Цијена горива поново расте, а акцизе још нису укинуте

Цијена горива поново расте и могуће је да достигне прошлогодишњи износ од три и по марке за литар. Ако би се укинуле акцизе гориво би било и до пола марке јефтиније.

Босна и Херцеговина 27.01.2023 | 16:34
Цијена горива поново расте, а акцизе још нису укинуте

Да ли за тако нешто постоји политичка воља знаће се у уторак када ће се на дневном реду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ наћи то питање.

Укидање акциза на гориво скоро годину дана блокирао је СНСД у Дому народа Парламентране скупштине БиХ. Уочи октобарских избора, пристали су на то, уз инсистирање да се примјена те одлуке ограничи на шест мјесеци.

Међутим ни тај, наводно усаглашен закон, није усвојен па ће се њиме бавити нови сазив Парламента.

„Период прије избора, када политичари стрепе од тога шта ће грађани рећи , можда је био покретач за неке да подрже овај закон. То ћемо видјети на парламенту. Врло је тешко у БиХ очекивања по било којој основи изрећи јер је ово земља могућности, све је могуће“, изјавио је Саша Магазиновић, посланик СДП-а у ПД ПС БиХ.

Из опозиционог СДС-а и ПДП-а тврде да ће наставити да инсистирају на усвајању Закона о укидању акциза на гориво док у СНСД-у нису сигурни да ће остати при одлуци из септембра прошле године.

„Чим то буде на дневном реду, добићете одговор“, поручила је Сања Вулић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

„Мислим да је то огроман дуг који овај режим има према народу и привреди Републике Српске и БиХ. Стално ћемо их напомињати да је то обавеза која мора бити сипуњена“, сматра Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у ПД ПС БиХ.

„Ми ћемо то подржати и инсистирати да то не буде 6 мјесеци, него да буде трајно укинуто“, изјавио је Дарко Бабаљ, посланик СДС-а у ПД ПС БиХ.

Подсјећамо да је укидање акциза на гориво приједлог СДП-а који је у прошлом сазиву био у опозиционим клупама. Да ли је то питање било дио коалиционог договора са СНСД-ом и ХДЗ-ом са којима су тренутно у власти?

„Ја не учествујем у преговорима, па Вам не могу одговорити на то питање, али знам да има један сегмент у том политичком договру који не говори конкретно о акцизама, али говори о промјени закона који се тичу ове области. Ето, можда је то знак добре воље да се укину акцизе", додао је Магазиновић.

Он негира и одговорност СДП-а у процесу избора делегата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Тврди да СДП није омогућио  СНСД-у четвртог, од пет делегата, и тиме им поново дао могућност блокаде.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ИQ

27.01.2023 15:47

Ма само дери стоку, све поскупљуј, хљеба, месо ,воду,ваздух, струју, цигарете,гориво,све, недај да удахну, и најбоље од свега је то што су сами изабрали.... Само дери генерале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

27.01.2023 15:56

Они који су добро обавестени знају да се акције неће укинути ради тога што се ММФ кредити сервисирају из тог фонда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ТАТАР

27.01.2023 16:56

Ако се ММФ пита, онда нам не требају политичари, који лажу, муљају, краду, отимија. Још нешто,није ММФ гласао, већ је народ изабрао ове. Који к...ц, сада куката, дали сте глас, сада стоко трпите..

Name

БАЛВАН ТО НЕЋЕ УРАДИТИ

27.01.2023 16:12

Криминални СНСД то никад неће урадити свакако се ништа не ради осим што Балван пуни своје рачуне по Србији и Русији па сад и у Мађарској Сицилијански лопов па чак и гори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Дудук

27.01.2023 16:16

Укинули не укинули, свеједно ми, било три марке, било пет марака, свеједно ми. Не сипам из свог џепа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калабиц

27.01.2023 16:18

Федерација усвојила будзет у износу од 6,2 милијарде, будзет Српске 5,5 милијарди, кад узмеш да Федерација има 10 кантона који у просјеку имају будзет 1милијарду долазимо до закључка да Федерација има око 15-16 милијарди будзет. Џаба им паре ми имамо Пејину унуку која нама Казе да је нама боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмусс

27.01.2023 16:36

Днс вјест сутра пумпадзије дизу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста од тога

27.01.2023 17:00

Срацунао је то Гаргамел, зна он колико би мање пара досло у будзет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будућност

27.01.2023 19:10

Акцизе ће укинути кад цијена горива достигне износ од 3,35 КМ. Тако да ћемо поновити бити на крајње неоправдано високој цијени од 3,00 КМ. Док је барел 87 долара цијена је ова каква је, а реално је да буде испод 2 КМ. Тражили смо овау и овакву власт која нам скида кожу. Ћути и трпи

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ 90%

28.01.2023 20:11

Било ко да било шта предложи прихватам. Ван страначки сам опредијељен али ово је најлосији политичар из Републике Српске. Каква је политика коју води наставник физичког васпитања? Људи дајмо људе образоване у политику и који се разумију и економисте,правнике итд

ОДГОВОРИТЕ