Obilježen svjetski dan sjećanja na žrtve Holokausta

- Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je danas državnom ceremonijom poalaganja venaca i odavanja počasti kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Srbija 27.01.2023 | 13:06
Obilježen svjetski dan sjećanja na žrtve Holokausta

Centralnu državnu ceremoniju predvodio je izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, a prisustvovali su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, predstavnici diplomatskog kora među kojima ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i ambasador SAD Kristofer Hil, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci žrtava...

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je prvog novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u znak sećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor „Crveni Krst” u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.

(Tanjug Foto: Tanjug) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kad ćemo se sjetiti ŽIVIH?

27.01.2023 12:19

Ovo je STVARNO VIŠE DOSADILO, SVAKI DAN SE NEŠTO POMINJE, a nas žive ZABORAVILI

ODGOVORITE
Name

pitam se

27.01.2023 18:42

Zašto nikad niko ne spominje romske žrtve? Nisu samo Jevreji stradali.

ODGOVORITE
Name

Milojko

27.01.2023 19:54

Jadan smo mi narod...svakodnevno nam prosipaju proslost dok oni i njihovi najblizi zive i u sadasnjosti i u buducnosti kao Car-Lazar i Carica-Milica...a ti narode trazi i dalje po kontejnerima ili bjezi na Zapad.

ODGOVORITE