Patrijarh Kiril: Kijev progoni Crkvu jer to traže stranci

"Arhitekte" međunarodnih sukoba mrze Ukrajinsku pravoslavnu crkvu jer može da posluži kao instrument pomirenja ruskog i ukrajinskog naroda, izjavio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Svijet 26.01.2023 | 17:15
Patrijarh Kiril: Kijev progoni Crkvu jer to traže stranci

On je izrazio uvjerenje da se zbog toga traži progon Crkve.

Kiril je izrazio "duboko žaljenje i opravdanu ljutnju" zbog onog što je nazvao "pokušajima sadašnjih vlasti u Kijevu i njihovih stranih pokrovitelja da iskoriste UPC kao oružje za izazivanje mržnje između Rusije i Ukrajine".

Prema njegovim riječima, pomirenje u budućnosti neće biti moguće bez apolitične pravoslavne crkve u Ukrajini i zbog toga je UPC izložena takvoj mržnji savremenih kreatora svjetskih sukoba.

Patrijarh Kiril izrazio je žaljenje i zbog progona bez presedana koji ukrajinska vlada usmjerava ka UPC, čiji je obim i cinizam uporedio sa antireligijskom kampanjom koju je pokrenula boljševička kampanja nakon preuzimanja vlasti u Rusiji 1917. godine.

On je naveo da su pravoslavni sveštenici i vjernici u Ukrajini suočeni sa izmišljenim krivičnim slučajevima, klevetom u medijima, pljenidbom imovine i skrnavljenjem svetih mjesta, te da čak postoje pozivi na zabranu UPC, javila je "Raša tudej".

"Sve ovo može se smatradi dijelom globalne strane komisije za uništavanje kanonskog pravoslavlja u Ukrajini", rekao je ruski patrijarh.

Među pravoslavcima u Ukrajini postoje vjerske tenzije još od ranog perioda nezavisnosti te zemlje. Pojedini sveštenici odvojili su se od UPC kako bi formirali "Kijevsku patrijaršiju", što je Moskovska patrijaršija osudila, a neki sveštenici UPC su 2018. godine, zajedno sa raskolnicima, osnovali "Pravoslavnu crkvu Ukrajine".

Bivši predsjednik Petro Porošenko pohvalio je priznavanje nove crkve u Ukrajini u Carigradskoj patrijaršiji kao njegovo ključno dostignuće tokom mandata na funkciji predsjednika.

Patrijarh Kiril kritikovao je danas Carigradsku patrijaršiju zbog uloge u učvršćivanju podjela među pravoslavnim hrišćanima. Moskva je prekinula sve veze sa Carigradskom patrijaršijom nakon priznavanja nove crkve u Ukrajini.

Bezbjednosna agencija Ukrajine pokrenula je u novembru akciju protiv UPC, tražeći dokaze o navodnoj saradnji sa Vladom Rusije, te o sakrivanju ruskih agenata i skladištenju oružja.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je juče pojedinačne sankcije usmjerene ka sveštenstvu UPC, uključujući i nekoliko ukrajinskih episkopa.

(Srna   Foto:Tanjug)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Ovaj bi da

26.01.2023 17:00

Uništi, ugasi, pobije, Ukrajinu i Ukrajince a ovde priča o nekom pomirenju. Pokrenes rat i već radiš kako da se opravda, kako su drugi krivi. Tipično totalitarni.

ODGOVORITE
Name

Da Ali

26.01.2023 18:53

"Zanimljivo", da iste takve na drugoj strani, nisi vidio niti vidiš ! Za takve kao ti, bitno je da Vatikan i Islamska Zajednica besprekorno funkcionišu !

Name

Re da ali

26.01.2023 19:34

Zaboravio sam da su "ugroženi" i da su morali napasti. Sve sami "rusofobi" a vi kao niste usafob, zapadfob, demokratofob, EUfob. Jedini ko je ovde fusofob je njihov režim, sve Ruse u Rusiji pod jaram stavili. SSSR režim najviše Rusa ubio, i ovaj to isto radi.

Name

Kgb

26.01.2023 20:54

Zar jos uvjek ima ljudi da vjeruju ovom krvozednom kgb oficiru??? Koji to vjerski vodja poziva na ubijanje bratskog naroda i daje oprost za ubijanje?? Komunisticki sljam nema vjere, nema bogobojazljivosti, nema nista- nula.

Name

@Da Ali

26.01.2023 20:55

Prilično glup odgovor na komentar. Tipičan kada nemaš argumenata. Dotični blagosivlja odlazak djece u rat, na tuđu teritoriju. Ubjeđuje ih kako će ići u raj ako poginu!? I sada mu smeta kada oni, čije ubijanje blagosivlja, zabranjuju njegovu mrežu saradnika, skrivenu kroz crkvu! Ne pravoslavnu crkvu, već samo onaj dio koji je potčinjen ruskoj crkvi. Bilo bi mu bolje da objasni majkama zašto im se djeca ne vraćaju kući!

Name

re

26.01.2023 21:07

Ni jednog ukrainca nece pridobit na svoju stranu dok ne osudi napade na civile i ne pozove vlast na prekid istih.

Name

Re ovaj bi da i re da ali

26.01.2023 21:35

Bravo za oba komentara. Kao Srbin (ako je to bitno) iz RS koji podrzava ukrajinsku borbu za pravo na postojanje slazem se u potpunosti sa ovim sto si rekao. Nije ovde tema ni SPC, ni Katolicka crkva kod Hrvata, ni IZ BiH, vec Ruska pravoslavna crkva koja je postala obicni alat jednog rezima.

Name

Secam se

26.01.2023 21:21

Pocetkom devedesetih godina proslog veka,onih polugolih mucenica po pravoslavnim hramovima.Da li te jadnice danas(ako ijedna u zivotu) jos uvek misle da su tada cinile nesto sveto? Tako ce vreme i za ova desavanja da pokaze greske gresnika.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

27.01.2023 01:26

? Andjeo.

Name

Tito

26.01.2023 21:53

Jesi ružan jarane. Mislim kad bi tvoju sliku stavio u šečernicu da mravi nebi smjeli doč od straha.

ODGOVORITE
Name

Apsolutno

26.01.2023 22:37

Tacno. Zivjela Rusija!

ODGOVORITE
Name

Arh

26.01.2023 22:50

Nek se vidi svacije lice.. To govori o njima samim. Zapad ponovo razapinje Hrista i cini sve da unisti porodicu.. Zapad stvara sekte i brakove izmedju muskaraca. Parade ponosa su parade ponizenja za muskarce.Ponizavanje covjeka.. Ali ko god misli da je jaci od Boga polomi svoje zube.. Kazu da je priroda stvorila covjeka.. Nije. Jer je covjeka stvorio neko ko mu nije htio stavit nos izmedju guzovs da udise jorgovan nego sa postovanjem mu postavio nos visoko i ispred. A priroda nebi birala nego kako bude islo.. Da se prirode pitalo nos bi covjeku bas virio izmedju guzova. Mozda bi mu i pamet tu blizu bila.

ODGOVORITE
Name

Piši propalo....

27.01.2023 03:14

KIJEV RATUJE JER TO TRAŽE STRANCI UKRAJINCI GINU JER SU IH STRANCI UVELI U RAT PROTIV BRAĆE RAT BI SUTRA STAO DA TO ŽELE STRANCI SVAKI RAT POSLE 2 SVJETSKOG RATA JE IZAZVALA AMERIKA SVIGDJE GDJE SE NEŠTO KUVA I MUTI JE MASLO AMERIKE I ENGLESKE...OSTALI IGRAJU PO NJIHOVIM PRAVILIMA

ODGOVORITE