Usorac: Mljekari u RS nezdovoljni visinom podsticaja

Proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj nisu zadovoljni novim nacrtom Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za 2023. godinu prema kome je premija za mlijeko i dalje ostala u iznosu od 0,25 KM, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Vladimir Usorac.

Republika Srpska 26.01.2023 | 18:32
Usorac: Mljekari u RS nezdovoljni visinom podsticaja

On je nakon današnjeg sastanka Upravnog odbora održanog u Prnjavoru rekao da su mljekari izašli sa jasnim zahtjevima da se povećaju premije za mlijeko i na junice, i da se ukine limit na proizvodnju.

"Premija za mlijeko ne može biti ispod 45 feninga kolika je trenutno i u FBiH gdje je najavljeno povećanje i na 60 feninga. Premija za junice je 250 KM, a mora biti mnogo veća, a važno je i da se ukinu svi nezakonito uvedeni limiti, jer ne mogu za jednu proizvodnju biti različiti limiti", pojasnio je Usorac u izjavi novinarima.

Usorac je rekao da će zaključci mljekara biti poslati predsjedniku Republike Srpske, premijeru i resornom ministarstvu, a ukoliko ne budu ozbiljno razmotreni najavio je proteste i smanjenje proizvodnje mlijeka. 

(BN/Srna  Foto: Depositphotos/halfpoin)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Србо

26.01.2023 17:41

Шта зар овај још има фарму, зар у изборној кампањи није причао да све распродаје.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

26.01.2023 19:12

Kako se u istom trenutku pojave Usorac, Trivić, Ranka Mišić...

Name

???

26.01.2023 17:46

Treba predloziti da sav podsticaj ide samo mljekarima. Vocare , povrtlare , proizvodjace zitarica i ostale treba iskljuciti iz sistema podsticaja. Kako vas nije sramota pa pola budzeta za podsticaje ide mljekarima .

ODGOVORITE
Name

Poljoprivrednik

26.01.2023 18:13

Ja se bavim poljoprivredom ali brate mili ovaj Usorac nikad nije zadovoljan. Milione uložio kao mnogi mljekari koje znam i uvijek nezadovoljni. Više od pola budžeta za poljoprivredu koriste mljekari, premije za mlijeko, po grlu muzne krave, za tovljenog bika, te za po hektaru pšenice, soje, repice, po litri dizel goriva i za kupovinu mehanizacije. Imaju prioritet na zakupu zemljišta, tako da su napravili od stočara ratare, stvaraju višak žita te ga prodaju. Ne kažem da ne treba, težak je to posao ali ne treba ni jaukati. Zašto da bi se očuvalo selo ne bi potsticaj i oremiju dobili i oni koji imaju 1 kravu? Nije cilj samo produktivnost već očuvanje sela i tradicije. Tako se radi u EU. Sad treba Usorac i takvi kao on da dobiju sve a ostali mali poljoprivrednici da ili rasprodaju i idu u firme raditi sad po 700km ili da idu u inostranstvo? Ostaće nam sela pusta a već neka i jesu.

ODGOVORITE
Name

Re

26.01.2023 19:52

Rijetko korektan komentar od strane poljoprivrednog proizvodaca kada je u pitanju ova ili slicna tematika.

Name

Voxpopuli

26.01.2023 18:31

Svi se usmjerili na mlijeko.Prodaju telad od 5 dana,i non stop kukaju na male podsticaje.U Sokocu svake godine rekordna proizvodnja.Pa počnite gajiti telad i pravite mlijecne proizvode,napravi te mini mljekare i sirane.Krave hrani te prirodno i ekološki.Moraju li davati 25-30 litara dnevno.

ODGOVORITE
Name

Zanima

26.01.2023 19:55

Kada pogledate budžet zar nije čudno da nije dignuta premija za mlijeko sa 0.25 na više. Kada je budžet uvećan ako nije dignuto mlekarama kao što svi.pisu i.napadaju. Pa gde su pare od povećanja.

Name

Poljoprivrednik

26.01.2023 21:31

Potpuno se slažem. Vidjećemo tačno pravilnik ali ako je istina onda je prvi put srazmjerno raspodijeljen budžet. Mljekari već odavno imaju ubjedljivo najveća primanja i privilegije. Ovakvima kao Usorac ne treba više davati ništa, treba podsticati male stočare a i druge grane poljoprivrede. Treba da se razvija selo a ne samo pojedinci,tj.firme.

Name

nonsens

26.01.2023 23:14

hranite prirodno i ekoloski pa kome to prodati druze tebi jeli malo sutra i ya vasu info litar te kosta da proizvedes na ovim cjenama inputa 90 pf a dobijes za nju 1 km sa premiom i to ako si u klasi a jebu te kako stignu da tu istu upravo nemas znaci minus i tih 25 pf sto ti dodje 75 pf a kosta te 90 pf pa na kraj mjeseca jos m oras prodati kravu ili tele kao sto si napiso od 5 dana da platis obaveze koncentrat i td znaci radis ko konj a neynas hoces li dobit platu i nemas ni bozica ni slave ni k....a da je tako lepo svi bi muzli krave poz.

Name

Re nonsens

27.01.2023 08:19

Pravite sami sireve, mlijeko, udružujte se u udruženja, tako se radi u razvijenim državama. Kada ćete shvatiti da premije za mlijeko je glavni razlog zašto nemate veću cijenu. Mljekarama je to argument. Vama trebaju podsticaji po grlu, onda vas mlekare ne nogu ucjenjivati. Niko ne spori da prodate telad ali mljekari, bar u mom kraju, imaju razne prioritete i recimo mljekar koji ima 30 krava radi 100 hektara državne zemlje, da nije previše? Kaže, mora prodati višak žita da bi pokrio troškove mlijeka. Pa ja mu kažem, prodaj krave i prodavaj sve žito što se patiš, on meni kaže, neću zbog podsticaja i premija to mu dođu ko redovna primanja. Svi jauču ali niko ne smanjuje. Ima ih koji se pate ali većina mljekara živi vrlo dobro, znam jer imam oči i vidim a i bavim se isto poljoprivredom i živim od nje.

Name

Joja

26.01.2023 21:51

Ko meni daje podsticaj ... daj vam k.... vise i mlekarama vocarima stocarima dizete cene iz dana u dan koliko je meso bilo za Bozic sram vas bilo , ako vam se ne isplati idite na gradjevini raditi .

ODGOVORITE
Name

Zdrave

27.01.2023 03:16

Usorac traži podsticaj, a hoće da litra mlijeka bude pet maraka a traži da mu država pomaže lipina jedan.Treba mu udariti još veći porez

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

27.01.2023 07:30

Meni nije jasno zasto im uopste dajete podsticaje.Pa ajmo onda svi traziti podsticaje,i to je to....

ODGOVORITE