Обиљежен свјетски дан сјећања на жртве Холокауста

- Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележен је данас државном церемонијом поалагања венаца и одавања почасти код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, а у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду.

Србија 27.01.2023 | 13:06
Обиљежен свјетски дан сјећања на жртве Холокауста

Централну државну церемонију предводио је изасланик председника Републике Србије Александра Вучића и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, а присуствовали су министар спољних послова Ивица Дачић, председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, представници дипломатског кора међу којима амбасадор Русије Александар Боцан Харченко и амбасадор САД Кристофер Хил, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, потомци жртава...

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је првог новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, а у знак сећања на дан када су војници совјетске Црвене армије ослободили Аушвиц.

Опредељујући се за дан ослобођења Аушвица, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

Други светски рат однео је више од шест милиона недужних жртава - припадника јеврејског народа, а Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор „Црвени Крст” у Нишу, нека су од масовних стратишта невиних жртава.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кад ћемо се сјетити ЖИВИХ?

27.01.2023 12:19

Ово је СТВАРНО ВИШЕ ДОСАДИЛО, СВАКИ ДАН СЕ НЕШТО ПОМИЊЕ, а нас живе ЗАБОРАВИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам се

27.01.2023 18:42

Зашто никад нико не спомиње ромске жртве? Нису само Јевреји страдали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

27.01.2023 19:54

Јадан смо ми народ...свакодневно нам просипају прослост док они и њихови најблизи зиве и у садасњости и у будуцности као Цар-Лазар и Царица-Милица...а ти народе трази и даље по контејнерима или бјези на Запад.

ОДГОВОРИТЕ