Snima se prvi igrani film o Svetom Savi

Za ljubitelje filmova s nacionalnom tematikom stižu dobre vesti - naredne godine mogao bi da krene da se snima prvi igrani film o Svetom Savi.

Srbija 28.01.2023 | 11:45
Snima se prvi igrani film o Svetom Savi

Prvi film o odrastanju najvažnije ličnosti srpske istorije Rastku Nemanjiću biće rađen prema scenariju Milovana Vitezovića, a još tada za glavnu ulogu odabran je Filip Hajduković.

Snimanje serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" izazvalo je dosta pažnje, a ova filmska priča ambiciozno je najavljena. Uloga Stefana Nemanje namenjena je Žarku Lauševiću, njegovu ženu Anu tumačiće Nataša Ninković, kneza Miroslava Miodrag Krivokapić, a Vukana Igor Đorđević.

Priča prati odrastanje princa koji je kasnije postao monah, njegov dotadašnji život. U podeli su i Sloboda Mićalović kao Vukanova supruga Katalena, Miloš Timotijević kao Stefan Prvovenčani, Nina Janković kao supruga Stefana Prvovenčanog Evdokija, Dragan Petrović Pele (učitelj) i Ljuba Bandović (čelnik Vojin). Ipak, veliko je pitanje ko će na kraju igrati u ovom filmu. Filip je sada prestar za ulogu Rastka.

"I dalje smo u fazi pripreme za snimanje. Mi smo to počeli da radimo, ali onda je sve stalo. Nismo odustali od te priče jer je reč o poslednjem scenariju Milovana Vitezovića, pokušaćemo da to uradimo 2024. godine", kaže za Kurir producent Zoran Janković.

Milovan Vitezović bio je srpski pisac i univerzitetski profesor, a preminuo je 2022. u 76. godini. Objavio je pedesetak knjiga u više od 200 izdanja. On je autor mnogih televizijskih drama i serija, tekstova za pozorišna izvođenja i filmskih scenarija. Iz njegovog pera proistekla su mnoga vanvremenska ostvarenja. Lista je fantastična: od serija "Dimitrije Tucović", "Vuk Karadžić", do ostvarenja "Lajanje na zvezde", "Šešir profesora Koste Vujića", "Kralj Petar Prvi" i "Ime naroda".

Sveti Sava, princ Rastko, tema je kojom se veliki književnik i ranije bavio u karijeri.

"Godine 1970. stekao sam dug prema Svetom Savi. Poželeo sam da napišem dramu o njemu za konkurs Narodnog pozorišta. Molio sam profesora Đorđa Trifunovića da mi pomogne i da me uputi. Uputio me tragom Svetog Save. Obišao sam sva mesta na kojima je on za života bio. Shvatio sam da je Sveti Sava srpska drama koja ne prolazi. Izgleda da sam i ja njemu ušao u pamet. U ukupnoj istoriji srpskog naroda i istoriji njegove kulture izdvaja se ličnost Rastka Save Nemanjića, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljitelja duhovne istorije Srba", rekao je svojevremeno Vitezović za Novosti, te dodao:

"On je predosetio istoriju koju treba stvarati i odvažio se da je prvi stvara. On je Srbima prvi verski poglavar, prvi pisac, prvi državnik, prvi zakonopisac, prvi diplomata, prvi prosvetitelj, prvi lekar... Njegovo delo je krštenica naroda, svedočanstvo o njegovom istorijskom punoletstvu, jemstvo kako se podiže dedovina, testament kojim se nasleđuje otadžbina, dokaz istoriji da je zauvek izborio mesto na karti naroda Evrope. Njegovo delo jeste u nizu onih dela romejskih (vizantijskih) mudraca, učenjaka i književnika kojima se premošćuje epoha antike i epoha renesanse u evropskoj kulturi i omogućuje njenu neprekidnost."

"Košutnjak film" je još 2017. godine najavio ekranizaciju ostvarenja "Princ Rastko srpski".

(Kurir/Foto)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Laktasi

28.01.2023 11:59

Treba se vise snimati i nasim velikanima.Kao narod a pogotovo dijeca slabo se zna srpska istorija.Sto se i zna brzo se zaboravlja zato nam i jeste ovako kako nam je...

ODGOVORITE
Name

Snsd

28.01.2023 14:15

Bolje je snimati film o Mili Dodiku.on je više doprinio svijetu i civilizaciji

ODGOVORITE
Name

Bolje

28.01.2023 19:09

...da se otvaraju fabrike a ne da se bavimo ovim glupostima. Manje će biti priče o onome sto ne donosi dobro ljudima!

ODGOVORITE
Name

Vox Serbicus

28.01.2023 19:15

Slava Bogu i Svetome Savi, da nam to bude orijentir u životu - Svetosavski život.

ODGOVORITE
Name

Orijentir

28.01.2023 21:36

...su Zapad i novac i sve sto je opipljivo od čegase živi. Pa i ovaj lik je PLATIO "pobožnim" istočnim Rimljanima dukate da crkvu osamostali! Platio pa klatio! Znači i tada se gledala zarada. Niko nije gledao duhovnost i dobrtu kod nekog čovjeka! Ove gluposti više niko ne treba, jer nije trebali ni njima svojevremeno, osim za što veću zaradu i političke poene! Kao I dana.

Name

Vox

28.01.2023 21:38

Slavi ti, a onda idi radi za platu a ne za džaba, kao što navodno propisuje Jevrejin 'rist!

Name

Vidi,vidi

29.01.2023 07:38

Da vam bude orijentir u čemu? U zločinima?! Svetisavlje je vrsta nacizma! Kao i cionizam i djelimično komunizam!

Name

055

29.01.2023 20:25

Treba snimiti kvalitetno jer je serija o Nemanjicima bila sprdnja!Ovde se to ne cmije desiti!

ODGOVORITE