Министарство саобраћаја и веза РС крије информације за аутопут Бањалука-Приједор

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске одбило је Центру за животну средину приступ информацијама о економској оправданости аутопута Бања Лука-Приједор.

Република Српска 27.01.2023 | 19:59
Министарство саобраћаја и веза РС крије информације за аутопут Бањалука-Приједор

Како се наводи у рјешењу овог Министарства, објављивањем Студије економске оправданости, коју је израдила консултантска кућа “ИГ“ из Бање Луке, била би проузрокована штета за Министарство, а такође и за консултантску кућу која је израдила предметну Студију економске оправданости за пројекат аутопута Бања Лука-Приједор.

То би, даље стоји у рјешењу, индиректно могло утицати на овај јавни орган, јер подаци који се налазе у Студији економске оправданости за пројекат аутопута Бања Лука-Приједор се индиректно провлаче и кроз уговор о концесији за изградњу овог аутопута.

Поред тога, из Министарства су истакли да сматрају како интерес јавности у конкретном случају не може бити стављен изнад принципа законитости.

Интерес јавности не може, али приватни интерес, како се чини, може, сматрају у Центру за животну средину.

Подсјећамо, Министарство је раније Центру за животну средину одбило и приступ информацијама везаним за концесиони уговор који је закључен између Владе Републике Српске и кинеске компаније “Схандонг Хи-Спеед Интернатионал (СДХС)”, након чега је, поводом овог рјешења, Центар за животну средину покренуо и добио управни спор код Окружног суда у Бањој Луци.

Окружни суд је, управо штитећи законитост и право грађана на приступ информацијама, заузео став да је Министарство било у обавези доставити тражене информације.

Међутим, и након правоснажности пресуде Окружног суда у Бањој Луци, исто Министарство које се позива на заштиту принципа законитости, оглушило се на поменуту пресуду и поново одбило захтјев за приступ концесионом уговору.

У рјешењу којим је одлучивало о захтјеву за приступ Студији економске оправданости, пак, Министарство се индиректно реферише на своју одлуку којим је одбило приступ концесионом уговору, те по аналогији која је логична само овом органу, одбија приступ Студији економске оправданости за пројекат изградње аутопута Бања Лука-Приједор.

“Интересантно је да концесиони уговор којег надлежно министарство и Влада Републике Српске толико хвале у јавности, та иста јавност не може да види? Са друге стране, бар бисмо требали да видимо студију економске оправданости, да јавност може транспарентно видјети колико је оправдана идеја да се гради аутопут на релацији Бања Лука – Приједор. Оно што је до сада наше искуство јесте да нити једна особа са којом смо разговарали до сада о овом пројекту, није дала позитивно, нити охрабрујуће мишљење. Вријеме ће показати, судови ће пресудити, али сматрамо да се овдје мора и лично одговарати за штетно потписане уговоре. Но, корак по корак“, изјавио је Тихомир Дакић, предсједник Центра за животну средину.

Центар за животну средину остаје на становишту да је Влада Републике Српске дужна да упозна јавност са појединостима обавеза које је на себе преузела овим концесионим уговором, што је и потврдио Окружни суд у Бањој Луци, те да јавност стога има и право да се упозна са економском оправданошћу овог пројекта, како би цијели пројекат био транспарентан и у складу за принципом законитости који је Министарство правилно оцијенило као један од кључних принципа којих се треба придржавати, саопштено је из Центра за животну средину.

(БН  Фото:Архив)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Србо

27.01.2023 19:23

Удружени лоповлук у БИХ и РС, кад се сјетим Нешића и приче кад је Бањац пришао Додику а види сад ,нема ни кривичне пријаве од Додика за Нешића али зато на мору станчићи поштено зарађени 180 и 168 кв.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

27.01.2023 22:08

Није ни давно било, Додика је Нешић оптуживао за велики криминал. И о томе сад Неśића нико не пита. И новинари заборавили. Само Вукановић.

Name

бањалука

27.01.2023 19:42

ста це друго лопови него да крију...народ је глуп ко фосна, то су насе паре ту а не њихове и наравно да имамо право да знамо, али смо се ми борци борили за диктатуру изгледа, ми гинули а диктатори сверцали..тако нам и треба кад смо секе персе..нема муда нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

27.01.2023 22:19

Не лази

Name

ПЛЕБС НЕ ТРЕБА ДА ЗНА

28.01.2023 03:43

То је заато сто сиромасни плебс не треба да зна колико узима "елита" од сваке инвестиције или страног кредита. Поглавник најбоље зна ста треба залудјеном народу!

Name

ГРУЈО

27.01.2023 20:14

Ма какав аутопут,још није ни почео. Имају управе дионица код Омарске,пети неплан,и Поткозарје. Направити смјештаји за раднике али само пар запослених већ годину дана. Аутопут је превара вијека. Оваквим темпом неће почети ни ове године. Црвена секта је добро омастила бркове. Ко ј..е аутопут,добар је и овај стари. Прошле године направито све ново од Приједора до Бањалуке,подигнут стари асфалт и постављена два нова слоја. Милина за возаче. Велика лова опрата,Миле се уградио,зато се и не жури за нови аутопут. Мој народе,луди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ГРУЈО

27.01.2023 20:58

А коме треба тај ауто-пут крај магистралног прваца ПД-БЛ, који је идеалан. Приједор је задња рупа на свирали.

Name

Ма јасно ко дан

27.01.2023 22:27

Са Кинезима све тајни уговори к’о да праве атомске централе а не обицни пут. Али са Кинезима се најлакше уградјује јер да граде Швабе било би затворених много. Овако дрпање иде, сви се намире и зато тајни уговори.

Name

ИпеРе Ре ГРУЈО

28.01.2023 00:07

Дијаспори,кад долази из западне Европе.

Name

Народе

28.01.2023 01:45

Драги ово несмије проци олако, требамо сви на улице, који закон дозвољава да се крије од градјана било која инвестиција, градјани отплацују кредит, надлезни за истрагу требају бити упорни и подигнути народ, да се објелодани истина

Name

Приједорцанин М.

28.01.2023 07:28

Ви који критикујете ауто пут још носите опанке.није влада дужна да критичарима достави извјештај.цик не даје извјештај полиција и тужилаштво не хапсе лопове и тд.

Name

Јоја

27.01.2023 21:42

То није васа брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

27.01.2023 22:26

Никоме и нетреба мало љети гузва и уторком пијаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

АлександарБЛ

29.01.2023 14:00

И даље се возите примитивним путевима. Да је таква праса , нигдје у свијету не би био изграђен аутопут. Чудно ????

ОДГОВОРИТЕ