kod Kozluka napravila ekološku katastrofu. Prekopane su stotine duluma poljoprivrednog zemljišta i izvađen šljunak, a sve pod geslom da se radi o čišćenju riječnog korita. Oni imaju koncesiju za eksploataciju šljunka, ali ne iz poljoprivrednog zemljišta", kaže Dušan Aćimović, predstavnik neformalne grupe građana "Stop nelegalnim šljunkarama na rijeci Drini".

U pomenutoj firmi za RSE kažu da navodi grupe građana o nezakonitom vađenju šljunka iz poljoprivrednog zemljišta u Kozluku nisu tačni.

"Mi posjedujemo dokumente da smo izvršili promjenu namjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište u ukupnoj količini od približno 86 duluma za potrebe rada postrojenja za preradu šljunka i pijeska. Za to je plaćena taksa.

To je zemljište u našem vlasništvu, kupljeno od fizičkih lica i na osnovu lokacijskih uslova zatražena je promjena namjene. U kontroli su nam bili poljoprivredni, vodoprivredni i građevinski inspektor i na osnovu svih nalaza dobijena je saglasnost opštinske uprave za promjene namjene zemljišta", navodi Dragiša Krstić iz firme Keso-Gradnja.

Nelegalna eksploatacija šljunka iz rijeke Drine ugrozila je Aćimovićevu imovinu u Tršću u okolini Zvornika.

Njegova kuća nalazi se pored nekategorisanog puta koji magistralnu cestu Zvornik-Bijeljina povezuje s obalom Drine. Zbog toga se, kaže, uključio u borbu protiv krađe šljunka.

"Tim nekategorisanim putem su teretna motorna vozila s nelegalnih šljunkara izvozila šljunak. Uslijed izvođenja šljunka i nastanka turbulencija tla, zbog velikih tereta na vozilima, na mojoj porodičnoj kući su se pojavila oštećenja u vidu napuknuća, a o prašini i drugim nelagodnostima da ne govorim.

Bilo mi je poznato da niko od tih šljunkara nije imao odobrenje za eksploataciju šljunka. Radilo se o firmama koje su bile u stečaju ili ugašene s blokiranim računima. Njihovi vlasnici su eksploataciju šljunka sprovodili kao fizička lica", objašnjava Aćimović.

Kraj Aćimovićeve kuće skoro dvije godine više ne prolaze kamioni sa šljunkom. Nelegalno vađenje šljunka na cijelom područja Zvornika, međutim, nije zaustavljeno.

"Nelegalna eksploatacija šljunka odvija se na lokalitetima Karakaja, Čelopeka, Šepka. Šljunak se vadi iz njiva koje se nalaze uz priobalno područje rijeke Drine", kaže on.

Istovremeno, zbog profita koji donosi prodaja šljunka nepovratno su uništene hiljade duluma plodnog zemljišta u Republici Srpskoj.

"To se više nikad neće vratiti kako je bilo. To je očito. Vlasnici zemljišta većinom nisu tu. Neki više nisu ni živi. Mnogi su firmi koja vadi šljunak prodali zemljište, praktično iz nužde, jer je sve okolo devastirano", kaže Mehmed Trnjanin, predstavnik mjesne zajednice Kotorsko kod Doboja.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove u Banjaluci navode da postoji nekoliko okolnosti koje otežavaju rad poljoprivrednih inspektora koji kontrolišu eksploataciju šljunka s poljoprivrednih parcela i promjenu namjene zemljišta.

Utvrđeno je da neki vlasnici zemljišta nisu živi, odnosno da nisu završeni ostavinski procesi, te da su određene parcele u vlasništvu raseljenih osoba koje trenutno tu žive.

(RSE Foto: CIN) 

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Otaharin

29.01.2023 11:38

A, sto ne navedete, bijeljinske šljunka Re, ko su i za koga rade, ko ih podržava, te se obogatili 8 stanove kupuju i raskalasno žive, a nisu imali za hljeba! Na cerke uknjizavaju....

ODGOVORITE
Name

Joja

29.01.2023 13:07

Sto nisi ti kopao

Name

Re

29.01.2023 13:46

I onda se pojavi neki glupi Joja da kaže.... Što ti nisi kopao.

Name

Borac

29.01.2023 15:04

Direktor voda MISKO samo se smesi i bradu trlja. Jos trazi opoziv gradonacelnika,koji mu je smanjijo pljacke.

Name

Re joja

29.01.2023 16:22

Znaci, po tvom komentaru si izgleda ti kopao, pa tolerises kriminal.

Name

Amajlija

29.01.2023 11:41

Nemoj da bi neko odgovarao po tom pitanju.

ODGOVORITE
Name

predlog

29.01.2023 13:06

gde god je ko kopao obavezno zemljište dovesti u prvobitno stanje a kazne se podrazumevaju i porez na dobit

Name

STATISTICAR

29.01.2023 14:05

RE JOJA.PO TVOJOJ LOGICI KAD NEKO UBIJE COVJEKA,TREBADA PITAS,STO GA NISI TI UBIO.TAKO PLITKO RAZMISLJANE JE I DOVELO REOUBLIKU SRPSKU NA SKALU NAJKORUMPIRANIJE I NAJSIROMASNIJE ZEMLJE U EBROPI.

Name

Re

29.01.2023 16:37

JOJA JE OKORELI DODIKOVAC I MISLI DA MOZE DA RADI STA HOCE SEKTA JE ZARAZENA MAFIJOM.

Name

Re:Amajlija

29.01.2023 18:36

Postoje već krivicne prijave za Milovanovica ali dok se Tuzilastvo oslobodi SNSD Tajkuna i finansijera tad će doći na red. Vode Srpske vodi covjek iz kafica i mlatara o Gradonacelniku kome ni cipele cistiti ne može. Zlo sekte zlo kvazipartije, tajkuna,lazova.

Name

Sasa

29.01.2023 11:52

A sta je sa Dakicem iz Bijeljine!?

ODGOVORITE
Name

Dakic

29.01.2023 18:41

Dakić je posebna priča jer taj je pokrao pola Drine i skrenuo joj tok. Ljiga nevidjena i eno ga u Zajednickim organima BiH. Hvali Dodu i sektu i ne brini za kradju bićeš zaštićen. To je zlo koje hara Republikom Srpskom.

Name

GRUJO

29.01.2023 12:26

Sad kad je sve izvađeno,našli ste da ponosite prijave. Pa nemože se za 10 dana napraviti ovoliko rupa u njivama. 80 posto tih njiva je napušteno,ili su uzete pare za vađenje šljunka,radi se to godinama,čak smo i autoputeve napravili i otvorili,. Sve se vidi i sve zna. Zato sada ćutite ne talasajte. I do sada ste ćutali i gledali,a pikslu u džep stavljali.

ODGOVORITE
Name

Koga naroda

29.01.2023 12:49

Kog naroda je poslanik Pero Đurić, koja pozicija, koja opozicija?

ODGOVORITE
Name

Re

29.01.2023 15:07

Djuric ne samo da je šljunak krijumčario vec i sa drvima šume istrebio i sa Šarovicem podelio zato i jesmo tu na rubu propasti

Name

Joja

29.01.2023 12:52

Pa sta, niti ko obradjuje sije... najbolje je poribiti saranom

ODGOVORITE
Name

Re joja

29.01.2023 13:37

Umukni ti, ne prosipaj svoju glupost ovdje! Zadrži za svoje!

Name

U doboju

29.01.2023 13:14

Su rijeke uništene a tužilaštvo i policija znaju ko je odgovoran ima ih puno i puni su para kao brodovi!sve su to danas bogati papci koji su kupili diplome injzinjera i žare i pale po doboju i okolo!ploske,rašići itd.

ODGOVORITE
Name

Joja

29.01.2023 13:34

Poribi sa saranom

Name

T39842288

29.01.2023 13:36

A šta je sa Vrbasom kojeg je uništio i uništava Darko komerc iz laktaša

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

29.01.2023 13:47

Tajkuni se bogate, nelegalnom eksploatacijom šljunka, inspekcija dobije procenat da nepreduzima ništa, ako poneki vlasnik izrovane njive i tuži, pravna država se potrudi da se takvi procesi godinama vuku po sudovima, sa veoma neizvjesnim ishodom, šta još reći? Idila i ljepota, iz koje pametni bježe u Njemaćku glavom bez obzira!!

ODGOVORITE
Name

IBL

29.01.2023 20:23

Koja inspekcija? U republičkom Inspektoratu u Bijeljini nema vodne inspekcije od 2020. Ne terba im.

Name

Iskreno

29.01.2023 14:10

Inspekcija je utvrdila nelegalan rad ????? Šta su dalje radili??¿?? Ništa. Što nisu podnijeli krivične prijave???? Izađu na teren sa policijom i zajedno pokrenu krivični postupak. Neće, ni jedni ni drugi. Zato što rade sa istim tim tajkunima što vade pijesak, šljunak, a oni ih debelo plaćaju. Sve je to jasno kao dan. Uvezani kriminal.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

29.01.2023 14:12

Ministarstvo poljoprivrede -resor vodoprivrede. Umijesanost i dilovi sa sljunkarima.

ODGOVORITE
Name

Nikola Ozren

29.01.2023 16:00

Postali smo 0 od naroda. Ko seka perse samo po drustvenim mrezama dajemo podrsku. Zato cemo i nestat sa karte .

ODGOVORITE