Иако је Тегелтија "договорен", СДП има ултиматум?!

Миро Џакула ускоро више неће бити директор Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО), а договором Драгана Човића и Милорада та ће функција припасти кадру СНСД-а.

Босна и Херцеговина 28.01.2023 | 19:44
Иако је Тегелтија "договорен", СДП има ултиматум?!

То је информација коју је прије два дана објавио Клиx.ба након сазнања о договору према којем би Зоран Тегелтија, нови министар финансија и трезора БиХ, за неколико мјесеци могао поднијети оставку на ту функцију и преузети директорску фотељу Управе за индиректно опорезивање.

Како сазнајемо, врх СНСД-а је након избора захтијевао од ХДЗ-а да ова позиција напокон припадне њима и да на чело ове једне од најважнијих државних институција дође члан Додикове партије, тачније Србин.

Тако је направљен план према којем би Џакулу требао замијенити Тегелтија, а на Тегелтијино мјесто у Савјету министара "улетити" СНСД-овац из Источног Сарајева како би се и овај дио Српске задовољио договором.

Но, није дуго требало да се овај договор "уздрма" и да УИО постане једна од главних тема.

Наиме, потпредсједник СДП-а Војин Мијатовић каже да ово неће ићи баш како су замислили Додик и Човић те да ће СДП под сваку цијену захтијевати позицију директора УИО.

"Колико ја имам информацију, за УИО је остало да се договоримо. Став СДП-а ће ту бити врло ригидан и инсистират ћемо, па можда и по цијену заустављања кадровских рјешења, када је у питању УИО", изјавио је.

Мијатовић је затим најавио и неку врсту ултиматума према коалиционим партнерима - ХДЗ-у и СНСД-у.

"СДП ће бити врло тврд. Мислим да је вријеме да се финансијски сектор врати у руке Босанаца и Херцеговаца. Мало ћемо ту стати. СДП ће тражити УИО. Готово сигурно, врло чврсто", нагласио је Мијатовић.

Овиме је Управа за индиректно опорезивање, институција која је одговорна за спровођење законских прописа и политике индиректног опорезивања, те за наплату и расподјелу прихода од индиректних пореза, полако постала главна тема партнера на државном нивоу, а могуће и тачка спотицања, па чак и, како је најавио Мијатовић, мјесто првих потенцијалних блокада.

Подсјетићемо и да је ова институција веома важна за Додикову странку због куповине нове зграде у Бањалуци.

Наиме, на тендеру за изградњу зграде у бањалучком Пицином парку није испуњавао све потребне услове, али се на нови оглас, расписан 2020. године, јавила једна компанија.
 
Није објављено, али ријеч је о Гранд Традеу у власништву Миле Радишића, кума Милорада Додика. Та фирма тражи 100 милиона КМ за зграду.

(Клиx  Фото:Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Србо

28.01.2023 18:55

Почело распадање коалиције ,немогу ни функције подјелити камоли радити за народ, само то растјерати а поготово Додика и Човића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србо

28.01.2023 19:23

Глуп си Србо, Мијатовић баца димне бомбе то је све договорено. Живи били па видјели. Мијатовић је Милин цовјек 100%.

Name

Приједорцанин М.

28.01.2023 19:56

Казао сам.ова коалиција неће издржати до св.Ђурђа (6 мај).

Name

ре

28.01.2023 19:58

Ова коалиција је убрзани распад свега са криминалцима ради бурлиног тешког криминала крађе и куповине избора у РС.

Name

СТАТИСТИЦАР

28.01.2023 20:35

ПО РАСПОРЕДУ У МИНИСТАРСТВИМА И АГЕНЦИЈА ХРВАТИ ДОБИЈАЈУ НАЈВИСЕ ФУНКЦИЈА А НЕМА ИХ НИ 20 ПРОЦЕНСТА У НОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ.ДОДИК СЕ НЕ БУНИ ЈЕР РСФИ ЗА ЊИХОВЕ ИНТЕРЕСЕ,А БОСЊАЦИ КОЈИХ ИМА НАЈВИСЕ У БИХ СУ ОСТАЛИ ДА ПОКУПЕ МРВИЦЕ.БИТНО ЈЕ ДА ДВА ТРИ ФУНКЦИОНЕРА ИЗ ОСМОРКЕ ЗАУЗМУ ДОБРЕ ПИЗИЦИЈЕ ДА САЦИВАЈУ СВОЈЕ БОГСТСТБО ТО ИМ ЈЕ И БИО ЦИЉ.

Name

Ре ре Србо

28.01.2023 20:38

Знам да сам глуп ,поготово кад сте ви то рекли.

Name

Ре

28.01.2023 21:31

Покајаће се СДП ради Додиковог спавача Мијатовића. Још ће их то скупо коштати јер се пробудио пред изборе. Још 2014 га инсталирао у СДП и дочекао је сад да одради. Јесте ли икада чули да га је неко напао из СНСД. Исто као и Нешића и Селака.

Name

Ре Приједорчанин

28.01.2023 23:03

Коалиција ће опстати јер распад нече дозволити због својих позиција они који су их веч заузели. Рудоња ће за позицију дир. УИО истрести који милион нашег новца и сдп ће се умирити. Код њих све функционише на куповини, продаји, уцјени, лажи, превари па и ово.

Name

На здравље

28.01.2023 20:30

Политичари се понашају као лешинари над институцијама,и народу!!!Много их је над ово мало што имамо,а једини који то можемо,и морамо спријечити,смо,ми,грађани!!!Хоћемо ли кренути у борбу за опстанак,или,и даље читати,и исчуђавати се властитој пропасти која постаје све гора по све поштене грађане?!?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

29.01.2023 01:32

Па гдје сте грађани да подржите Вукана, када је протестовао због Бурлетове пљачке од 200 милиона са Комсар енергy? Нема вас. Да ли Вукан треба да се бори сам за све нас?

Name

Искрено

30.01.2023 06:20

Иде зока да убира харач. Није луд све испоставе шаљу кајмак и коверте Дџакули који. Је зарадио милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуд баy

30.01.2023 06:22

Ма браво за Странце и њихов пројекат, све ово се дешава пред њима и уз помоћ њих јелл они франсформишу, уцењују, гурају, постављају.

ОДГОВОРИТЕ