Cijena goriva ponovo raste, a akcize još nisu ukinute

Cijena goriva ponovo raste i moguće je da dostigne prošlogodišnji iznos od tri i po marke za litar. Ako bi se ukinule akcize gorivo bi bilo i do pola marke jeftinije.

Bosna i Hercegovina 27.01.2023 | 16:34
Cijena goriva ponovo raste, a akcize još nisu ukinute

Da li za tako nešto postoji politička volja znaće se u utorak kada će se na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći to pitanje.

Ukidanje akciza na gorivo skoro godinu dana blokirao je SNSD u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH. Uoči oktobarskih izbora, pristali su na to, uz insistiranje da se primjena te odluke ograniči na šest mjeseci.

Međutim ni taj, navodno usaglašen zakon, nije usvojen pa će se njime baviti novi saziv Parlamenta.

„Period prije izbora, kada političari strepe od toga šta će građani reći , možda je bio pokretač za neke da podrže ovaj zakon. To ćemo vidjeti na parlamentu. Vrlo je teško u BiH očekivanja po bilo kojoj osnovi izreći jer je ovo zemlja mogućnosti, sve je moguće“, izjavio je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PS BiH.

Iz opozicionog SDS-a i PDP-a tvrde da će nastaviti da insistiraju na usvajanju Zakona o ukidanju akciza na gorivo dok u SNSD-u nisu sigurni da će ostati pri odluci iz septembra prošle godine.

„Čim to bude na dnevnom redu, dobićete odgovor“, poručila je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

„Mislim da je to ogroman dug koji ovaj režim ima prema narodu i privredi Republike Srpske i BiH. Stalno ćemo ih napominjati da je to obaveza koja mora biti sipunjena“, smatra Branislav Borenović, poslanik PDP-a u PD PS BiH.

„Mi ćemo to podržati i insistirati da to ne bude 6 mjeseci, nego da bude trajno ukinuto“, izjavio je Darko Babalj, poslanik SDS-a u PD PS BiH.

Podsjećamo da je ukidanje akciza na gorivo prijedlog SDP-a koji je u prošlom sazivu bio u opozicionim klupama. Da li je to pitanje bilo dio koalicionog dogovora sa SNSD-om i HDZ-om sa kojima su trenutno u vlasti?

„Ja ne učestvujem u pregovorima, pa Vam ne mogu odgovoriti na to pitanje, ali znam da ima jedan segment u tom političkom dogovru koji ne govori konkretno o akcizama, ali govori o promjeni zakona koji se tiču ove oblasti. Eto, možda je to znak dobre volje da se ukinu akcize", dodao je Magazinović.

On negira i odgovornost SDP-a u procesu izbora delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tvrdi da SDP nije omogućio  SNSD-u četvrtog, od pet delegata, i time im ponovo dao mogućnost blokade.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

IQ

27.01.2023 15:47

Ma samo deri stoku, sve poskupljuj, hljeba, meso ,vodu,vazduh, struju, cigarete,gorivo,sve, nedaj da udahnu, i najbolje od svega je to što su sami izabrali.... Samo deri generale

ODGOVORITE
Name

Tatar

27.01.2023 15:56

Oni koji su dobro obavesteni znaju da se akcije neće ukinuti radi toga što se MMF krediti servisiraju iz tog fonda

ODGOVORITE
Name

Re TATAR

27.01.2023 16:56

Ako se MMF pita, onda nam ne trebaju političari, koji lažu, muljaju, kradu, otimija. Još nešto,nije MMF glasao, već je narod izabrao ove. Koji k...c, sada kukata, dali ste glas, sada stoko trpite..

Name

BALVAN TO NEĆE URADITI

27.01.2023 16:12

Kriminalni SNSD to nikad neće uraditi svakako se ništa ne radi osim što Balvan puni svoje račune po Srbiji i Rusiji pa sad i u Mađarskoj Sicilijanski lopov pa čak i gori

ODGOVORITE
Name

Mile Duduk

27.01.2023 16:16

Ukinuli ne ukinuli, svejedno mi, bilo tri marke, bilo pet maraka, svejedno mi. Ne sipam iz svog džepa...

ODGOVORITE
Name

Kalabic

27.01.2023 16:18

Federacija usvojila budzet u iznosu od 6,2 milijarde, budzet Srpske 5,5 milijardi, kad uzmeš da Federacija ima 10 kantona koji u prosjeku imaju budzet 1milijardu dolazimo do zaključka da Federacija ima oko 15-16 milijardi budzet. Džaba im pare mi imamo Pejinu unuku koja nama Kaze da je nama bolje.

ODGOVORITE
Name

Anonymuss

27.01.2023 16:36

Dns vjest sutra pumpadzije dizu

ODGOVORITE
Name

nista od toga

27.01.2023 17:00

Sracunao je to Gargamel, zna on koliko bi manje para doslo u budzet

ODGOVORITE
Name

Budućnost

27.01.2023 19:10

Akcize će ukinuti kad cijena goriva dostigne iznos od 3,35 KM. Tako da ćemo ponoviti biti na krajnje neopravdano visokoj cijeni od 3,00 KM. Dok je barel 87 dolara cijena je ova kakva je, a realno je da bude ispod 2 KM. Tražili smo ovau i ovakvu vlast koja nam skida kožu. Ćuti i trpi

ODGOVORITE
Name

RVI 90%

28.01.2023 20:11

Bilo ko da bilo šta predloži prihvatam. Van stranački sam opredijeljen ali ovo je najlosiji političar iz Republike Srpske. Kakva je politika koju vodi nastavnik fizičkog vaspitanja? Ljudi dajmo ljude obrazovane u politiku i koji se razumiju i ekonomiste,pravnike itd

ODGOVORITE