Усорац: Мљекари у РС нездовољни висином подстицаја

Произвођачи млијека у Републици Српској нису задовољни новим нацртом Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за 2023. годину према коме је премија за млијеко и даље остала у износу од 0,25 КМ, рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Владимир Усорац.

Република Српска 26.01.2023 | 18:32
Усорац: Мљекари у РС нездовољни висином подстицаја

Он је након данашњег састанка Управног одбора одржаног у Прњавору рекао да су мљекари изашли са јасним захтјевима да се повећају премије за млијеко и на јунице, и да се укине лимит на производњу.

"Премија за млијеко не може бити испод 45 фенинга колика је тренутно и у ФБиХ гдје је најављено повећање и на 60 фенинга. Премија за јунице је 250 КМ, а мора бити много већа, а важно је и да се укину сви незаконито уведени лимити, јер не могу за једну производњу бити различити лимити", појаснио је Усорац у изјави новинарима.

Усорац је рекао да ће закључци мљекара бити послати предсједнику Републике Српске, премијеру и ресорном министарству, а уколико не буду озбиљно размотрени најавио је протесте и смањење производње млијека. 

(БН/Срна  Фото: Депоситпхотос/халфпоин)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Србо

26.01.2023 17:41

Шта зар овај још има фарму, зар у изборној кампањи није причао да све распродаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

26.01.2023 19:12

Како се у истом тренутку појаве Усорац, Тривић, Ранка Мишић...

Name

???

26.01.2023 17:46

Треба предлозити да сав подстицај иде само мљекарима. Воцаре , повртларе , производјаце зитарица и остале треба искљуцити из система подстицаја. Како вас није срамота па пола будзета за подстицаје иде мљекарима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пољопривредник

26.01.2023 18:13

Ја се бавим пољопривредом али брате мили овај Усорац никад није задовољан. Милионе уложио као многи мљекари које знам и увијек незадовољни. Више од пола буџета за пољопривреду користе мљекари, премије за млијеко, по грлу музне краве, за товљеног бика, те за по хектару пшенице, соје, репице, по литри дизел горива и за куповину механизације. Имају приоритет на закупу земљишта, тако да су направили од сточара ратаре, стварају вишак жита те га продају. Не кажем да не треба, тежак је то посао али не треба ни јаукати. Зашто да би се очувало село не би потстицај и оремију добили и они који имају 1 краву? Није циљ само продуктивност већ очување села и традиције. Тако се ради у ЕУ. Сад треба Усорац и такви као он да добију све а остали мали пољопривредници да или распродају и иду у фирме радити сад по 700км или да иду у иностранство? Остаће нам села пуста а већ нека и јесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.01.2023 19:52

Ријетко коректан коментар од стране пољопривредног производаца када је у питању ова или слицна тематика.

Name

Воxпопули

26.01.2023 18:31

Сви се усмјерили на млијеко.Продају телад од 5 дана,и нон стоп кукају на мале подстицаје.У Сокоцу сваке године рекордна производња.Па почните гајити телад и правите млијецне производе,направи те мини мљекаре и сиране.Краве храни те природно и еколошки.Морају ли давати 25-30 литара дневно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занима

26.01.2023 19:55

Када погледате буџет зар није чудно да није дигнута премија за млијеко са 0.25 на више. Када је буџет увећан ако није дигнуто млекарама као што сви.пису и.нападају. Па где су паре од повећања.

Name

Пољопривредник

26.01.2023 21:31

Потпуно се слажем. Видјећемо тачно правилник али ако је истина онда је први пут сразмјерно расподијељен буџет. Мљекари већ одавно имају убједљиво највећа примања и привилегије. Оваквима као Усорац не треба више давати ништа, треба подстицати мале сточаре а и друге гране пољопривреде. Треба да се развија село а не само појединци,тј.фирме.

Name

нонсенс

26.01.2023 23:14

храните природно и еколоски па коме то продати друзе теби јели мало сутра и yа васу инфо литар те коста да произведес на овим цјенама инпута 90 пф а добијес за њу 1 км са премиом и то ако си у класи а јебу те како стигну да ту исту управо немас знаци минус и тих 25 пф сто ти додје 75 пф а коста те 90 пф па на крај мјесеца јос м орас продати краву или теле као сто си написо од 5 дана да платис обавезе концентрат и тд знаци радис ко коњ а неyнас хоцес ли добит плату и немас ни бозица ни славе ни к....а да је тако лепо сви би музли краве поз.

Name

Ре нонсенс

27.01.2023 08:19

Правите сами сиреве, млијеко, удружујте се у удружења, тако се ради у развијеним државама. Када ћете схватити да премије за млијеко је главни разлог зашто немате већу цијену. Мљекарама је то аргумент. Вама требају подстицаји по грлу, онда вас млекаре не ногу уцјењивати. Нико не спори да продате телад али мљекари, бар у мом крају, имају разне приоритете и рецимо мљекар који има 30 крава ради 100 хектара државне земље, да није превише? Каже, мора продати вишак жита да би покрио трошкове млијека. Па ја му кажем, продај краве и продавај све жито што се патиш, он мени каже, нећу због подстицаја и премија то му дођу ко редовна примања. Сви јаучу али нико не смањује. Има их који се пате али већина мљекара живи врло добро, знам јер имам очи и видим а и бавим се исто пољопривредом и живим од ње.

Name

Јоја

26.01.2023 21:51

Ко мени даје подстицај ... дај вам к.... висе и млекарама воцарима стоцарима дизете цене из дана у дан колико је месо било за Бозиц срам вас било , ако вам се не исплати идите на градјевини радити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

27.01.2023 03:16

Усорац тражи подстицај, а хоће да литра млијека буде пет марака а тражи да му држава помаже липина један.Треба му ударити још већи порез

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

27.01.2023 07:30

Мени није јасно засто им уопсте дајете подстицаје.Па ајмо онда сви тразити подстицаје,и то је то....

ОДГОВОРИТЕ