Iako joj je otkriven lupus - Nikolina rodila blizance

Uprkos činjenici da joj je dijagnostifikovan lupus i da su gotovo nikakve šanse da ostane u drugom stanju, Nikolina Danojlić iz Pala rodila je četvoro djece i to duple blizance, dvije djevojčice i dva dječaka.

Republika Srpska 23.01.2023 | 20:44
Iako joj je otkriven lupus - Nikolina rodila blizance

Nikolini je prije više od deset godina otkriven Lupus. Riječ je o sistemskom oboljenju koje stvara antitijela u organizmu i umjesto da se organizam bori u odbrani protiv bolesti, on radi suprotno i napada organe.

Bolest je neizliječiva i može zahvatiti kožu, bubrege, zglobove, pluća i serozne membrane. Prvi simptomi lupusa kod Nikoline javili su se potpuno neočekivano i to kada je bila na vrhuncu sportske karijere.

„Trenirala sam odbojku u Crvenoj Zvezdi u Beogradu. Sa 16 godina godina otkrivena mi je trombocitopenija, bolest kod koje broj trombocita varira. Imala sam hematome po čitavom tijelu, sa tom krvnom slikom moji roditelji su me vratili kući", navodi Nikolina.

Tokom čitave srednje škole Nikolini su rađeni  testovi, a tek na prvoj godini fakulteta otkriven joj je lupus.  

"To oboljenje je kod mene izraženo tako što sam imala vodu u  plućima, zahvaćeno je bilo i srce, obilna krvarenja gdje sam imala  menstrualne cikluse  svako petnaest dana, stalno mi se spavalo i osjećala sam zamor", pojašnjava ona.

Uprkos prognozama ljekara da neće moći imate potomstvo, Nikolina je uspjela da se ostvari kao majka. Iza sebe ima duple blizance Davida, Konstatina, te Helenu i Nađu koji su začeti prirodnim putem. Iako su obadvije trudnoće vođene kao visokorizične, Nikolina kaže da je trudnoća prošla u najboljem redu. 

"Žena sa lupusom može da ima djecu, samo kada je lupus u fazi  remisije, kada je lupus aktivan onda on ubija plod, pojašnjava Nikolina iz svog ličnog iskustva, te na osnovu onoga što je čula od ljekara. Ističe da joj je u trudnoći osim ginekologa bio potreban kardiolog, pulmolog, hematolog i reumatolog. 

Kada sam saznala za prvu i drugu trudnoću sreću nisam mogla opisati, ali kroz svoja djela i sebe  pokazujem koliko sam zadovoljna i srećna.
Za razliku od mama koje se žale da im je majčinstvo naporno, Nikolina kaže da joj je svaki dan poklon i dar od Boga. 

Biti majka duplim blizancima Nikolina kaže da je turbulentno, ali se uz veliku ljubav i suprugovu podršku sve stigne. 

Iako je lupus relativno nepoznata bolest, u posljednjem periodu sve je više onih koji boluju od ovog oboljenja.

Kako bi pomogla osobama koje su u istoj situaciji kao ona, ova hrabra majka počela je svoja iskustva da dijeli na društvenim mrežama odnosno Instagramu i Jutjubu.

Poručuje da je u životu najbitinije biti pozitivan te na pravi način iskoristiti sve ono što život nosi sa sobom.

Ova mlada majka apsolvent je na Filozofskom fakultetu u Palama na Katedri za srpski jezik i književnost, a trenutno je, kao i njen suprug, bez stalnog zaposnenja.

Iako bi ova priča trebalo da bude pozitivan primjer u moru vijesti o negativnom prirodnom priraštaju, postavlja se pitanje koliko nadležne institucije prepoznaju njihovu važnost.

Danojlici još uvijek nemaju riješeno stambeno pitanje, a to bez stalnog zaposlenja i sa trenutnim primanjima ne mogu ni da ostvare. Iako su se obraćali rukovostvu opštine Pale za eventualnu pomoć oko  rješavanja stmbenog pitanja odgovor nisu dobili. P

ostavljamo pitanje zašto su nadležni nijemi pred ovim primjerom, a puna su im usta priče o pronatalitetnoj politici?

(BN  Foto:BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Danojlići,

23.01.2023 20:12

Neka su vam djeca živa i zdrava, majko svaka čast na hrabrosti i želim ti da uživaš u majčinstvu sa svojom decom.

ODGOVORITE
Name

Iskreno42

23.01.2023 20:14

Svaka čast majci na odluci, a i ocu. Evo prilike da država pokaže brigu za svoje građane. Svi da se uključe da ova porodica dobije krov nad glavom. Lijepa vijest, za kraj dana da se pročita. Nek su živi i zdravi.

ODGOVORITE
Name

Šta je sa nama

23.01.2023 21:05

Koji smo čekali da steknemo krov nad glavom?

Name

Nema država svoje pare

23.01.2023 21:05

To su pare poreskih obveznika, šta se njima dadne mora se nekom drugom uzeti!

Name

Neka se uzme

24.01.2023 05:10

Od onih koji imaju, a takvih je, kako vidim podosta u našoj zemlji, a malo ko od njih je pošteno zaradio!

Name

Hrabrost

24.01.2023 03:49

Ovo je za pohvalu,podrsku svih u RS.Ocekivati da drzava nesto resi i pomogne je suludo.Pa oni nece i ne osecaju potrabu da daju ljudima odgovor na pitanja od životne vaznosti.Ovo je lep primer postojecih lidera u RS a jos lepsi da medjunarodna zajednica vidi njihova dela,pomoc i resavanja problema.I parola ostajte ovde.

ODGOVORITE
Name

Neka si

24.01.2023 05:08

Živa i zdrava, hrabra ženo, i ti i tvoja porodica! I dalje gledaj samo pozitivno i sve će se riješi!

ODGOVORITE
Name

klokan

24.01.2023 06:37

cerko zelimti puno srece i date dragi bog i sveti vasilije sa ostroga cuva i podariti zdravlja i sacuvate tvojoj dieci toje cerko bogastvo koje nemozes kupit nije gazda ko ima volove i pare negje gazda ko ima kceri i sinove svuvam srecu ovoga svjeta zelim

ODGOVORITE
Name

klokan

24.01.2023 06:39

tisi cerko majka hrabrosti nekate sveti vasilije sa ostroga cuva tvojim malisanima zelimti svu srecu ovoga svijeta

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

24.01.2023 07:38

Nek su njoj djeca zdrava i sretna i imala ih još toliko, a ko joj je otkrio lupus, jel dr. Frfljo iz čuvene najbolje klinike u Evropi

ODGOVORITE
Name

Mila

24.01.2023 08:59

svaka čast i čestitke hrabroj mladoj majci, i svako dobro

ODGOVORITE
Name

W

24.01.2023 10:27

Svaka čast velika hrabrost jako lijepo je pročitati ovakvo nešto. Nažalost mnogo je onih bez stalnog zaposlenja i riješenog stambenog pitanja koji se zbog toga ne opredjeljuju za brak pa ni za djecu

ODGOVORITE
Name

Tanja

24.01.2023 11:23

Svaka cast!

ODGOVORITE
Name

Vesna

25.01.2023 21:24

Pozdrav od majke sa 4 djece. Kroz sve sam i ja prosla samo malo drugacije. Ja sam imala 4 trudnoce i 4 carska reza. Hrabro. Treba samo imati snage i sve to želiti. Pozdrav. Djeca su snaga

ODGOVORITE