Отворен први Фестивал класичне музике у Бијељини

Бијељинска публика је имала прилику да ужива у дјелима Моцарта, Менделсона, Холста, Бритена и Бартока у извођењу вансеријски талентованог ученика Музичке школе “Стеван Стојановић Мокрањац” из Бијељине Новака Трифковића и бањалучког Оркестра “Бан Светислав Тиса Милосављевић” под палицом Бранке Радошевић Митровић.

Република Српска 28.01.2023 | 21:41
Отворен први Фестивал класичне музике у Бијељини

Свечаним концертом и премијерним извођењем Моцартовог клавирског концерта отворен је први Фестивал класичне музике у Бијељини.

“Наш циљ који смо себи поставили организујући овај концерт је едукација, обзиром да смо свједоци онлине такмичења у вријеме короне.

То је нама заиста користило, међутим ово је непроцјењиво. Дакле, едукација на првом мјесту, праћење младих талената, а овим концертом отварамо фестивал који је окупио око 100 учесника из Србије, Републике Српске И Федерације БиХ”, рекла је Александра Радосављевић, професор клавира у МШ “Стеван С. Мокрањац” из Бијељине, у чијој класи је И млади Новак Трифковић који је наступио.

“Ја сам пријатно изненађења, јер у овим тешким временима фестивали овог типа су доста ријетки. Свакако, годи ми тај дух и ентузијазам који постоји у Бијељини, тим прије што сам овдје и радила, па ми је драго да је та омладина сада израсла и да спремају фестивал оваквог нивоа”, истакла је Јокут Михајловић, професор клавира.

Звијезда вечери, 13-годишњи Новак Трифковић је ученик ИВ разреда и побједник је многобројних међународних и републичких такмичења. Прије почетка концерта са нама је подиелио своје импресије.

“Спреман сам и имам трему али је то више позитивна трема. Вјежбао сам напорно, свираћу вечерас Моцартов концерт у А дуру. Једва чекам!”, био је усхићен Новак.

Покровитељ фестивала који траје до 30. јануара је град Бијељина.

“Уз извођење композиција најпознатијих свјетских композитора и вечерашњих коцертом, односно овим тродневним фестивалом, Бијељина постаје град и наставља континуитет мјеста са највише културних и других друштвених дешавања у јануару. Ову динамику ћемо наставити убудуће”, нагласио је градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић.

Поред културног значаја за Бијељину, концерт је и хуманитарног карактера, јер ће сав прикупљени новац у виду добровољних прилога бити уплаћен за лијечење осмогодишње Анастасије Лакић из Бијељине.

(БН  Фото:БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ја

28.01.2023 20:59

Моје дете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.01.2023 21:26

Добро,али са овима се избори не добијају...Гоци бенд, са њима до побједе..бурле питај

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

29.01.2023 07:19

Све цеститке за то. Крајње је врјеме да се цјени право умјетницко и духовно богатство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снежана

29.01.2023 07:37

Браво, свака част! Фали нам овако лијепих догађаја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

29.01.2023 22:29

Лијепо.Свако нека ради свој посао.Примитивци морају знати да су сви музицки занрови на истом путу. На залост све је узалуд. Ни умјетност(а то је свака људска творевина,класика и популарна лака музика),ни образовање ,ни религија,многе нису нуциинили добрим људима..Појединци су и у овој позитивној вјести насли разлог за поредење ,понизвање,супростављање,спомињуци Гоци бенд..Едукуј се госп.мало па цес знати колико су попуарне музике биле вазне и утицале на класицну.

ОДГОВОРИТЕ