Kompromisa će biti dok se ne formira Savjet ministara BiH

"Ne vidim ni na jednoj strani spremnost da se napravi korak nazad, pogotovo kad jednom dobiju pozicije i kad se te pozicije učvrste za naredne četiri godine jer zbog sastava Doma naroda nemoguće je Savjet ministara koji ako se izabere, da se promijeni", kazao je Ivanić.

Republika Srpska 25.01.2023 | 10:55
Kompromisa će biti dok se ne formira Savjet ministara BiH

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je prisutan pad kvaliteta, kada je riječ o kandidatima za ministre u Savjetu BiH, i u stručnom i u političkom smislu.

"Ja od ovog Savjeta ministara zaista ne očekujem puno, iz više razloga. Prvo niko od njih pojedinačno nema neku snagu da sam može donositi odluke, da ima političku težinu. Svi su oni viđeni kao produžena ruka lidera, a lideri nisu unutar, oni su sa strane i uvijek će davati savjete ma nemoj to prihvatiti", kazao je Ivanić za Mrežu FTV-a.

Dodaje da ne očekuje neke poteze i nije siguran da može doći do napretka u BiH.

"Da biste mogli napraviti takav ambijent, sve tri važne strane moraju biti spremni na kompromise, odustajanje od vlastitih, ključnih političkih, ideoloških koncepcija. Mislim da će na kompromise pristajati samo dok ne formiraju Savjet ministara. Dominantni razlog ove atmosfere u kojoj nema kao naizgled velikih sukoba je da se formira Savjet ministara."

Ne vidim, kaže Ivanić, da je kod Dodika došlo do zaokreta neke vrste političke koncepcije, kao što misli da nije realno očekivati da recimo HDZ odustane od priče o legitimnom izboru člana Predsjedništva.

"Uvjeren sam da Dodik neće odustati od priče o tome da je BiH teret Republici Srpskoj, da bi Republika Srpska trebala biti samostalna, nezavisna jer bi ona tu mogla da ostvari bolje rezultate, kao što sam uvjeren da ni Trojka ili Osmorka neće odustati od toga da govori o građanskoj, multietničkoj BiH koja podrazumijeva manje entiteta, više BiH. Ne vidim ni na jednoj strani spremnost da se napravi korak nazad, pogotovo kad jednom dobiju pozicije i kad se te pozicije učvrste za naredne četiri godine jer zbog sastava Doma naroda nemoguće je Savjet ministara koji ako se izabere, da se promijeni", kazao je Ivanić.

On dalje navodi da bi volio da griješi i da bi volio da ovo krene u dobrom pravcu jer je mišljenja da to ovoj zemlji treba.

"Volio bih da se konačno kaže niti je realno praviti nezavisnu Republiku Srpsku, niti je realno praviti BiH bez entiteta. Ovo što imamo, imamo, to je okvir. Idemo se u okviru njega kretati, idemo praviti politike koje će dovesti da promijenimo sliku o sebi, da privučemo investitore, da napravimo iskorake kad je u pitanju evropski put, a bojim se da je to samo iluzija."

Na pitanje šta će biti prva tačka na kojoj će pasti maske kompromisa koalicionih partnera, odgovara: "Vidjećemo. Ja vidim da gospodin Schmit najavljuje da će se i on izjašnjavati i otvarati temu ovog zadnjeg zakona o imovini koji je donesen u Republici Srpskoj.

"Mislim da je to jedna od tema koja se može očekivati, a pretpostavljam da bi, ne odmah jer je Dodik već pristao na ANP i dan nakon verifikacije krađe je potpisao još jedan plan približavanja NATO-u tako da ne mislim da će NATO biti neka brza tema, ali je evidentno da će i on tu biti. Mislim da su to recimo dvije ključne teme koje će se u nekom vrlo kratkom periodu postaviti. Ne očekujem da će imenovanja na razne pozicije biti sukob jer evidentno je da su oni o tome dogovore postigli."

Ivanić ističe da se Dodiku pokazalo isplativim da igra ulogu koju je igrao:

"Na riječima velikog branitelja Republike Srpske i onoga ko osporava BiH je dobijao jednu značajnu podršku. Ovaj put sigurno nije pobijedio na toj priči. Ovaj put je sigurno izgubio ali je krađom verifikovao, a dobio je toleranciju međunarodnih institucija. ambasadori kao ambasadori idu linijom manjeg otpora".

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pa

25.01.2023 10:00

Evo sad će u 11 časova i onda znači opet Jovo nanovo. Normalno, kako bi drugačije.

ODGOVORITE
Name

razumio

25.01.2023 10:14

Ni jedan kandidat nema iza sebe nikakve rezultate rada. Presipanje iz praznog u suplje!

ODGOVORITE
Name

Pdp -skj

25.01.2023 10:23

Mladene prohujalo s vihorom.Dobro si se ocesao od politike

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

25.01.2023 10:31

DISLO PET RUSKIH MAFIJASA,POBEGLI OD RATA U UKRAJINI,I SAD SE VEC UVELIKO ORICA KAKO SU DISLI RUSKI INVESTITORI.TO TI JE KSO KAD KERU BACIS MRVU KOSKE OREKO OGRADE.

ODGOVORITE
Name

Hej

25.01.2023 14:14

Nauči prvo tipkati slova, a i komentar se piše malim slovima.

Name

Sydney

25.01.2023 11:03

Znaci po ivanicu hdz i hrvati ako se hoce napredak mora odustati od insistiranja da se promjeni izborni zakon i da vise bosnjaci ne biraju hrvatima clana presednistva Zbog bolje buducnosti onda je mozda po ivanicu najbolje da bosnjaci i srbima biraju clana presednistva i poslanike i delegate Onda nece biti svada i blokada jer svi ce zastupat istu politiku onu bosnjacku Jos da je samo rekao da je i za njega kao za cenicku problem sto stranke osmorke imaju samo 1/3 vlasti u SM a koalicija dodik . Covic 2/3 i da zbog vecine blokirace napredak bih koji bi imala da osmorka ima vecinsku vlast

ODGOVORITE
Name

Lepi

25.01.2023 11:15

Nije mi žao nikoga u BiH birali ste dobili ste zato trpite ili bježite na Istok ili Zapad !

ODGOVORITE
Name

BOBA

25.01.2023 14:02

Nista vi ne govorite što narod ne zna.Zasto se u ovoj zemlji ne priča o sludjenom narodu koji hoda bolestan obezglavljen.Taman kad čovjek pomisli da su političari prohujali sa vihorom oni u boljim pozicijama i to onima koji njima odgovaraju.Mediji trebaju da ih bombarduju o temama života i budućnosti a ne dizati im rejting i puniti stupce politikom.Svi su gadljivi .Njih ne interesuje narod Tacka.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

25.01.2023 14:17

Bili ste na vlasti, pa sta bi dobroga od vas? Ovi sad, su ni nijansu drugaciji od vas. Kad izgube vlast, onda oni sole pamet, sve znaju, kako i sta, a dok su na vlasti zbrinu sebe i svoje bliznje i to je to. I tako se oni smenjuju, dodju i odu, napune novcanike, a onda pametuju o drugima.

ODGOVORITE
Name

Du

25.01.2023 17:36

Čovjeće samo još da probaš vešala

ODGOVORITE
Name

BL

25.01.2023 18:27

Nemoj mislit da ce drugi samo sjedit i gledat plafon.

ODGOVORITE