Прочитајте биографије нових министара у Савјету министара

На сједници Представничког дома Парламентарне скупштине посланици су потврдили нови сазив Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 25.01.2023 | 17:56
Прочитајте биографије нових министара у Савјету министара

Нови сазив Савјета министара чине предсједавајућа Борјана Кришто (ХДЗ) те сљедећи министри: Министар финансија ће бити Зоран Тегелтија (СНСД), министар промета и комуникација Един Форто (Наша странка), министар спољних послова Елмедин Конаковић (Народ и правда), министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац (СНСД), министар безбједности Ненад Нешић (ДНС), министар правде Давор Буноза (ХДЗ БиХ), министрица цивилних послова Дубравка Бошњак (ХДЗ БиХ), министар одбране Зукан Хелез и министар за људска права и избјеглице Севлид Хуртић (БХ Зелени-Покрет за државу).

Од десет чланова новог Савјета министара, само су два била и у прошлом сазиву и то Зоран Тегелтија и Сташа Кошарац.

У наставку вам доносимо биографије чланова новог Савјета министара БиХ.

Борјана Кришто - предсједавајућа Савјета министара

Бивша предсједница Федерације БиХ Борјана Кришто је рођена 1961. године у Ливну. Дипломирала је 1984. на Правном факултету у Бањалуци, а правосудни испит је положила у Сарајеву.

Од 1995. године је чланица Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине (ХДЗ), а од 2015. и замјеница предсједника ХДЗ-а. Кришто је до 1999. радила у ливањским компанијама: "Агро Ливно", "Губер", "Ликом" и "Ливно бус". Од 1999. до 2000. године је била министрица правосуђа и управе Ливањског кантона, а до 2002. године секретарица Владе Ливањског кантона.

На општим изборима 2002. године је као кандидат ХДЗ-а БиХ освојила мандат у Представничком дому Парламента Федерације БиХ, али га није преузела јер је именована за министрицу правде у Влади ФБиХ.

На општим изборима 2006. године изабрана је у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. У априлу 2007. је именована за предсједницу ФБиХ, а од 2011. је била делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

За опште изборе 2014. године кандидовала се за Представнички дом Парламента БиХ и освојила мандат. Каријеру у Представничком дому државног Парламента је наставила и након Општих избора 2018. године.

Зукан Хелез - министар одбране

Зукан Хелез је замјеник предсједавајуће Савјетаминистара. Рођен 1964 године у Купресу. Гимназију завршио у Бугојну 1983. године, а Природно-математички факултет у Сарајеву 1988.године. Радио је као професор у Скендер Вакуфу, а од маја 1992.године био припадник Армије РБиХ.

Након демобилизације радио у више средњих школа: МТШ Доњи Вакуф, СШЦ Бугојно и Гимназија у Бугојну. У Италији, Њемачкој и Француској учествовао на међународним семинарима у пројекту реформе средњег образовања.

Члан је Главног одбора СДП-а, а за потпредсједника КО СДП СБК изабран 2003.године, а предсједник КО од 2005.године, члан Предсједништва СДП БиХ.

Имао је чак четири мандата у Представничком дому Парламента ФБиХ. Први мандат у Представничком дом Парламента ФБиХ од 2000. – 2002.године, други мандат од 2002. – 2006.године, трећи мандат од 2006. – 2010. године, четврти мандат од 2014. до 2018. године.

У периоду након избора 2010. године био је министар бораца ФБиХ, а након 2018. године је постао посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. Говори руски и енглески језик.

Зоран Тегелтија - министар финансија

Други замјеник Зоран Тегелтија је рођен у Мркоњић Граду 1961. По завршетку гимназије, сели се у Сарајево гдје завршава Економски факултет. Магистрирао је са 45 година, а докторирао двије године касније, 2008.

Тегелтија је члан Савеза независних социјалдемократа (СНСД) од 1998. године. Двије године касније је постао члан Главног одбора и предсједник Опћинског одбора Мркоњић Град.

Прије политичких функција обнашао је руководећа мјеста у јавним институцијама. Радио је на позицијама шефа и начелника у Републичкој управи јавних прихода РС и Републичкој управи царина РС.

Тегелтија је 2000. године изабран за посланика у Скупштини општине Мркоњић Град. Истовремено је био и посланик у Народној скупштини РС. Након двије године је опет био кандидат за исто мјесто, али није добио нови мандат.

2004. године је изабран за начелника Мркоњић Града, а четири године касније га је обновио. 2010. године напушта позицију начелника и бива именован за министра финансија РС у Влади Александра Џомбића.

Мандат је добио и 2013. године у влади Жељке Цвијановић. Крајем 2010. године одговара на позив мандатара Владе РС Александра Џомбића, и постаје ентитетски министар финансија. Мандат обнавља 2013. године, у влади коју води Жељка Цвијановић.

На општим изборима 2014. године је био кандидат за посланика у Народној скупштини РС. Освојио је мандат, али је остао у извршној власти на позицији министра финансија РС, све до 2018. када је поново освојио мандат у Народној скупштини РС.

У децембру 2019. године именован је за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Елмедин Конаковић - министар спољних послова 

Елмедин Конаковић нови је министар спољних послова Босне и Херцеговине. Актуелни предсједник Народа и правде рођен је у Сарајеву 1974. године. Дипломирао је на Факултету спорта и тјелесног одгоја у Сарајеву на Одсјеку за менаџмент у спорту.

Конаковић у политику улази 2004. године као члан СДА. Исте године је изабран у Општинско вијеће Општине Центар Сарајево. Четири године касније кандидовао се за начелника Општине Центар, али није изабран, да би двије године послије ушао у Скупштину Кантона Сарајево, те постао предсједник Клуба посланика СДА.

Послије Општих избора у марту је 2015. именован за премијера Кантона Сарајево. Почетком 2018. године поднио је оставку на све страначке функције, те напустио СДА, да би га у марту смијенила Скупштина КС.

Потом је основао странку под називом „Народ и правда“. На Општим изборима 2018. године освојио је посланички мандат, а на конституирајућој сједници изабран је за предсједавајућег Скупштине КС, а с те функције је смијењен у јануару 2020. Делегиран је у Дом народа Парламента ФБиХ у јулу 2019. године.

На октобарским изборима изабран је на функцију зпосланика у Парламенту ФБиХ, гдје је био до прихватања министарске позиције.

Ненад Нешић - министар безбједности

Ненад Нешић, предсједник Демократског савеза (ДНС) наслиједиће на својој функцији Селму Цикотића.

Нешић је на Правном факултету у Новом Саду стекао је звање дипломираног правника. Члан је ДНС-а од 2014. године, а 2020. је постао предсједник странке. Од 2006. до 2007. године био је приправник у Центру јавне безбједности Источно Сарајево. У тој се институцији његова каријера и наставља: до 2014. године радио је као инспектор криминалистичке полиције.

У периоду од 2016. до 2020. године обављао је функцију в.д. директора Јавног предузећа „Путеви РС“. На Општим изборима 2018. године освојио је мандат у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. Власник је фирме Н-Гроуп у Источном Сарајеву.

Сташа Кошарац - министар спољне трговине и економских односа 

Сташа Кошарац је једини мистар који ће остати на истом министарском мјесту као и у прошлом сазиву.

Он је дипломирао 2014. године на Факултету за пословно-индустријски менаџмент у Београду. Кошарац је члан Главног одбора Савеза независних социјалдемократа (СНСД). Прије уласка у политику био је извршни директор вишеградске фирме Адмирал комерц.

Прву јавну функцију је добио са 25 година као вијећник у Скупштини Општине Вишеград. Већ 2004. године осваја мандат у Народној скупштини РС, а двије године касније постао је предсједавајући Клуба српског народа у Вијећу народа РС.

Исту функцију од 2010. године врши у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Кошарац се на општим изборима 2014. године кандидовао за посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и освојио је мандат, што је успио обновити и четири године након тога.

У децембру 2019. године именован је за министра спољне трговине и економских односа БиХ.

Дубравка Бошњак - министрица цивилних послова

Дубравка Бошњак је релативно непознато име у свијету политике. Рођена је 1976. године у Сарајеву. Факултет као и постдипломски магистарски студиј из области рачуноводства и ревизије завршила је на Економском факултету Универзитета у Сарајеву.

Звање доктора економских наука стекла је 2013. године, након успјешно одбрањене дисертације о теми савремених модела процјене финансијске позиције предузећа.

Професионална каријера јој обухвата значајно искуство у трајању од 20 година, од чега 15 година рада у банкарству. Обављала је послове директорице Сектора кредита и пласмана у Инвестицијској банци Федерације Босне и Херцеговине и послове Извршне директорице за истраживање, развој и кредитирање у Развојној банци Федерације Босне и Херцеговине.

Од 2013. године доцент је на Факултету пословне економије за ужу научну област: Рачуноводство и ревизија (предавач на предметима : Финансијско рачуноводсво, Менаџерско и трошковно рачуноводство, Анализа биланса стања и биланса успјеха и Међународни стандарди финансијског извјештавања) Универзитета “Витез”.

Учествовала је у разним стручним пројектима (конференције, предавања, консалтинг) приликом чега је остварена сарадња с Економским институтом у Сарајеву, Националном алијансом за локални економски развој РС и приватним консултантским кућама.

Цертифицирана је рачуновоткиња, овлаштени ревизор, те ауторица више научних и стручних радова који су објављени у универзитетским и стручним часописима.

Севлид Хуртић - министар за људска права и избјеглице

Севлид Хуртић је на функцију министра за људска права и избјеглице био предложен као компромис Осморке и СНСД-а. Занимљив је Хуртићев политички пут. Он је у самој једној години ушао као посланик у НСРС, потом је био и министар у новој влади РС, да би неколико дана касније постао министар у државној влади.

Хуртић је дипломирао на Економском факултету, те 2015. године стиче звање магистра из области менаџмента. Исте године уписује докторске студије и 2019. године докторира.

Био је одборник у Градској скупштини Добој, њен предсједник Скупштине и на посљедњим изборима изабран је за посланика у Народној скупштини РС.

Оснивач је странке БХ Зелени, која је била дио Покрета за државу.

Давор Буноза - министар правде

Давор Буноза је као приједлог ХДЗ-а дошао као препознатљиви правни стручњак, који има искуство у адвокатури.

Није доступно пуно информација о његовој политичкој каријери, а оно што је познато је његов професионални пут.

Познато је да је од 2006. до 2007. ради у Заједничком адвокатском уреду Сесар-Ћурић-Милетић. Онда је од 2007. до 2011. радио у Удружењу „Ваша права БиХ“, да би потом радио у својој адвокатској канцеларији.

Он је 2015. године отворио заједнички адвокатски уред "Папоња – Буноза".

Един Форто - министар промета и комуникација

Един Форто, предсједник Наше странке након функције у премијера КС окушаће се и у државној влади.

Форто је по струци магистар економских наука.

На факултету за међународне послове на Универзитету Колумбија радио је као политички аналитичар у ''Еурасиа Гроупу'', консултантској фирми у Њујорку.

Након тог ангажмана, враћа се у Сарајево и ради у грађевинском сектору, гдје проводи више од десет година на руководећим пословима у управљању, производњи и продаји.

Од 2009. године је у Нашој странци волонтерски радио на питањима привреде и економије, као и организације странке. На изборима 2014. изабран је за посланика у Скупштини Кантона Сарајево.

Истовремено делегиран је у Дом народа Федерације БиХ. У мају 2015. на Конгресу странке изабран је за потпредсједника Наше странке, а на посљедњим изборима поново је изабран у Скупштину КС са 3.428 гласова с треће позиције на листи своје политичке опције.

Форто је 4. септембра 2021. године постао предсједник Наше странке након што је са те позиције одступио Предраг Којовић.

(Аваз   Фото:Аваз)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Нећу

25.01.2023 17:17

Сад ми је касно да читам. Нека чита тзв опозиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.01.2023 18:21

Дали ови криминалци имају какве прве сколе заврсен они би могли у ону серију Курсадзије тамо би могли добро да глуме.

Name

Илија цворовиц

25.01.2023 17:18

Добро је један мој другар рекао прије две године:да би био посланик и министар морас имати или си имао приватни фирму и да је пословала успјесно.Сва биографија ових министара је "лези лебе да те једем",нико ниста од њих није урадио са својих десет прстију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоцо

25.01.2023 17:20

Нешиц зна се купио диплому у Србији. Сташа Кошарац у 4О и некој години купио такодје жњ категорије приватни факултет у некој гаражи у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

25.01.2023 17:43

Нешић је ходао око правног факултета у Новом Саду. Кад и гдје дипломира колеге не знају.

Name

Ре

26.01.2023 06:47

Жао ми је тих са купљеним дипломама јер немају колега са којима су студирали. Све у свему то је скуп најлошијих кадрова без икаквих валидних референци. Велика већина је сумњиве прошлости, да не кажем криминалне.

Name

Мирела Младјеновиц

26.01.2023 06:59

Несиц има менталитет ситног лопова, стил обицног скоројевица, а то са министарством је испод сваког нивоа. Једина логика у томе јесте то да му је надзорни сеф папак-струмпф, лазни предсједник Додик.

Name

Пале

25.01.2023 17:22

КЛОСАРАЦ: ИМПРЕСИВНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.01.2023 17:56

?????????

Name

Лактаси

25.01.2023 18:21

Монти Пајтон,Алан Форд,Топ листа надреалиста је мала маца за овај одрон?

Name

Предатор

25.01.2023 17:58

Брат брату петсто година робије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гладни борац са 65 година

25.01.2023 18:26

И будала види да нешто не штима и недостаје у биографији Нешића и Кошарца.А знамо да фали оно што уствари и немају. Али они су слика и прилика режима у РС у,на челу,са ништа бољим бајом из Лакташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земо

25.01.2023 21:10

Оличење поштења, струке и еманципације!!!

Name

Соколац

25.01.2023 18:40

А овај Тегелтија проф.др...а неписе да је докторат купио код браце Кариц..

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

25.01.2023 18:54

Ово је за Земаљски музеј. Како су идиоти уништили једну државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дас ауто

25.01.2023 19:18

Једино се мозес спасит ако побјегнес одавде, ово сто су изабрали не вриједи ни коментарисати, све од зла оца и јос горе мајке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаравко

25.01.2023 19:30

Дај бозе да Несиц зна гдје се налази факултет који је заврсио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зена борац

25.01.2023 19:56

Куку нама са овом гомилом будала. Спољна трговина у рукама мафије, а Несиц це вадити дрогу из банана и транспортовати дјеци на улицу. А и остали писмени у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

25.01.2023 20:18

Масала има их висе него у америцком сенату Америка 4-стотине милиона становника а нас једва 3 милиона Ко зна докле це мо стици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одликаши

25.01.2023 21:17

Биографије више крију него што говоре. Каква је само порука младима, да уче, да раде? Већина министара са приватних назови “факултета”, свјесно крију назив универзитета, године уписа, године дипломирања, итд. У Новом Саду или Београду има десетине правних факултета, али само по један Универзитета у Београду или Новом Саду! Сумњиве дипломе и још сумњивији типови. Ова земља је изгубила све критеријуме…Колико их активно говори енглески језик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

25.01.2023 21:21

Да има правде све и један заслужује најмање 20 година робије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Државне јасле

12.09.2023 15:41

Да не прочитах ово не би знао да Витез има универзитет.

ОДГОВОРИТЕ