Компромиса ће бити док се не формира Савјет министара БиХ

"Не видим ни на једној страни спремност да се направи корак назад, поготово кад једном добију позиције и кад се те позиције учврсте за наредне четири године јер због састава Дома народа немогуће је Савјет министара који ако се изабере, да се промијени", казао је Иванић.

Република Српска 25.01.2023 | 10:55
Компромиса ће бити док се не формира Савјет министара БиХ

Бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да је присутан пад квалитета, када је ријеч о кандидатима за министре у Савјету БиХ, и у стручном и у политичком смислу.

"Ја од овог Савјета министара заиста не очекујем пуно, из више разлога. Прво нико од њих појединачно нема неку снагу да сам може доносити одлуке, да има политичку тежину. Сви су они виђени као продужена рука лидера, а лидери нису унутар, они су са стране и увијек ће давати савјете ма немој то прихватити", казао је Иванић за Мрежу ФТВ-а.

Додаје да не очекује неке потезе и није сигуран да може доћи до напретка у БиХ.

"Да бисте могли направити такав амбијент, све три важне стране морају бити спремни на компромисе, одустајање од властитих, кључних политичких, идеолошких концепција. Мислим да ће на компромисе пристајати само док не формирају Савјет министара. Доминантни разлог ове атмосфере у којој нема као наизглед великих сукоба је да се формира Савјет министара."

Не видим, каже Иванић, да је код Додика дошло до заокрета неке врсте политичке концепције, као што мисли да није реално очекивати да рецимо ХДЗ одустане од приче о легитимном избору члана Предсједништва.

"Увјерен сам да Додик неће одустати од приче о томе да је БиХ терет Републици Српској, да би Република Српска требала бити самостална, независна јер би она ту могла да оствари боље резултате, као што сам увјерен да ни Тројка или Осморка неће одустати од тога да говори о грађанској, мултиетничкој БиХ која подразумијева мање ентитета, више БиХ. Не видим ни на једној страни спремност да се направи корак назад, поготово кад једном добију позиције и кад се те позиције учврсте за наредне четири године јер због састава Дома народа немогуће је Савјет министара који ако се изабере, да се промијени", казао је Иванић.

Он даље наводи да би волио да гријеши и да би волио да ово крене у добром правцу јер је мишљења да то овој земљи треба.

"Волио бих да се коначно каже нити је реално правити независну Републику Српску, нити је реално правити БиХ без ентитета. Ово што имамо, имамо, то је оквир. Идемо се у оквиру њега кретати, идемо правити политике које ће довести да промијенимо слику о себи, да привучемо инвеститоре, да направимо искораке кад је у питању европски пут, а бојим се да је то само илузија."

На питање шта ће бити прва тачка на којој ће пасти маске компромиса коалиционих партнера, одговара: "Видјећемо. Ја видим да господин Сцхмит најављује да ће се и он изјашњавати и отварати тему овог задњег закона о имовини који је донесен у Републици Српској.

"Мислим да је то једна од тема која се може очекивати, а претпостављам да би, не одмах јер је Додик већ пристао на АНП и дан након верификације крађе је потписао још један план приближавања НАТО-у тако да не мислим да ће НАТО бити нека брза тема, али је евидентно да ће и он ту бити. Мислим да су то рецимо двије кључне теме које ће се у неком врло кратком периоду поставити. Не очекујем да ће именовања на разне позиције бити сукоб јер евидентно је да су они о томе договоре постигли."

Иванић истиче да се Додику показало исплативим да игра улогу коју је играо:

"На ријечима великог бранитеља Републике Српске и онога ко оспорава БиХ је добијао једну значајну подршку. Овај пут сигурно није побиједио на тој причи. Овај пут је сигурно изгубио али је крађом верификовао, а добио је толеранцију међународних институција. амбасадори као амбасадори иду линијом мањег отпора".

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Па

25.01.2023 10:00

Ево сад ће у 11 часова и онда значи опет Јово наново. Нормално, како би другачије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

25.01.2023 10:14

Ни један кандидат нема иза себе никакве резултате рада. Пресипање из празног у супље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пдп -скј

25.01.2023 10:23

Младене прохујало с вихором.Добро си се оцесао од политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

25.01.2023 10:31

ДИСЛО ПЕТ РУСКИХ МАФИЈАСА,ПОБЕГЛИ ОД РАТА У УКРАЈИНИ,И САД СЕ ВЕЦ УВЕЛИКО ОРИЦА КАКО СУ ДИСЛИ РУСКИ ИНВЕСТИТОРИ.ТО ТИ ЈЕ КСО КАД КЕРУ БАЦИС МРВУ КОСКЕ ОРЕКО ОГРАДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј

25.01.2023 14:14

Научи прво типкати слова, а и коментар се пише малим словима.

Name

Сyднеy

25.01.2023 11:03

Знаци по иваницу хдз и хрвати ако се хоце напредак мора одустати од инсистирања да се промјени изборни закон и да висе босњаци не бирају хрватима цлана преседниства Због боље будуцности онда је мозда по иваницу најбоље да босњаци и србима бирају цлана преседниства и посланике и делегате Онда неце бити свада и блокада јер сви це заступат исту политику ону босњацку Јос да је само рекао да је и за њега као за ценицку проблем сто странке осморке имају само 1/3 власти у СМ а коалиција додик . Цовиц 2/3 и да због вецине блокираце напредак бих који би имала да осморка има вецинску власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепи

25.01.2023 11:15

Није ми жао никога у БиХ бирали сте добили сте зато трпите или бјежите на Исток или Запад !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

25.01.2023 14:02

Ниста ви не говорите што народ не зна.Засто се у овој земљи не прича о слудјеном народу који хода болестан обезглављен.Таман кад човјек помисли да су политичари прохујали са вихором они у бољим позицијама и то онима који њима одговарају.Медији требају да их бомбардују о темама живота и будућности а не дизати им рејтинг и пунити ступце политиком.Сви су гадљиви .Њих не интересује народ Тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

25.01.2023 14:17

Били сте на власти, па ста би доброга од вас? Ови сад, су ни нијансу другацији од вас. Кад изгубе власт, онда они соле памет, све знају, како и ста, а док су на власти збрину себе и своје близње и то је то. И тако се они смењују, додју и оду, напуне новцанике, а онда паметују о другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

25.01.2023 17:36

Човјеће само још да пробаш вешала

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.01.2023 18:27

Немој мислит да це други само сједит и гледат плафон.

ОДГОВОРИТЕ