Hamas odgovoran: Svijet osuđuje napad

​Palestinski Hamas zvanično je preuzeo odgovornost za napad na sinagogu u Jerusalimu u kome je ubijeno sedam, a ranjene tri osobe.

Svijet 28.01.2023 | 09:31
Hamas odgovoran: Svijet osuđuje napad

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je osudio taj čin.

Napadač koji je pucao na vijernike koji su izazili iz sinagoge u sjevernom dijelu Istočnog Jerusalima Alkam Kairi (21) ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobjegne.

Iz jerusalimske Hitne pomoći prvobitno su rekli da je ranjeno deset osoba, da bi ta cifra bila revidirana na tri.

 

Hamas je zvanično preuzeo odgovornost za napad. Portparol Hamasa u Jerusalimu Muhamed Hamada rekao je da ta grupa "pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa" i raciju izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin u četvrtak, u kojoj je ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

"Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike", dodao je Hamada.

U međuvremenu, svih 15 država članica Savjeta bezbjednosti UN je na vanrednoj sjednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu u kome je u petak poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.

Sjednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani. Sjednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.

Zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako riješiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja.

Predstavnik SAD je na sjednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju "unilateralne mjere" u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

Portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres "duboko zabrinut" trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na uzdržanost.

Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima.

(Agencije / Foto: AP)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Sasa

28.01.2023 08:51

I treba osuditi ovaj napad,i zaista je uzasno sta se desilo, ali se pitam zasto svijet nije i nece da osudi napad dan prije gdje je ubijeno 11 palestinaca. Mozda su oni manje vrijedni ili mozda nisu uopste ljudi nego neke amebe

ODGOVORITE
Name

Dejton

28.01.2023 10:50

Bravoooooo Bravoooooo svaka Čast za komentar ??????

Name

JAD I BJEDA

28.01.2023 13:30

Evo mene vratija sam se,,, Natanjahu

Name

Analitičar

28.01.2023 08:58

Svaka čast Rusima koji su uz Palestince,ovi zapadni licemjeri osuđuju ubistvo Jevreja,a 9 ubijenih Palestinaca niko i ne spominje!!Gdje Cionisti vladaju nema tu napretka ni za Arape ni za Ruse!!

ODGOVORITE
Name

Pravda postoji samo na onom

28.01.2023 09:11

Znaci, krivi Palestinci, sto se brane. Citav svjet osudjuje Rusiju i njemo posmatra, kako cionisti otimaju zemlju od starosjedeoca i nista, ali zato Rusija, ah ta Rusija. Samo Rusija, Turska i ostale zemlje. Kakva crna EU

ODGOVORITE
Name

INTERESANTNO

28.01.2023 09:12

KAKO SE SVIJET"ZABRINE",OSUDI,REAGUJE...KAD PALESTINCI IZVRŠE NAPAD NA IZRAEL,A KAD JE OBRNUT SLUČAJ,UPUTE BLAGE KRITIKE IZRAELU,JAVNO,A TAJNO DAJU SIGNAL ODOBRAVANJA.DA LI POSTOJI NEKO REALAN U OVOM SVIJETU,DA SHVATI DA JE IZRAEL OKUPIRAO PALESTINU,I JOŠ IH UBIJA?!DA LI NEKO TREBA REAGOVATI NA NASILNIČKO PONAŠANJE IZRAELA KOJI TERORIŠE PALESTINCE KOJI SU NA SVOJOJ ZEMLJI,ILI ĆUTE ZA VLASTITI INTERES?!?!?!

ODGOVORITE
Name

Odudjem bilo koji

28.01.2023 09:55

Napad bilo koga bilo gdje na planeti, uskracivanje prava bilo koga bilo gdje, isto tako osudjujem prevare otimacine, pljacke,zloupotrebe, izvrtanje istine u cinjenicama, kao i selektivan pristup i pravdi i istini i slobodi na bilo kojoj tacki planete....

ODGOVORITE
Name

Pročitaj

28.01.2023 18:41

Deklaraciju o ljudskim pravima pa onda osuđuju, ko je poštuje a ko ne

Name

Bl

30.01.2023 05:32

Milo za drago.Zaradite i dobijete za uzvrat . Palestina nije kriva ništa.Bagro uzurpirao im državu i narod još ubija a j...ti Bajden mamu fašističku..

ODGOVORITE
Name

Istina

30.01.2023 10:50

Vidim svi ste protiv Izraela. Oni su pre palestinaca držali taj mali deo Bliskog istoka. Posle II WW se vratili na svoje. I sad bi Arapi/Islamisti da im terorizmom oduzmu taj mali delić teritorije koji se zove Izrael!

ODGOVORITE