Ministarstvo saobraćaja i veza RS krije informacije za autoput Banjaluka-Prijedor

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske odbilo je Centru za životnu sredinu pristup informacijama o ekonomskoj opravdanosti autoputa Banja Luka-Prijedor.

Republika Srpska 27.01.2023 | 19:59
Ministarstvo saobraćaja i veza RS krije informacije za autoput Banjaluka-Prijedor

Kako se navodi u rješenju ovog Ministarstva, objavljivanjem Studije ekonomske opravdanosti, koju je izradila konsultantska kuća “IG“ iz Banje Luke, bila bi prouzrokovana šteta za Ministarstvo, a takođe i za konsultantsku kuću koja je izradila predmetnu Studiju ekonomske opravdanosti za projekat autoputa Banja Luka-Prijedor.

To bi, dalje stoji u rješenju, indirektno moglo uticati na ovaj javni organ, jer podaci koji se nalaze u Studiji ekonomske opravdanosti za projekat autoputa Banja Luka-Prijedor se indirektno provlače i kroz ugovor o koncesiji za izgradnju ovog autoputa.

Pored toga, iz Ministarstva su istakli da smatraju kako interes javnosti u konkretnom slučaju ne može biti stavljen iznad principa zakonitosti.

Interes javnosti ne može, ali privatni interes, kako se čini, može, smatraju u Centru za životnu sredinu.

Podsjećamo, Ministarstvo je ranije Centru za životnu sredinu odbilo i pristup informacijama vezanim za koncesioni ugovor koji je zaključen između Vlade Republike Srpske i kineske kompanije “Shandong Hi-Speed International (SDHS)”, nakon čega je, povodom ovog rješenja, Centar za životnu sredinu pokrenuo i dobio upravni spor kod Okružnog suda u Banjoj Luci.

Okružni sud je, upravo štiteći zakonitost i pravo građana na pristup informacijama, zauzeo stav da je Ministarstvo bilo u obavezi dostaviti tražene informacije.

Međutim, i nakon pravosnažnosti presude Okružnog suda u Banjoj Luci, isto Ministarstvo koje se poziva na zaštitu principa zakonitosti, oglušilo se na pomenutu presudu i ponovo odbilo zahtjev za pristup koncesionom ugovoru.

U rješenju kojim je odlučivalo o zahtjevu za pristup Studiji ekonomske opravdanosti, pak, Ministarstvo se indirektno referiše na svoju odluku kojim je odbilo pristup koncesionom ugovoru, te po analogiji koja je logična samo ovom organu, odbija pristup Studiji ekonomske opravdanosti za projekat izgradnje autoputa Banja Luka-Prijedor.

“Interesantno je da koncesioni ugovor kojeg nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srpske toliko hvale u javnosti, ta ista javnost ne može da vidi? Sa druge strane, bar bismo trebali da vidimo studiju ekonomske opravdanosti, da javnost može transparentno vidjeti koliko je opravdana ideja da se gradi autoput na relaciji Banja Luka – Prijedor. Ono što je do sada naše iskustvo jeste da niti jedna osoba sa kojom smo razgovarali do sada o ovom projektu, nije dala pozitivno, niti ohrabrujuće mišljenje. Vrijeme će pokazati, sudovi će presuditi, ali smatramo da se ovdje mora i lično odgovarati za štetno potpisane ugovore. No, korak po korak“, izjavio je Tihomir Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu ostaje na stanovištu da je Vlada Republike Srpske dužna da upozna javnost sa pojedinostima obaveza koje je na sebe preuzela ovim koncesionim ugovorom, što je i potvrdio Okružni sud u Banjoj Luci, te da javnost stoga ima i pravo da se upozna sa ekonomskom opravdanošću ovog projekta, kako bi cijeli projekat bio transparentan i u skladu za principom zakonitosti koji je Ministarstvo pravilno ocijenilo kao jedan od ključnih principa kojih se treba pridržavati, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu.

(BN  Foto:Arhiv)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Србо

27.01.2023 19:23

Удружени лоповлук у БИХ и РС, кад се сјетим Нешића и приче кад је Бањац пришао Додику а види сад ,нема ни кривичне пријаве од Додика за Нешића али зато на мору станчићи поштено зарађени 180 и 168 кв.

ODGOVORITE
Name

Momo

27.01.2023 22:08

Nije ni davno bilo, Dodika je Nešić optuživao za veliki kriminal. I o tome sad Neśića niko ne pita. I novinari zaboravili. Samo Vukanović.

Name

banjaluka

27.01.2023 19:42

sta ce drugo lopovi nego da kriju...narod je glup ko fosna, to su nase pare tu a ne njihove i naravno da imamo pravo da znamo, ali smo se mi borci borili za diktaturu izgleda, mi ginuli a diktatori svercali..tako nam i treba kad smo seke perse..nema muda niko

ODGOVORITE
Name

Joja

27.01.2023 22:19

Ne lazi

Name

PLEBS NE TREBA DA ZNA

28.01.2023 03:43

To je zaato sto siromasni plebs ne treba da zna koliko uzima "elita" od svake investicije ili stranog kredita. Poglavnik najbolje zna sta treba zaludjenom narodu!

Name

GRUJO

27.01.2023 20:14

Ma kakav autoput,još nije ni počeo. Imaju uprave dionica kod Omarske,peti neplan,i Potkozarje. Napraviti smještaji za radnike ali samo par zaposlenih već godinu dana. Autoput je prevara vijeka. Ovakvim tempom neće početi ni ove godine. Crvena sekta je dobro omastila brkove. Ko j..e autoput,dobar je i ovaj stari. Prošle godine napravito sve novo od Prijedora do Banjaluke,podignut stari asfalt i postavljena dva nova sloja. Milina za vozače. Velika lova oprata,Mile se ugradio,zato se i ne žuri za novi autoput. Moj narode,ludi

ODGOVORITE
Name

Re GRUJO

27.01.2023 20:58

A kome treba taj auto-put kraj magistralnog prvaca PD-BL, koji je idealan. Prijedor je zadnja rupa na svirali.

Name

Ma jasno ko dan

27.01.2023 22:27

Sa Kinezima sve tajni ugovori k’o da prave atomske centrale a ne obicni put. Ali sa Kinezima se najlakše ugradjuje jer da grade Švabe bilo bi zatvorenih mnogo. Ovako drpanje ide, svi se namire i zato tajni ugovori.

Name

IpeRe Re GRUJO

28.01.2023 00:07

Dijaspori,kad dolazi iz zapadne Evrope.

Name

Narode

28.01.2023 01:45

Dragi ovo nesmije proci olako, trebamo svi na ulice, koji zakon dozvoljava da se krije od gradjana bilo koja investicija, gradjani otplacuju kredit, nadlezni za istragu trebaju biti uporni i podignuti narod, da se objelodani istina

Name

Prijedorcanin M.

28.01.2023 07:28

Vi koji kritikujete auto put još nosite opanke.nije vlada dužna da kritičarima dostavi izvještaj.cik ne daje izvještaj policija i tužilaštvo ne hapse lopove i td.

Name

Joja

27.01.2023 21:42

To nije vasa briga

ODGOVORITE
Name

Jasno

27.01.2023 22:26

Nikome i netreba malo ljeti guzva i utorkom pijaca

ODGOVORITE
Name

АлександарБЛ

29.01.2023 14:00

И даље се возите примитивним путевима. Да је таква праса , нигдје у свијету не би био изграђен аутопут. Чудно ????

ODGOVORITE