Снима се први играни филм о Светом Сави

За љубитеље филмова с националном тематиком стижу добре вести - наредне године могао би да крене да се снима први играни филм о Светом Сави.

Србија 28.01.2023 | 11:45
Снима се први играни филм о Светом Сави

Први филм о одрастању најважније личности српске историје Растку Немањићу биће рађен према сценарију Милована Витезовића, а још тада за главну улогу одабран је Филип Хајдуковић.

Снимање серије "Немањићи - рађање краљевине" изазвало је доста пажње, а ова филмска прича амбициозно је најављена. Улога Стефана Немање намењена је Жарку Лаушевићу, његову жену Ану тумачиће Наташа Нинковић, кнеза Мирослава Миодраг Кривокапић, а Вукана Игор Ђорђевић.

Прича прати одрастање принца који је касније постао монах, његов дотадашњи живот. У подели су и Слобода Мићаловић као Вуканова супруга Каталена, Милош Тимотијевић као Стефан Првовенчани, Нина Јанковић као супруга Стефана Првовенчаног Евдокија, Драган Петровић Пеле (учитељ) и Љуба Бандовић (челник Војин). Ипак, велико је питање ко ће на крају играти у овом филму. Филип је сада престар за улогу Растка.

"И даље смо у фази припреме за снимање. Ми смо то почели да радимо, али онда је све стало. Нисмо одустали од те приче јер је реч о последњем сценарију Милована Витезовића, покушаћемо да то урадимо 2024. године", каже за Курир продуцент Зоран Јанковић.

Милован Витезовић био је српски писац и универзитетски професор, а преминуо је 2022. у 76. години. Објавио је педесетак књига у више од 200 издања. Он је аутор многих телевизијских драма и серија, текстова за позоришна извођења и филмских сценарија. Из његовог пера проистекла су многа ванвременска остварења. Листа је фантастична: од серија "Димитрије Туцовић", "Вук Караџић", до остварења "Лајање на звезде", "Шешир професора Косте Вујића", "Краљ Петар Први" и "Име народа".

Свети Сава, принц Растко, тема је којом се велики књижевник и раније бавио у каријери.

"Године 1970. стекао сам дуг према Светом Сави. Пожелео сам да напишем драму о њему за конкурс Народног позоришта. Молио сам професора Ђорђа Трифуновића да ми помогне и да ме упути. Упутио ме трагом Светог Саве. Обишао сам сва места на којима је он за живота био. Схватио сам да је Свети Сава српска драма која не пролази. Изгледа да сам и ја њему ушао у памет. У укупној историји српског народа и историји његове културе издваја се личност Растка Саве Немањића, првог српског архиепископа, утемељитеља духовне историје Срба", рекао је својевремено Витезовић за Новости, те додао:

"Он је предосетио историју коју треба стварати и одважио се да је први ствара. Он је Србима први верски поглавар, први писац, први државник, први законописац, први дипломата, први просветитељ, први лекар... Његово дело је крштеница народа, сведочанство о његовом историјском пунолетству, јемство како се подиже дедовина, тестамент којим се наслеђује отаџбина, доказ историји да је заувек изборио место на карти народа Европе. Његово дело јесте у низу оних дела ромејских (византијских) мудраца, учењака и књижевника којима се премошћује епоха антике и епоха ренесансе у европској култури и омогућује њену непрекидност."

"Кошутњак филм" је још 2017. године најавио екранизацију остварења "Принц Растко српски".

(Курир/Фото)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Лактаси

28.01.2023 10:59

Треба се висе снимати и насим великанима.Као народ а поготово дијеца слабо се зна српска историја.Сто се и зна брзо се заборавља зато нам и јесте овако како нам је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

28.01.2023 13:15

Боље је снимати филм о Мили Додику.он је више допринио свијету и цивилизацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље

28.01.2023 18:09

...да се отварају фабрике а не да се бавимо овим глупостима. Мање ће бити приче о ономе сто не доноси добро људима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воx Сербицус

28.01.2023 18:15

Слава Богу и Светоме Сави, да нам то буде оријентир у животу - Светосавски живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оријентир

28.01.2023 20:36

...су Запад и новац и све сто је опипљиво од чегасе живи. Па и овај лик је ПЛАТИО "побожним" источним Римљанима дукате да цркву осамостали! Платио па клатио! Значи и тада се гледала зарада. Нико није гледао духовност и добрту код неког човјека! Ове глупости више нико не треба, јер није требали ни њима својевремено, осим за што већу зараду и политичке поене! Као И дана.

Name

Воx

28.01.2023 20:38

Слави ти, а онда иди ради за плату а не за џаба, као што наводно прописује Јеврејин 'рист!

Name

Види,види

29.01.2023 06:38

Да вам буде оријентир у чему? У злочинима?! Светисавље је врста нацизма! Као и ционизам и дјелимично комунизам!

Name

055

29.01.2023 19:25

Треба снимити квалитетно јер је серија о Немањицима била спрдња!Овде се то не цмије десити!

ОДГОВОРИТЕ