Pročitajte biografije novih ministara u Savjetu ministara

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine poslanici su potvrdili novi saziv Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 25.01.2023 | 17:56
Pročitajte biografije novih ministara u Savjetu ministara

Novi saziv Savjeta ministara čine predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) te sljedeći ministri: Ministar finansija će biti Zoran Tegeltija (SNSD), ministar prometa i komunikacija Edin Forto (Naša stranka), ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković (Narod i pravda), ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD), ministar bezbjednosti Nenad Nešić (DNS), ministar pravde Davor Bunoza (HDZ BiH), ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak (HDZ BiH), ministar odbrane Zukan Helez i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić (BH Zeleni-Pokret za državu).

Od deset članova novog Savjeta ministara, samo su dva bila i u prošlom sazivu i to Zoran Tegeltija i Staša Košarac.

U nastavku vam donosimo biografije članova novog Savjeta ministara BiH.

Borjana Krišto - predsjedavajuća Savjeta ministara

Bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto je rođena 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjaluci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu.

Od 1995. godine je članica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ), a od 2015. i zamjenica predsjednika HDZ-a. Krišto je do 1999. radila u livanjskim kompanijama: "Agro Livno", "Guber", "Likom" i "Livno bus". Od 1999. do 2000. godine je bila ministrica pravosuđa i uprave Livanjskog kantona, a do 2002. godine sekretarica Vlade Livanjskog kantona.

Na opštim izborima 2002. godine je kao kandidat HDZ-a BiH osvojila mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH.

Na opštim izborima 2006. godine izabrana je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U aprilu 2007. je imenovana za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Za opšte izbore 2014. godine kandidovala se za Predstavnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat. Karijeru u Predstavničkom domu državnog Parlamenta je nastavila i nakon Opštih izbora 2018. godine.

Zukan Helez - ministar odbrane

Zukan Helez je zamjenik predsjedavajuće Savjetaministara. Rođen 1964 godine u Kupresu. Gimnaziju završio u Bugojnu 1983. godine, a Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu 1988.godine. Radio je kao profesor u Skender Vakufu, a od maja 1992.godine bio pripadnik Armije RBiH.

Nakon demobilizacije radio u više srednjih škola: MTŠ Donji Vakuf, SŠC Bugojno i Gimnazija u Bugojnu. U Italiji, Njemačkoj i Francuskoj učestvovao na međunarodnim seminarima u projektu reforme srednjeg obrazovanja.

Član je Glavnog odbora SDP-a, a za potpredsjednika KO SDP SBK izabran 2003.godine, a predsjednik KO od 2005.godine, član Predsjedništva SDP BiH.

Imao je čak četiri mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Prvi mandat u Predstavničkom dom Parlamenta FBiH od 2000. – 2002.godine, drugi mandat od 2002. – 2006.godine, treći mandat od 2006. – 2010. godine, četvrti mandat od 2014. do 2018. godine.

U periodu nakon izbora 2010. godine bio je ministar boraca FBiH, a nakon 2018. godine je postao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Govori ruski i engleski jezik.

Zoran Tegeltija - ministar finansija

Drugi zamjenik Zoran Tegeltija je rođen u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet. Magistrirao je sa 45 godina, a doktorirao dvije godine kasnije, 2008.

Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine. Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Općinskog odbora Mrkonjić Grad.

Prije političkih funkcija obnašao je rukovodeća mjesta u javnim institucijama. Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS.

Tegeltija je 2000. godine izabran za poslanika u Skupštini opštine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS. Nakon dvije godine je opet bio kandidat za isto mjesto, ali nije dobio novi mandat.

2004. godine je izabran za načelnika Mrkonjić Grada, a četiri godine kasnije ga je obnovio. 2010. godine napušta poziciju načelnika i biva imenovan za ministra finansija RS u Vladi Aleksandra Džombića.

Mandat je dobio i 2013. godine u vladi Željke Cvijanović. Krajem 2010. godine odgovara na poziv mandatara Vlade RS Aleksandra Džombića, i postaje entitetski ministar finansija. Mandat obnavlja 2013. godine, u vladi koju vodi Željka Cvijanović.

Na opštim izborima 2014. godine je bio kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Osvojio je mandat, ali je ostao u izvršnoj vlasti na poziciji ministra finansija RS, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini RS.

U decembru 2019. godine imenovan je za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Elmedin Konaković - ministar spoljnih poslova 

Elmedin Konaković novi je ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine. Aktuelni predsjednik Naroda i pravde rođen je u Sarajevu 1974. godine. Diplomirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu na Odsjeku za menadžment u sportu.

Konaković u politiku ulazi 2004. godine kao član SDA. Iste godine je izabran u Opštinsko vijeće Opštine Centar Sarajevo. Četiri godine kasnije kandidovao se za načelnika Opštine Centar, ali nije izabran, da bi dvije godine poslije ušao u Skupštinu Kantona Sarajevo, te postao predsjednik Kluba poslanika SDA.

Poslije Opštih izbora u martu je 2015. imenovan za premijera Kantona Sarajevo. Početkom 2018. godine podnio je ostavku na sve stranačke funkcije, te napustio SDA, da bi ga u martu smijenila Skupština KS.

Potom je osnovao stranku pod nazivom „Narod i pravda“. Na Opštim izborima 2018. godine osvojio je poslanički mandat, a na konstituirajućoj sjednici izabran je za predsjedavajućeg Skupštine KS, a s te funkcije je smijenjen u januaru 2020. Delegiran je u Dom naroda Parlamenta FBiH u julu 2019. godine.

Na oktobarskim izborima izabran je na funkciju zposlanika u Parlamentu FBiH, gdje je bio do prihvatanja ministarske pozicije.

Nenad Nešić - ministar bezbjednosti

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog saveza (DNS) naslijediće na svojoj funkciji Selmu Cikotića.

Nešić je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu stekao je zvanje diplomiranog pravnika. Član je DNS-a od 2014. godine, a 2020. je postao predsjednik stranke. Od 2006. do 2007. godine bio je pripravnik u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. U toj se instituciji njegova karijera i nastavlja: do 2014. godine radio je kao inspektor kriminalističke policije.

U periodu od 2016. do 2020. godine obavljao je funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi RS“. Na Opštim izborima 2018. godine osvojio je mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Vlasnik je firme N-Group u Istočnom Sarajevu.

Staša Košarac - ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa 

Staša Košarac je jedini mistar koji će ostati na istom ministarskom mjestu kao i u prošlom sazivu.

On je diplomirao 2014. godine na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment u Beogradu. Košarac je član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Prije ulaska u politiku bio je izvršni direktor višegradske firme Admiral komerc.

Prvu javnu funkciju je dobio sa 25 godina kao vijećnik u Skupštini Opštine Višegrad. Već 2004. godine osvaja mandat u Narodnoj skupštini RS, a dvije godine kasnije postao je predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda RS.

Istu funkciju od 2010. godine vrši u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Košarac se na opštim izborima 2014. godine kandidovao za poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i osvojio je mandat, što je uspio obnoviti i četiri godine nakon toga.

U decembru 2019. godine imenovan je za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dubravka Bošnjak - ministrica civilnih poslova

Dubravka Bošnjak je relativno nepoznato ime u svijetu politike. Rođena je 1976. godine u Sarajevu. Fakultet kao i postdiplomski magistarski studij iz oblasti računovodstva i revizije završila je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Zvanje doktora ekonomskih nauka stekla je 2013. godine, nakon uspješno odbranjene disertacije o temi savremenih modela procjene finansijske pozicije preduzeća.

Profesionalna karijera joj obuhvata značajno iskustvo u trajanju od 20 godina, od čega 15 godina rada u bankarstvu. Obavljala je poslove direktorice Sektora kredita i plasmana u Investicijskoj banci Federacije Bosne i Hercegovine i poslove Izvršne direktorice za istraživanje, razvoj i kreditiranje u Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine.

Od 2013. godine docent je na Fakultetu poslovne ekonomije za užu naučnu oblast: Računovodstvo i revizija (predavač na predmetima : Finansijsko računovodsvo, Menadžersko i troškovno računovodstvo, Analiza bilansa stanja i bilansa uspjeha i Međunarodni standardi finansijskog izvještavanja) Univerziteta “Vitez”.

Učestvovala je u raznim stručnim projektima (konferencije, predavanja, konsalting) prilikom čega je ostvarena saradnja s Ekonomskim institutom u Sarajevu, Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj RS i privatnim konsultantskim kućama.

Certificirana je računovotkinja, ovlašteni revizor, te autorica više naučnih i stručnih radova koji su objavljeni u univerzitetskim i stručnim časopisima.

Sevlid Hurtić - ministar za ljudska prava i izbjeglice

Sevlid Hurtić je na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice bio predložen kao kompromis Osmorke i SNSD-a. Zanimljiv je Hurtićev politički put. On je u samoj jednoj godini ušao kao poslanik u NSRS, potom je bio i ministar u novoj vladi RS, da bi nekoliko dana kasnije postao ministar u državnoj vladi.

Hurtić je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, te 2015. godine stiče zvanje magistra iz oblasti menadžmenta. Iste godine upisuje doktorske studije i 2019. godine doktorira.

Bio je odbornik u Gradskoj skupštini Doboj, njen predsjednik Skupštine i na posljednjim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Osnivač je stranke BH Zeleni, koja je bila dio Pokreta za državu.

Davor Bunoza - ministar pravde

Davor Bunoza je kao prijedlog HDZ-a došao kao prepoznatljivi pravni stručnjak, koji ima iskustvo u advokaturi.

Nije dostupno puno informacija o njegovoj političkoj karijeri, a ono što je poznato je njegov profesionalni put.

Poznato je da je od 2006. do 2007. radi u Zajedničkom advokatskom uredu Sesar-Ćurić-Miletić. Onda je od 2007. do 2011. radio u Udruženju „Vaša prava BiH“, da bi potom radio u svojoj advokatskoj kancelariji.

On je 2015. godine otvorio zajednički advokatski ured "Paponja – Bunoza".

Edin Forto - ministar prometa i komunikacija

Edin Forto, predsjednik Naše stranke nakon funkcije u premijera KS okušaće se i u državnoj vladi.

Forto je po struci magistar ekonomskih nauka.

Na fakultetu za međunarodne poslove na Univerzitetu Kolumbija radio je kao politički analitičar u ''Eurasia Groupu'', konsultantskoj firmi u Njujorku.

Nakon tog angažmana, vraća se u Sarajevo i radi u građevinskom sektoru, gdje provodi više od deset godina na rukovodećim poslovima u upravljanju, proizvodnji i prodaji.

Od 2009. godine je u Našoj stranci volonterski radio na pitanjima privrede i ekonomije, kao i organizacije stranke. Na izborima 2014. izabran je za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Istovremeno delegiran je u Dom naroda Federacije BiH. U maju 2015. na Kongresu stranke izabran je za potpredsjednika Naše stranke, a na posljednjim izborima ponovo je izabran u Skupštinu KS sa 3.428 glasova s treće pozicije na listi svoje političke opcije.

Forto je 4. septembra 2021. godine postao predsjednik Naše stranke nakon što je sa te pozicije odstupio Predrag Kojović.

(Avaz   Foto:Avaz)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Neću

25.01.2023 17:17

Sad mi je kasno da čitam. Neka čita tzv opozicija

ODGOVORITE
Name

Re

25.01.2023 18:21

Dali ovi kriminalci imaju kakve prve skole zavrsen oni bi mogli u onu seriju Kursadzije tamo bi mogli dobro da glume.

Name

Ilija cvorovic

25.01.2023 17:18

Dobro je jedan moj drugar rekao prije dve godine:da bi bio poslanik i ministar moras imati ili si imao privatni firmu i da je poslovala uspjesno.Sva biografija ovih ministara je "lezi lebe da te jedem",niko nista od njih nije uradio sa svojih deset prstiju...

ODGOVORITE
Name

Joco

25.01.2023 17:20

Nešic zna se kupio diplomu u Srbiji. Staša Košarac u 4O i nekoj godini kupio takodje žnj kategorije privatni fakultet u nekoj garaži u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

???

25.01.2023 17:43

Nešić je hodao oko pravnog fakulteta u Novom Sadu. Kad i gdje diplomira kolege ne znaju.

Name

Re

26.01.2023 06:47

Žao mi je tih sa kupljenim diplomama jer nemaju kolega sa kojima su studirali. Sve u svemu to je skup najlošijih kadrova bez ikakvih validnih referenci. Velika većina je sumnjive prošlosti, da ne kažem kriminalne.

Name

Mirela Mladjenovic

26.01.2023 06:59

Nesic ima mentalitet sitnog lopova, stil obicnog skorojevica, a to sa ministarstvom je ispod svakog nivoa. Jedina logika u tome jeste to da mu je nadzorni sef papak-strumpf, lazni predsjednik Dodik.

Name

Pale

25.01.2023 17:22

KLOSARAC: IMPRESIVNO

ODGOVORITE
Name

Re

25.01.2023 17:56

?????????

Name

Laktasi

25.01.2023 18:21

Monti Pajton,Alan Ford,Top lista nadrealista je mala maca za ovaj odron?

Name

Предатор

25.01.2023 17:58

Брат брату петсто година робије

ODGOVORITE
Name

Gladni borac sa 65 godina

25.01.2023 18:26

I budala vidi da nešto ne štima i nedostaje u biografiji Nešića i Košarca.A znamo da fali ono što ustvari i nemaju. Ali oni su slika i prilika režima u RS u,na čelu,sa ništa boljim bajom iz Laktaša.

ODGOVORITE
Name

Zemo

25.01.2023 21:10

Oličenje poštenja, struke i emancipacije!!!

Name

Sokolac

25.01.2023 18:40

A ovaj Tegeltija prof.dr...a nepise da je doktorat kupio kod brace Karic..

ODGOVORITE
Name

O

25.01.2023 18:54

Ovo je za Zemaljski muzej. Kako su idioti uništili jednu državu.

ODGOVORITE
Name

Das auto

25.01.2023 19:18

Jedino se mozes spasit ako pobjegnes odavde, ovo sto su izabrali ne vrijedi ni komentarisati, sve od zla oca i jos gore majke.

ODGOVORITE
Name

Garavko

25.01.2023 19:30

Daj boze da Nesic zna gdje se nalazi fakultet koji je zavrsio

ODGOVORITE
Name

Zena borac

25.01.2023 19:56

Kuku nama sa ovom gomilom budala. Spoljna trgovina u rukama mafije, a Nesic ce vaditi drogu iz banana i transportovati djeci na ulicu. A i ostali pismeni u pm.

ODGOVORITE
Name

AR

25.01.2023 20:18

Masala ima ih vise nego u americkom senatu Amerika 4-stotine miliona stanovnika a nas jedva 3 miliona Ko zna dokle ce mo stici

ODGOVORITE
Name

Odlikaši

25.01.2023 21:17

Biografije više kriju nego što govore. Kakva je samo poruka mladima, da uče, da rade? Većina ministara sa privatnih nazovi “fakulteta”, svjesno kriju naziv univerziteta, godine upisa, godine diplomiranja, itd. U Novom Sadu ili Beogradu ima desetine pravnih fakulteta, ali samo po jedan Univerziteta u Beogradu ili Novom Sadu! Sumnjive diplome i još sumnjiviji tipovi. Ova zemlja je izgubila sve kriterijume…Koliko ih aktivno govori engleski jezik?

ODGOVORITE
Name

Zdrave

25.01.2023 21:21

Da ima pravde sve i jedan zaslužuje najmanje 20 godina robije

ODGOVORITE
Name

Državne jasle

12.09.2023 15:41

Da ne pročitah ovo ne bi znao da Vitez ima univerzitet.

ODGOVORITE