Хамас одговоран: Свијет осуђује напад

​Палестински Хамас званично је преузео одговорност за напад на синагогу у Јерусалиму у коме је убијено седам, а рањене три особе.

Свијет 28.01.2023 | 09:31
Хамас одговоран: Свијет осуђује напад

Савјет безбједности УН једногласно је осудио тај чин.

Нападач који је пуцао на вијернике који су изазили из синагоге у сјеверном дијелу Источног Јерусалима Алкам Каири (21) убијен је у окршају са полицајцима покушавајући да побјегне.

Из јерусалимске Хитне помоћи првобитно су рекли да је рањено десет особа, да би та цифра била ревидирана на три.

 

Хамас је званично преузео одговорност за напад. Портпарол Хамаса у Јерусалиму Мухамед Хамада рекао је да та група "поздравља чин који долази као природан одговор на нападе на џамију Ал Акса" и рацију израелске војске у избјегличком кампу Џенин у четвртак, у којој је убијено девет Палестинаца и још 20 рањено у ватреном обрачуну.

"Палестински народ никада неће заборавити своје мученике", додао је Хамада.

У међувремену, свих 15 држава чланица Савјета безбједности УН је на ванредној сједници осудило терористички напад у источном Јерусалиму у коме је у петак погинуло седам особа, а троје тешко рањено, изјавило је двоје дипломата УН за Тајмс оф Израел.

Сједница УН је била одржана иза затворених врата, а представници Израела и Палестине нису били позвани. Сједница је била сазвана дан раније због рације израелске војске у избјегличком кампу Џенин на Западној обали 26. јануара.

Засједање Савјета безбједности УН су тражили Уједињени Арапски Емирати, Кина и Француска због растуће напетости између Израела и Палестинаца, али није постигнут консензус о томе како ријешити ову најновију ескалацију насиља.

Представник САД је на сједници рекао да Палестинци не треба да предузимају "унилатералне мјере" у УН, а руски представник је изјавио да би Москва подржала такву палестинску иницијативу.

Портпарол УН Стефан Дижарик саопштио да је генерални секретар УН Антонио Гутерес "дубоко забринут" тренутном ескалацијом насиља у Израелу и на окупираној палестинској територији и позвао на уздржаност.

Гутерес је оштро осудио напад у синагоги на периферији Јерусалима.

(Агенције / Фото: АП)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Саса

28.01.2023 08:51

И треба осудити овај напад,и заиста је узасно ста се десило, али се питам засто свијет није и неце да осуди напад дан прије гдје је убијено 11 палестинаца. Мозда су они мање вриједни или мозда нису уопсте људи него неке амебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејтон

28.01.2023 10:50

Бравоооооо Бравоооооо свака Част за коментар ??????

Name

ЈАД И БЈЕДА

28.01.2023 13:30

Ево мене вратија сам се,,, Натањаху

Name

Аналитичар

28.01.2023 08:58

Свака част Русима који су уз Палестинце,ови западни лицемјери осуђују убиство Јевреја,а 9 убијених Палестинаца нико и не спомиње!!Гдје Ционисти владају нема ту напретка ни за Арапе ни за Русе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда постоји само на оном

28.01.2023 09:11

Знаци, криви Палестинци, сто се бране. Цитав свјет осудјује Русију и њемо посматра, како ционисти отимају земљу од старосједеоца и ниста, али зато Русија, ах та Русија. Само Русија, Турска и остале земље. Каква црна ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНТЕРЕСАНТНО

28.01.2023 09:12

КАКО СЕ СВИЈЕТ"ЗАБРИНЕ",ОСУДИ,РЕАГУЈЕ...КАД ПАЛЕСТИНЦИ ИЗВРШЕ НАПАД НА ИЗРАЕЛ,А КАД ЈЕ ОБРНУТ СЛУЧАЈ,УПУТЕ БЛАГЕ КРИТИКЕ ИЗРАЕЛУ,ЈАВНО,А ТАЈНО ДАЈУ СИГНАЛ ОДОБРАВАЊА.ДА ЛИ ПОСТОЈИ НЕКО РЕАЛАН У ОВОМ СВИЈЕТУ,ДА СХВАТИ ДА ЈЕ ИЗРАЕЛ ОКУПИРАО ПАЛЕСТИНУ,И ЈОШ ИХ УБИЈА?!ДА ЛИ НЕКО ТРЕБА РЕАГОВАТИ НА НАСИЛНИЧКО ПОНАШАЊЕ ИЗРАЕЛА КОЈИ ТЕРОРИШЕ ПАЛЕСТИНЦЕ КОЈИ СУ НА СВОЈОЈ ЗЕМЉИ,ИЛИ ЋУТЕ ЗА ВЛАСТИТИ ИНТЕРЕС?!?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одудјем било који

28.01.2023 09:55

Напад било кога било гдје на планети, ускрацивање права било кога било гдје, исто тако осудјујем преваре отимацине, пљацке,злоупотребе, извртање истине у цињеницама, као и селективан приступ и правди и истини и слободи на било којој тацки планете....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прочитај

28.01.2023 18:41

Декларацију о људским правима па онда осуђују, ко је поштује а ко не

Name

Бл

30.01.2023 05:32

Мило за драго.Зарадите и добијете за узврат . Палестина није крива ништа.Багро узурпирао им државу и народ још убија а ј...ти Бајден маму фашистичку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.01.2023 10:50

Видим сви сте против Израела. Они су пре палестинаца држали тај мали део Блиског истока. После ИИ WW се вратили на своје. И сад би Арапи/Исламисти да им тероризмом одузму тај мали делић територије који се зове Израел!

ОДГОВОРИТЕ