Iako je Tegeltija "dogovoren", SDP ima ultimatum?!

Miro Džakula uskoro više neće biti direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), a dogovorom Dragana Čovića i Milorada ta će funkcija pripasti kadru SNSD-a.

Bosna i Hercegovina 28.01.2023 | 19:44
Iako je Tegeltija "dogovoren", SDP ima ultimatum?!

To je informacija koju je prije dva dana objavio Klix.ba nakon saznanja o dogovoru prema kojem bi Zoran Tegeltija, novi ministar finansija i trezora BiH, za nekoliko mjeseci mogao podnijeti ostavku na tu funkciju i preuzeti direktorsku fotelju Uprave za indirektno oporezivanje.

Kako saznajemo, vrh SNSD-a je nakon izbora zahtijevao od HDZ-a da ova pozicija napokon pripadne njima i da na čelo ove jedne od najvažnijih državnih institucija dođe član Dodikove partije, tačnije Srbin.

Tako je napravljen plan prema kojem bi Džakulu trebao zamijeniti Tegeltija, a na Tegeltijino mjesto u Savjetu ministara "uletiti" SNSD-ovac iz Istočnog Sarajeva kako bi se i ovaj dio Srpske zadovoljio dogovorom.

No, nije dugo trebalo da se ovaj dogovor "uzdrma" i da UIO postane jedna od glavnih tema.

Naime, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kaže da ovo neće ići baš kako su zamislili Dodik i Čović te da će SDP pod svaku cijenu zahtijevati poziciju direktora UIO.

"Koliko ja imam informaciju, za UIO je ostalo da se dogovorimo. Stav SDP-a će tu biti vrlo rigidan i insistirat ćemo, pa možda i po cijenu zaustavljanja kadrovskih rješenja, kada je u pitanju UIO", izjavio je.

Mijatović je zatim najavio i neku vrstu ultimatuma prema koalicionim partnerima - HDZ-u i SNSD-u.

"SDP će biti vrlo tvrd. Mislim da je vrijeme da se finansijski sektor vrati u ruke Bosanaca i Hercegovaca. Malo ćemo tu stati. SDP će tražiti UIO. Gotovo sigurno, vrlo čvrsto", naglasio je Mijatović.

Ovime je Uprava za indirektno oporezivanje, institucija koja je odgovorna za sprovođenje zakonskih propisa i politike indirektnog oporezivanja, te za naplatu i raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, polako postala glavna tema partnera na državnom nivou, a moguće i tačka spoticanja, pa čak i, kako je najavio Mijatović, mjesto prvih potencijalnih blokada.

Podsjetićemo i da je ova institucija veoma važna za Dodikovu stranku zbog kupovine nove zgrade u Banjaluci.

Naime, na tenderu za izgradnju zgrade u banjalučkom Picinom parku nije ispunjavao sve potrebne uslove, ali se na novi oglas, raspisan 2020. godine, javila jedna kompanija.
 
Nije objavljeno, ali riječ je o Grand Tradeu u vlasništvu Mile Radišića, kuma Milorada Dodika. Ta firma traži 100 miliona KM za zgradu.

(Klix  Foto:Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Србо

28.01.2023 18:55

Почело распадање коалиције ,немогу ни функције подјелити камоли радити за народ, само то растјерати а поготово Додика и Човића.

ODGOVORITE
Name

Re Srbo

28.01.2023 19:23

Glup si Srbo, Mijatović baca dimne bombe to je sve dogovoreno. Živi bili pa vidjeli. Mijatović je Milin covjek 100%.

Name

Prijedorcanin M.

28.01.2023 19:56

Kazao sam.ova koalicija neće izdržati do sv.Đurđa (6 maj).

Name

re

28.01.2023 19:58

Ova koalicija je ubrzani raspad svega sa kriminalcima radi burlinog teškog kriminala krađe i kupovine izbora u RS.

Name

STATISTICAR

28.01.2023 20:35

PO RASPOREDU U MINISTARSTVIMA I AGENCIJA HRVATI DOBIJAJU NAJVISE FUNKCIJA A NEMA IH NI 20 PROCENSTA U NOSNI I HERCEGOVINI.DODIK SE NE BUNI JER RSFI ZA NJIHOVE INTERESE,A BOSNJACI KOJIH IMA NAJVISE U BIH SU OSTALI DA POKUPE MRVICE.BITNO JE DA DVA TRI FUNKCIONERA IZ OSMORKE ZAUZMU DOBRE PIZICIJE DA SACIVAJU SVOJE BOGSTSTBO TO IM JE I BIO CILJ.

Name

Ре ре Србо

28.01.2023 20:38

Знам да сам глуп ,поготово кад сте ви то рекли.

Name

Re

28.01.2023 21:31

Pokajaće se SDP radi Dodikovog spavača Mijatovića. Još će ih to skupo koštati jer se probudio pred izbore. Još 2014 ga instalirao u SDP i dočekao je sad da odradi. Jeste li ikada čuli da ga je neko napao iz SNSD. Isto kao i Nešića i Selaka.

Name

Re Prijedorčanin

28.01.2023 23:03

Koalicija će opstati jer raspad neče dozvoliti zbog svojih pozicija oni koji su ih več zauzeli. Rudonja će za poziciju dir. UIO istresti koji milion našeg novca i sdp će se umiriti. Kod njih sve funkcioniše na kupovini, prodaji, ucjeni, laži, prevari pa i ovo.

Name

Na zdravlje

28.01.2023 20:30

Političari se ponašaju kao lešinari nad institucijama,i narodu!!!Mnogo ih je nad ovo malo što imamo,a jedini koji to možemo,i moramo spriječiti,smo,mi,građani!!!Hoćemo li krenuti u borbu za opstanak,ili,i dalje čitati,i isčuđavati se vlastitoj propasti koja postaje sve gora po sve poštene građane?!?!?!

ODGOVORITE
Name

Vule

29.01.2023 01:32

Pa gdje ste građani da podržite Vukana, kada je protestovao zbog Burletove pljačke od 200 miliona sa Komsar energy? Nema vas. Da li Vukan treba da se bori sam za sve nas?

Name

Iskreno

30.01.2023 06:20

Ide zoka da ubira harač. Nije lud sve ispostave šalju kajmak i koverte Ddžakuli koji. Je zaradio milione.

ODGOVORITE
Name

Gud bay

30.01.2023 06:22

Ma bravo za Strance i njihov projekat, sve ovo se dešava pred njima i uz pomoć njih jell oni fransformišu, ucenjuju, guraju, postavljaju.

ODGOVORITE