Укупан профит кладионица у ФБИХ 63 милиона, а не 2 милијарде 

Профит у цјелокупној индустрији игара на срећу у Федерацији БиХ износио је 63 милиона КМ током прошле године, а не двије милијарде- како су неки нетачно и злонамјерно објавили. Сви приређивачи у државну касу уплатили су око 43 милиона марака. Играчима је уплаћено више на основу добитака, те је држава приходовала већи износ на име накнада и пореза. 

Босна и Херцеговина 23.01.2023 | 16:42
Укупан профит кладионица у ФБИХ 63 милиона, а не 2 милијарде 

Међутим, протеклих дана су се појавили бројни медијски наслови који намјерно и тенденциозно лоше тумаче финансијске извјештаје у овој индустрији.

Тако се уплате које су имали играчи приказују као зарада кладионица, потпуно игноришући чињеницу да се играчима на конто добитака исплаћује готово 90 одсто од износа тих уплата.

Кладионицама остаје 10 одсто од којих се потом плаћају сви трошкови, фискални и парафискални намети које имају приређивачи.  

Такође, поједине тврдње да је уплата било и више су малициозне и не стоје јер се ради о уређеној области гдје све уплате иду путем фискалних каса, а држава има потпуну могућност контроле ове индустрије која знатно доприноси домаћем буџету. 

Наиме, у Федерацији БиХ послује 12 приређивача игара на срећу и то на 2011 уплатно-исплатних мјеста. Послујући у складу са свим законским прописима, редовно измирују све обавезе према држави, те исплаћују плате великом броју радника, као и пратеће порезе и доприносе, чиме подстичу домаћу економију и омогућавају грађанима да живе и раде у БиХ, а не да одлазе из своје земље.

Истовремено, у региону, али и широм свијета приређивачи игара на срећу зарађују много више, а њихов рад нико не оспорава, већ цијене чињеницу да пуне државне буџете. 

За то вријеме у БиХ многи раде на намјерном урушавању имиџа компанија које се баве легалним приређивањем игара на срећу и тиме угрожавају сигурност запослених са редовним примањима. 

Овакве злонамјерне формулације и нетачна тумачења податка, доказ су да се континуирано ради из одређених центара да се ова законска дјелатност уништи. Таквим потезима доказују да не поштују домаћи капитал приређивача игара на срећу који легално послују. 

На тај начин директно раде против оних који непрестано инвестирају у законску дјелатност и пуне државни буџет. Док се поједини баве подривањем законских приређивача игара на срећу, црно тржиште цвјета, па би било добро да се надлежни и медији позабаве њиховим илегалним пословањем на штету ове индустрије, радника и државног буџета. 

(ПР   Фото:Агенције/Илустрација)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Татар

23.01.2023 18:30

Не мислим да говорите истину. Исувише је то мала цифра за годину дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X лаyw

23.01.2023 19:17

Док је оваца биће вуне ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноруки Дзек

23.01.2023 19:44

Да,опсте познато је да кладионице постоје да би играци добијали ,????..цитам и не вјерујем ста је написано ,10% остаје кладионицама а 90% се расподјељује на добитак играца???!!!Супротно од овог је тацно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машала

24.01.2023 10:29

БиХ пуна вјерника, муслимана, православаца, католика. Сви вјерују у Бога, а кладионица више зарађује него рудници. Јбм те животе.

ОДГОВОРИТЕ