Иако јој је откривен лупус - Николина родила близанце

Упркос чињеници да јој је дијагностификован лупус и да су готово никакве шансе да остане у другом стању, Николина Данојлић из Пала родила је четворо дјеце и то дупле близанце, двије дјевојчице и два дјечака.

Република Српска 23.01.2023 | 20:44
Иако јој је откривен лупус - Николина родила близанце

Николини је прије више од десет година откривен Лупус. Ријеч је о системском обољењу које ствара антитијела у организму и умјесто да се организам бори у одбрани против болести, он ради супротно и напада органе.

Болест је неизлијечива и може захватити кожу, бубреге, зглобове, плућа и серозне мембране. Први симптоми лупуса код Николине јавили су се потпуно неочекивано и то када је била на врхунцу спортске каријере.

„Тренирала сам одбојку у Црвеној Звезди у Београду. Са 16 година година откривена ми је тромбоцитопенија, болест код које број тромбоцита варира. Имала сам хематоме по читавом тијелу, са том крвном сликом моји родитељи су ме вратили кући", наводи Николина.

Током читаве средње школе Николини су рађени  тестови, а тек на првој години факултета откривен јој је лупус.  

"То обољење је код мене изражено тако што сам имала воду у  плућима, захваћено је било и срце, обилна крварења гдје сам имала  менструалне циклусе  свако петнаест дана, стално ми се спавало и осјећала сам замор", појашњава она.

Упркос прогнозама љекара да неће моћи имате потомство, Николина је успјела да се оствари као мајка. Иза себе има дупле близанце Давида, Констатина, те Хелену и Нађу који су зачети природним путем. Иако су обадвије трудноће вођене као високоризичне, Николина каже да је трудноћа прошла у најбољем реду. 

"Жена са лупусом може да има дјецу, само када је лупус у фази  ремисије, када је лупус активан онда он убија плод, појашњава Николина из свог личног искуства, те на основу онога што је чула од љекара. Истиче да јој је у трудноћи осим гинеколога био потребан кардиолог, пулмолог, хематолог и реуматолог. 

Када сам сазнала за прву и другу трудноћу срећу нисам могла описати, али кроз своја дјела и себе  показујем колико сам задовољна и срећна.
За разлику од мама које се жале да им је мајчинство напорно, Николина каже да јој је сваки дан поклон и дар од Бога. 

Бити мајка дуплим близанцима Николина каже да је турбулентно, али се уз велику љубав и супругову подршку све стигне. 

Иако је лупус релативно непозната болест, у посљедњем периоду све је више оних који болују од овог обољења.

Како би помогла особама које су у истој ситуацији као она, ова храбра мајка почела је своја искуства да дијели на друштвеним мрежама односно Инстаграму и Јутјубу.

Поручује да је у животу најбитиније бити позитиван те на прави начин искористити све оно што живот носи са собом.

Ова млада мајка апсолвент је на Филозофском факултету у Палама на Катедри за српски језик и књижевност, а тренутно је, као и њен супруг, без сталног запоснења.

Иако би ова прича требало да буде позитиван примјер у мору вијести о негативном природном прираштају, поставља се питање колико надлежне институције препознају њихову важност.

Данојлици још увијек немају ријешено стамбено питање, а то без сталног запослења и са тренутним примањима не могу ни да остваре. Иако су се обраћали руковоству општине Пале за евентуалну помоћ око  рјешавања стмбеног питања одговор нису добили. П

остављамо питање зашто су надлежни нијеми пред овим примјером, а пуна су им уста приче о пронаталитетној политици?

(БН  Фото:БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Данојлићи,

23.01.2023 20:12

Нека су вам дјеца жива и здрава, мајко свака част на храбрости и желим ти да уживаш у мајчинству са својом децом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено42

23.01.2023 20:14

Свака част мајци на одлуци, а и оцу. Ево прилике да држава покаже бригу за своје грађане. Сви да се укључе да ова породица добије кров над главом. Лијепа вијест, за крај дана да се прочита. Нек су живи и здрави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта је са нама

23.01.2023 21:05

Који смо чекали да стекнемо кров над главом?

Name

Нема држава своје паре

23.01.2023 21:05

То су паре пореских обвезника, шта се њима дадне мора се неком другом узети!

Name

Нека се узме

24.01.2023 05:10

Од оних који имају, а таквих је, како видим подоста у нашој земљи, а мало ко од њих је поштено зарадио!

Name

Храброст

24.01.2023 03:49

Ово је за похвалу,подрску свих у РС.Оцекивати да дрзава несто реси и помогне је сулудо.Па они неце и не осецају потрабу да дају људима одговор на питања од животне вазности.Ово је леп пример постојецих лидера у РС а јос лепси да медјународна заједница види њихова дела,помоц и ресавања проблема.И парола остајте овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека си

24.01.2023 05:08

Жива и здрава, храбра жено, и ти и твоја породица! И даље гледај само позитивно и све ће се ријеши!

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

24.01.2023 06:37

церко зелимти пуно среце и дате драги бог и свети василије са острога цува и подарити здравља и сацувате твојој диеци тоје церко богаство које немозес купит није газда ко има волове и паре негје газда ко има кцери и синове свувам срецу овога свјета зелим

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

24.01.2023 06:39

тиси церко мајка храбрости некате свети василије са острога цува твојим малисанима зелимти сву срецу овога свијета

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

24.01.2023 07:38

Нек су њој дјеца здрава и сретна и имала их још толико, а ко јој је открио лупус, јел др. Фрфљо из чувене најбоље клинике у Европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

24.01.2023 08:59

свака част и честитке храброј младој мајци, и свако добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

24.01.2023 10:27

Свака част велика храброст јако лијепо је прочитати овакво нешто. Нажалост много је оних без сталног запослења и ријешеног стамбеног питања који се због тога не опредјељују за брак па ни за дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тања

24.01.2023 11:23

Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

25.01.2023 21:24

Поздрав од мајке са 4 дјеце. Кроз све сам и ја просла само мало другације. Ја сам имала 4 трудноце и 4 царска реза. Храбро. Треба само имати снаге и све то желити. Поздрав. Дјеца су снага

ОДГОВОРИТЕ