Патријарх Кирил: Кијев прогони Цркву јер то траже странци

"Архитекте" међународних сукоба мрзе Украјинску православну цркву јер може да послужи као инструмент помирења руског и украјинског народа, изјавио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Свијет 26.01.2023 | 17:15
Патријарх Кирил: Кијев прогони Цркву јер то траже странци

Он је изразио увјерење да се због тога тражи прогон Цркве.

Кирил је изразио "дубоко жаљење и оправдану љутњу" због оног што је назвао "покушајима садашњих власти у Кијеву и њихових страних покровитеља да искористе УПЦ као оружје за изазивање мржње између Русије и Украјине".

Према његовим ријечима, помирење у будућности неће бити могуће без аполитичне православне цркве у Украјини и због тога је УПЦ изложена таквој мржњи савремених креатора свјетских сукоба.

Патријарх Кирил изразио је жаљење и због прогона без преседана који украјинска влада усмјерава ка УПЦ, чији је обим и цинизам упоредио са антирелигијском кампањом коју је покренула бољшевичка кампања након преузимања власти у Русији 1917. године.

Он је навео да су православни свештеници и вјерници у Украјини суочени са измишљеним кривичним случајевима, клеветом у медијима, пљенидбом имовине и скрнављењем светих мјеста, те да чак постоје позиви на забрану УПЦ, јавила је "Раша тудеј".

"Све ово може се сматради дијелом глобалне стране комисије за уништавање канонског православља у Украјини", рекао је руски патријарх.

Међу православцима у Украјини постоје вјерске тензије још од раног периода независности те земље. Поједини свештеници одвојили су се од УПЦ како би формирали "Кијевску патријаршију", што је Московска патријаршија осудила, а неки свештеници УПЦ су 2018. године, заједно са расколницима, основали "Православну цркву Украјине".

Бивши предсједник Петро Порошенко похвалио је признавање нове цркве у Украјини у Цариградској патријаршији као његово кључно достигнуће током мандата на функцији предсједника.

Патријарх Кирил критиковао је данас Цариградску патријаршију због улоге у учвршћивању подјела међу православним хришћанима. Москва је прекинула све везе са Цариградском патријаршијом након признавања нове цркве у Украјини.

Безбједносна агенција Украјине покренула је у новембру акцију против УПЦ, тражећи доказе о наводној сарадњи са Владом Русије, те о сакривању руских агената и складиштењу оружја.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски увео је јуче појединачне санкције усмјерене ка свештенству УПЦ, укључујући и неколико украјинских епископа.

(Срна   Фото:Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Овај би да

26.01.2023 17:00

Уништи, угаси, побије, Украјину и Украјинце а овде прича о неком помирењу. Покренес рат и већ радиш како да се оправда, како су други криви. Типично тоталитарни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Али

26.01.2023 18:53

"Занимљиво", да исте такве на другој страни, ниси видио нити видиш ! За такве као ти, битно је да Ватикан и Исламска Заједница беспрекорно функционишу !

Name

Ре да али

26.01.2023 19:34

Заборавио сам да су "угрожени" и да су морали напасти. Све сами "русофоби" а ви као нисте усафоб, западфоб, демократофоб, ЕУфоб. Једини ко је овде фусофоб је њихов режим, све Русе у Русији под јарам ставили. СССР режим највише Руса убио, и овај то исто ради.

Name

Кгб

26.01.2023 20:54

Зар јос увјек има људи да вјерују овом крвозедном кгб официру??? Који то вјерски водја позива на убијање братског народа и даје опрост за убијање?? Комунистицки сљам нема вјере, нема богобојазљивости, нема ниста- нула.

Name

@Да Али

26.01.2023 20:55

Прилично глуп одговор на коментар. Типичан када немаш аргумената. Дотични благосивља одлазак дјеце у рат, на туђу територију. Убјеђује их како ће ићи у рај ако погину!? И сада му смета када они, чије убијање благосивља, забрањују његову мрежу сарадника, скривену кроз цркву! Не православну цркву, већ само онај дио који је потчињен руској цркви. Било би му боље да објасни мајкама зашто им се дјеца не враћају кући!

Name

ре

26.01.2023 21:07

Ни једног украинца неце придобит на своју страну док не осуди нападе на цивиле и не позове власт на прекид истих.

Name

Ре овај би да и ре да али

26.01.2023 21:35

Браво за оба коментара. Као Србин (ако је то битно) из РС који подрзава украјинску борбу за право на постојање слазем се у потпуности са овим сто си рекао. Није овде тема ни СПЦ, ни Католицка црква код Хрвата, ни ИЗ БиХ, вец Руска православна црква која је постала обицни алат једног резима.

Name

Сецам се

26.01.2023 21:21

Поцетком деведесетих година прослог века,оних полуголих муценица по православним храмовима.Да ли те јаднице данас(ако иједна у зивоту) јос увек мисле да су тада циниле несто свето? Тако це време и за ова десавања да показе греске гресника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

27.01.2023 01:26

? Андјео.

Name

Тито

26.01.2023 21:53

Јеси ружан јаране. Мислим кад би твоју слику ставио у шечерницу да мрави неби смјели доч од страха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсолутно

26.01.2023 22:37

Тацно. Зивјела Русија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арх

26.01.2023 22:50

Нек се види свације лице.. То говори о њима самим. Запад поново разапиње Христа и цини све да унисти породицу.. Запад ствара секте и бракове измедју мускараца. Параде поноса су параде понизења за мускарце.Понизавање цовјека.. Али ко год мисли да је јаци од Бога поломи своје зубе.. Казу да је природа створила цовјека.. Није. Јер је цовјека створио неко ко му није хтио ставит нос измедју гузовс да удисе јоргован него са постовањем му поставио нос високо и испред. А природа неби бирала него како буде исло.. Да се природе питало нос би цовјеку бас вирио измедју гузова. Мозда би му и памет ту близу била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиши пропало....

27.01.2023 03:14

КИЈЕВ РАТУЈЕ ЈЕР ТО ТРАЖЕ СТРАНЦИ УКРАЈИНЦИ ГИНУ ЈЕР СУ ИХ СТРАНЦИ УВЕЛИ У РАТ ПРОТИВ БРАЋЕ РАТ БИ СУТРА СТАО ДА ТО ЖЕЛЕ СТРАНЦИ СВАКИ РАТ ПОСЛЕ 2 СВЈЕТСКОГ РАТА ЈЕ ИЗАЗВАЛА АМЕРИКА СВИГДЈЕ ГДЈЕ СЕ НЕШТО КУВА И МУТИ ЈЕ МАСЛО АМЕРИКЕ И ЕНГЛЕСКЕ...ОСТАЛИ ИГРАЈУ ПО ЊИХОВИМ ПРАВИЛИМА

ОДГОВОРИТЕ