Otvoren prvi Festival klasične muzike u Bijeljini

Bijeljinska publika je imala priliku da uživa u djelima Mocarta, Mendelsona, Holsta, Britena i Bartoka u izvođenju vanserijski talentovanog učenika Muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac” iz Bijeljine Novaka Trifkovića i banjalučkog Orkestra “Ban Svetislav Tisa Milosavljević” pod palicom Branke Radošević Mitrović.

Republika Srpska 28.01.2023 | 21:41
Otvoren prvi Festival klasične muzike u Bijeljini

Svečanim koncertom i premijernim izvođenjem Mocartovog klavirskog koncerta otvoren je prvi Festival klasične muzike u Bijeljini.

“Naš cilj koji smo sebi postavili organizujući ovaj koncert je edukacija, obzirom da smo svjedoci online takmičenja u vrijeme korone.

To je nama zaista koristilo, međutim ovo je neprocjenjivo. Dakle, edukacija na prvom mjestu, praćenje mladih talenata, a ovim koncertom otvaramo festival koji je okupio oko 100 učesnika iz Srbije, Republike Srpske I Federacije BiH”, rekla je Aleksandra Radosavljević, profesor klavira u MŠ “Stevan S. Mokranjac” iz Bijeljine, u čijoj klasi je I mladi Novak Trifković koji je nastupio.

“Ja sam prijatno iznenađenja, jer u ovim teškim vremenima festivali ovog tipa su dosta rijetki. Svakako, godi mi taj duh i entuzijazam koji postoji u Bijeljini, tim prije što sam ovdje i radila, pa mi je drago da je ta omladina sada izrasla i da spremaju festival ovakvog nivoa”, istakla je Jokut Mihajlović, profesor klavira.

Zvijezda večeri, 13-godišnji Novak Trifković je učenik IV razreda i pobjednik je mnogobrojnih međunarodnih i republičkih takmičenja. Prije početka koncerta sa nama je podielio svoje impresije.

“Spreman sam i imam tremu ali je to više pozitivna trema. Vježbao sam naporno, sviraću večeras Mocartov koncert u A duru. Jedva čekam!”, bio je ushićen Novak.

Pokrovitelj festivala koji traje do 30. januara je grad Bijeljina.

“Uz izvođenje kompozicija najpoznatijih svjetskih kompozitora i večerašnjih kocertom, odnosno ovim trodnevnim festivalom, Bijeljina postaje grad i nastavlja kontinuitet mjesta sa najviše kulturnih i drugih društvenih dešavanja u januaru. Ovu dinamiku ćemo nastaviti ubuduće”, naglasio je gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović.

Pored kulturnog značaja za Bijeljinu, koncert je i humanitarnog karaktera, jer će sav prikupljeni novac u vidu dobrovoljnih priloga biti uplaćen za liječenje osmogodišnje Anastasije Lakić iz Bijeljine.

(BN  Foto:BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ja

28.01.2023 20:59

Moje dete...

ODGOVORITE
Name

A

28.01.2023 21:26

Dobro,ali sa ovima se izbori ne dobijaju...Goci bend, sa njima do pobjede..burle pitaj

ODGOVORITE
Name

anna

29.01.2023 07:19

Sve cestitke za to. Krajnje je vrjeme da se cjeni pravo umjetnicko i duhovno bogatstvo!

ODGOVORITE
Name

Snežana

29.01.2023 07:37

Bravo, svaka čast! Fali nam ovako lijepih događaja!

ODGOVORITE
Name

Mile

29.01.2023 22:29

Lijepo.Svako neka radi svoj posao.Primitivci moraju znati da su svi muzicki zanrovi na istom putu. Na zalost sve je uzalud. Ni umjetnost(a to je svaka ljudska tvorevina,klasika i popularna laka muzika),ni obrazovanje ,ni religija,mnoge nisu nuciinili dobrim ljudima..Pojedinci su i u ovoj pozitivnoj vjesti nasli razlog za poredenje ,ponizvanje,suprostavljanje,spominjuci Goci bend..Edukuj se gosp.malo pa ces znati koliko su popuarne muzike bile vazne i uticale na klasicnu.

ODGOVORITE